Yalan söylüyoruz, ama neden?

Dümdüz

Megapat
Katılım
5 Eylül 2019
Mesajlar
6.186
Makaleler
53
Çözümler
124
Yer
İstanbul
Herkese selamlar.​

İyiyim.
Tabii ki seni seviyorum.
Seni arayacağım.
Hayır, çok güzelsin.
Biz yalancıyız.
Hepimiz.

Başkalarını etkilemek, incitmemek, sorumluluklardan kurtulmak, kavgalardan kaçmak gibi birçok neden yüzünden yalan söylüyoruz.

Yalan dediğimiz şey, güven kırar, ilişkileri bozar, para kaybına hatta ölüme bile sebep olabilir.

Aslında yalancı dediğimiz kişiler güvenilmez ya da akılsız kişiler değillerdir. Tam aksine araştırmalara göre zeki olan kişilerde yalan söyleme eğilimi daha fazladır.

Virginia Üniversitesi'nde psikolog olan Bella DePaulo, yalan söylemenin sadece bir yaşam koşulu olduğunu doğruladı.

Araştırmasında, hem erkeklerin hem de kadınların 10 dakika veya daha fazla süren sosyal alışverişlerinin yaklaşık beşte birinde yalan söylediği anlaşıldı.

Bu da bir hafta boyunca, etkileşimde bulunduğumuz insanların yaklaşık yüzde 30'una yalan söylediğimiz anlamına gelir.

Büyük ihtimalle kadınlar başkalarının duygularını incitmekten kaçınmak için yalanlar söyler ve erkekler de kendileri hakkında yalan söyler.

Erkekler kadınları etkilemek adına kendi hayatları ve kişilikleri hakkında daha fazla yalana başvuruyor. Bir erkek kendi hakkında ortalama bir konuşmada söylediği yalanlardan 8 kat daha fazla yalan söylüyor.

Beynimizin üç önemli kısmı yalan söylediğimizde uyarılır. Birincisi, gerçeği bastırma yeteneğine sahip olan frontal lob.

İkincisi, aldatma ile gelen anksiyeteden kaynaklanan limbik sistem ve evet bu da yalan söylediğimiz için kendimizi stresli ve suçlu hissettiriyor.

Üçüncüsü, temporal lob anıları geri getirmekten ve zihinsel imgeler yaratmaktan sorumludur.

Yalan söylediğimizde beynimizin birçok bölgesi çalışıyor. Peki ya doğruları söylediğimizde?

Gerçeği söylediğimizde beynimize daha az yük biniyor çünkü limbik sistemlerimiz yalan söyleme konusunda strese girmiyor ve ön lobumuz gerçeği engelleme konusunda çalışmaz.

Zety'nin son 2020 araştırmasına göre, 1.000'den fazla Amerikalı, işten çıkmak için %96'sının yalan söylediğini itiraf etti.

İşten çıkmak için yalan söyleyen katılımcıların yalnızca %27'si pişmanlık duydu ve yanıt verenlerin %41'i yine yalan söyledi.

Yakalananların %70'i yalan söylediğinden pişman oldu. Ancak yalan söylediği için kendileri hakkında kötü hissetmemelerine rağmen, yanıt verenlerin %59'u bunu bir daha yapmayacaklarını söyledi.

Uzmanlar, yalan söylemenin insan doğasının bir parçası olduğu ve toplum tarafından onaylandığı ve hatta teşvik edildiği konusunda hemfikir.

Çocuklar yalan söylemeyi 1 ila 2 yaşları arasında öğrenirler. Uzmanların üzerinde hemfikir olduğu önemli bir nokta: Çoğu yalan, niyet ve farkındalık içerir. Birini korumayı, kendimizi korumayı ya da belki bir yalandan kâr etmeyi planlıyoruz ve bunu yaptığımızı biliyoruz.

Yalan söylemek için tuhaf bahanelerden biri, insanları dürüst olduğunuzu düşündürmeye çalışmaktır. Bu da çoğu zaman anlaşılmaz ve aldatılırsınız.
Şunu unutmayın ki tamamen dürüst olmak iyi bir davranış biçimi değildir. Hepimiz dürüst olsaydık, insanlar bizi dürüst olarak tanımaktan ziyade kaba ve düşüncesiz göreceklerdi.

Bundan ötürü hepimiz yalanlara göz yumuyor, hatta bu yalanlara insanları teşvik ediyoruz. Çünkü hepimizin buna ihtiyacı var ve bir seçim yapmak zorundayız. Seçimimizin yalan olduğu da çok açık.


Kaynaklar:
 
Son düzenleme:
İyiyim.
Tabii ki seni seviyorum.
Seni arayacağım.
Hayır, çok güzelsin.
Biz yalancıyız.
Hepimiz.
Bence sebepleri üşenmek, olay çıkmasını istememek, moral bozmamak gibi şeyler. Veya işimize gelmiyor da olabilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı