Yarı otomatik vites nedir?

Sizce hangisi mantıklı? Tam otomatik mi yarı otomatik mi?
Tam otomatik şanzıman ZF'den gelecekse kabul ederim, ben de onu tercih ederim ama bunun dışında ıslak kavrama yarı otomatik şanzımanlar güzeldir. Kuru kavrama olanın hata verme ihtimali çok daha yüksek ıslak kavramalı olana göre.
 
Kuzenim DSG ile 50k sonra yolda kaldı. Sizce hangisi mantıklı? Tam otomatik mi yarı otomatik mi?
2012 Elantra'ya sahipken 0'dan 200K'ya kadar (küsüratı da var ama neyse) 6 ileri ıslak DCT (DSG) kullandık. 2020 yılında Sportage'e geçtikten sonra 0'dan 40K'ya kadar 7 ileri kuru DCT (DSG) kullandık ve kullanmaya da devam ediyoruz. Islak DSG'nin yağını bile değiştirmedik kullanırken, sıfır sıkıntı, sıfır vuruntu. Kullanmasını becerememişse, yarım debriyajda aracı bırakıp debriyaj yemişse o kuzeninin salaklığı şanzımanın değil.
 
Manuel: Debriyaj var. Debriyaja kişi basarak vitesi değiştirir.
Yarı Otomatik: Debriyaj var(pedalı yok). Debriyajı sistem otomatik basarak vitesi değiştirir.
Tam Otomatik: Debriyaj yok. Vites otomatik değişir
Yarı otomatik iyimiş. Peki hangi araba firmaları bunu yapıyor ve hangi modellerinde var?
 
Kuzenim DSG ile 50k sonra yolda kaldı.
O kullanmayı beceremediği içindir. DSG gibi şanzımanların bu derece sorun çıkardığı tek ülke Türkiye denebilir çünkü arabaya nasıl davranmamız gerektiğini %90'ımız bilmiyor. Adam gidiyor daha tam durmadan cart diye P'ye atıyor sonra bozulunca da DSG çöp diye dolaşıyor ortalıkta. Ona bakarsan 120000 KM kullanıp gram sorun yaşamayan bizzat benim de kullandığım araç var, hem de 2013 model 7 ileri kuru kavrama DSG, en sorunlu versiyon-yıl kombolarından.
Sorun yüzdesi tam otomatiğe göre daha yüksek olabilir ama bu yarı otomatiklerin saçma olduğunu göstermez. Aksine bence yarı otomatik en güzel şanzıman türü, özellikle çift kavramaysa hissiyattan yemeden rahatlık sağlayabilen tek şanzıman bence.
 
Yarı otomatik iyiymiş. Peki hangi araba firmaları bunu yapıyor ve hangi modellerinde var?
Tork konvertörü ve CVT olmayan hemen hemen her şanzıman yarı otomatik grubuna giriyor zaten. Ama yarı otomatiklerin de türleri var. Bazıları hayattan pişman edebilir seni. :)
 

Geri
Yukarı