Yaptığım tasarımı satın alan kişinin tasarımımı satması suç mudur?

Hayır hocalarım, patent vs. almadım. Ben normal şekilde ücreti aldım, tasarımı yaptım. Bu benim tasarımı satan arkadaş da bu forumdan. Şimdi ifşa etmek istemiyorum.
Hocam vergi levhanız yoksa zaten direkt siz de suçlu çıkabilirsiniz durumdan. Bende 4 senedir falan tasarım satışı yapıyorum yasal konuları çok araştırdım fakat siz araştırmadan kişinin üzerine giderseniz sizin laflarınızı da lehine kullanabilir.
 
Hocam vergi levhanız yoksa zaten direkt siz de suçlu çıkabilirsiniz durumdan. Bende 4 senedir falan tasarım satışı yapıyorum yasal konuları çok araştırdım fakat siz araştırmadan kişinin üzerine giderseniz sizin laflarınızı da lehine kullanabilir.
1 tasarım için uğraşmaya gerek yok zaten. Elini kaldırdığına değmez. Birdaha satmazsınız veya ücreti ona göre belirlersiniz.
 
1 tasarım için uğraşmaya gerek yok zaten. Elini kaldırdığına değmez. Birdaha satmazsınız veya ücreti ona göre belirlersiniz.
Benim tanıdığım ve Türkiye çapında satış yaptığım kategorinin en iyisi olan kişi bile zamanında Mediamarkttan çok komik fiyatlara teklif almış ve yapmış. Hani ederi ne olabilir taslak çalışmanın ki satılsın zaten. Kendisi Hollandada web tasarımcısı oldu bu arada. Görüyorsa buradan selamlar.
 
Hocam adamın satmasında değilim zaten. Bir de benim sattığım fiyattan satıyor ya, ona deli oldum. Hani bari satacaksın, izin falan al.

Açık konuşmak gerekirse bende bir şeyin parasını ödeyerek satın alsam. Satacağım zaman önceki aldığım kişiye sormam, benim zaten sonuç olarak, satın aldım. Fakat arkadaşın belliki amacı kâr etmek değil.
 
Kolay gelsin.

Birkaç ay önce bir kişiye tasarım yapmıştım. Taslak tasarımı. Taslağı düzenleyip düzenleyip kullanacaktı. Bu arkadaşın benim tasarımımı, ona sattığım fiyattan sattığını öğrendim. Yani benim tasarımı başkalarına, ona sattığım fiyattan satıyor. Bu suç mudur? Ne yapabilirim?
Sen bir tasarım yapmayı taahhüt ediyorsun karşı taraf ise bu tasarıma karşı para teklif ediyor. İki taraf da kabul ediyor. Esasen salt bu şekilde bakıldığında TBK uyarınca bu bir ''eser'' sözleşmesidir. Lakin sen tasarımı yapıp satıyorsun, tipik satış sözleşmesinin unsurlarını taşıyor. Dolasıyla karşı taraf artık senden bu tasarımın mülkiyetini satın almış oluyor. Bu tasarımı isterse ücretsiz, herkese açık dağıtır isterse misli misli satar.


Çoğu kişi patent demiş. Hiç fark etmez. Marka ve Patent üzerine 21 sayfalık makalem var, okumak isteyene paylaşırım. Patent almış olsan bile sen bu patentli tasarımı ''satmış'' oluyorsun. Dolayısıyla patent almış olsaydın bile yanıt değişmezdi, evet kişi istediği tasarrufta bulunabilir.
 
Sen bir tasarım yapmayı taahhüt ediyorsun karşı taraf ise bu tasarıma karşı para teklif ediyor. İki taraf da kabul ediyor. Esasen salt bu şekilde bakıldığında tbk uyarınca bu bir "eser" sözleşmesidir. Lakin sen tasarımı yapıp satıyorsun, tipik satış sözleşmesinin unsurlarını taşıyor. Dolasıyla karşı taraf artık senden bu tasarımın mülkiyetini satın almış oluyor. Bu tasarımı isterse ücretsiz, herkese açık dağıtır isterse misli misli satar.

Çoğu kişi patent demiş. Hiç fark etmez. Marka ve patent üzerine 21 sayfalık makalem var, okumak isteyene paylaşırım. Patent almış olsan bile sen bu patentli tasarımı "satmış" oluyorsun. Dolayısıyla patent almış olsaydın bile yanıt değişmezdi, evet kişi istediği tasarrufta bulunabilir.
Teşekkürler.
 
Hangi lisansla sattığınız önemli bu konuda royalty free lisanslar sadece kullanım izni verir. Yani sizden asseti logoyu müziği alan kişi kendisi tekrar satamaz. Siz onu sadece projesinde kullanması için satmışsınızdır.

Genelde stok müzik foto vs. satışı yapılan platformlarda satış lisansı budur. Genelde dememin sebebi başka seçeneklerinde platformdan platforma varolmasından kaynaklanıyor ama sektörün geneli bunun üzerine kurulu.

Yani ben sana sattım artık bütün mülkiyeti senin gibi bir durum yok ortada ki o zaman ben de gireyim stok satan bir siteye alayım ne varsa kendim satmaya başlıyım aynı assetleri müzikleri logoları. hatta adamdan daha ucuza satayım sürümden kazanayım ;)

Fakat anladığım kadarıyla siz bu tarz bir site üzerinden yapmamışsınız satışı bu yüzden çok muğlak bir durum var ortada lisans falan yok. Hukukçu değilim işin detayını çok bilmiyorum ama yapabileceğiniz pek birşey yok gibi. Sattığınız kişiyle irtibata geçip bu yaptığının ahlaki olmadığını söylemekten başka.
 
Kardeşim sen karşı tarafla bir anlaşma yapmamışsın sen parayı almışsın oda tasarımı almış dolayısıyla o artık senin kadar onun da mâlı istediği gibi kullanabilir. Bu sorunlar amatör oyunlarda ki 3B Modeller de çok rastlanıyor telif attırıyorlar yada para istiyorlar. Taslak tasarımında nasıl olur bilmiyorum. Ama sen para karşılığında satmışsın bir anlaşma yapmamışsın dolayısıyla onu istediği gibi kullanır.
Hatta tanıdığım ufak bir ekibin yaptığı oyuna çıkartmadan ilk izlenim videosu yayınlamışlardı ve orada ki model benzerlikleri yüzünden telif attırmışlardı. :) Oyunu çıkartırsanız mahkemeye veririz falan filan bende Apartmanlarda yardım etmiştim oradan biliyorum sonra zaten dağıldılar gitti proje çöpe gitti. :) 3B modellemelerde piyasaya kaliteli bir oyun sürüleceği zaman çok dikkatli olmak gerekiyor. En ufak şeyde affetmezler direk telif attırırlar yada gereksiz fazla para isterler.
Yani adamlar modellemelerin tasarımına, şekline, dokusuna kadar telifliyor sen onu almasan bile aynısını kendi elinle yapıp oyuna yerleştir yine telif hakkı doğuyor. Aynısını yaşadık maalesef çokça uyarmıştım avukatımız var falan filan dediler işlemez. Çünkü özgün bir projeyi izinsiz kullanmış oluyorsun. Tabi yapacağın modelin telif haklarını satın alma olayları var gerekli ücreti öder firmaya telifini satın alır istediği gibi kullanır.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı