Yavru Kedi Sahiplenme

Belediyenin veteriner işleri normalde sahipli kedilere bakmaz. Yeni E-reçete sistemine geçildiği için bu artık daha da zorlaştı. Genelde yerini sizden öğrenip, gelip alırlar ve yapılacak bir şey varsa yapıp uygun bir yere bırakırlar. Belki bir ihtimal ilk parazit uygulamalarını yaptırabilirsiniz bir şekilde.
Aşı ve parazit takviminden yukarıdaki mesajımda bahsettim. Vakti gelince tek yapman gereken; kediyi alıp veterinere gidip ben bunu sahiplendim demek. Gerisini o halleder zaten, sana gerekli bilgileri verir.
 
Merhaba ben de 2 aydır bir yavru kedi bakıyorum. Şu an neredeyse 4 aylık. 2 aylık olana kadar annesini emsin. Hatta 3 ay olsa bile olur. Ama 2 aydan küçük kesinlikle sahiplenmeyin.

Benim baktığım cins bir kedi. Cinsini herkes bilir British Shorthair. Baktığım kedi dişi. Kesinlikle satın almadım ve zaten hayvan alım satımına çok karşıyım. Bugün sizi satın alsalar başka bir aileye hoşunuza gider mi? Büyük kuzenimin kedisi 5 tane doğurdu 1 tanesi de benim payıma düştü yani anlayacağınız.

Tavsiyelerim mama markanız Royal Canin veya ProPlan olmalı. Bunlar pahalı markalı mamalardır ama Türkiye şartlarında en iyi satılan mamalardır. Aslında Avrupa’da bu iki mama orta halli mamalar ama Türkiye’de abartılıyor. Yine de Türkiye şartlarında en iyi mama markaları bu parmakla sayılacak kadar az maalesef. Tavsiyem eğer ucuz mama ucuz kum önerisi bekleyip alacaksanız tavsiyem o kediyi hiç sahiplenmeyin. Çünkü kaçtığınız o mama parası ileride size veterinerde hastalık ameliyat parası hatta mamalardan yeterli vitamin alamadığı için ölümden dönen bir kediniz bile olabilir. Annem benden habersiz Whiskas almış ama hemen bitsin Royal Canin alacağım. Çünkü Whiskas Avrupa’da yasaklanan hatta karalistede olan bir marka. Ama burası Türkiye hile çoktur ne beklersiniz? İlerleyen zamanlarda kedilerde böbrek rahatsızlığı kanseri yapıyormuş. Veteriner de genelde market maması olarak nitelendirirler.

Aşılara gelince kedinizin ne kadar aylık olduğunu, ne zamandan beri sahiplenip baktığınızı ve karma kuduz aşılarını sorun. Gerisini veterineriniz sizi zaten yönlendirecektir. Ama zaten kediye özel bir sağlık aşı karnesi oluyor oraya yaptıkları aşının etiketini yapıştırıyorlar veya yaptıkları aşının adını ve hangi aşının yapıldığını yazıyorlar. Yavru kedilerde ilk 2-3 ay 15 günde bir düzenli olarak aşıları var ve her bir aşı en az 40₺. Benim kedimi ilk veterinere götürdüğümde 2 tane aşı yaptılar 100₺ aldılar. Daha sonra 2 defa götürdüm 1 tane aşı oldu 50₺ aldılar en son Nisan ayında götürdüm 40₺ aldılar ve Haziran ayında tekrar gideceğim ondan sonra veteriner bana seneye aynı şekilde aşılarının tamamlayacağını söyledi.

Kumuna gelince çok pahalı almanıza gerek yok. Çünkü ucuz kum en fazla iyi koku tutamayacaktır. Ama kumu mutlaka koku yapıyor o yüzden kokulu kum almanız tavsiyem olur. Kedi tuvaletini yaptığı zaman hemen içinden tuvaletini alıp camları açın kedinin kaçmayacağı şekilde. Çünkü kumundaki tuvaletini almayıp camı açmazsanız evi leş gibi kokutuyor.Kapalı kum kabı almanız da şiddetle tavsiyem olur en azından bir nebze olsun kokusunu azaltırsınız ve görüntü olarak açık kum kabı gibi çirkin olmaz.

Şunu da belirtmek isterim bakımı kesinlikle köpek kadar zahmetli değil köpek kadar tüy dökmüyor asla. O konudan çok şanslısınız.

Eğer kedinize iyi bakarsanız yıllık 2000₺ masrafı var. Ama onların sevgisi için her şeye değer bence.

İyi düşünün karar verin. Evinizde ortalama en az 10 sene yaşayacak bir canlı bakacaksınız kumu var aşısı var suyu var maması var ve en önemlisi de sevgi :).
 
Temizmama(Çağatay Evcil Hayvan...) adlı üreticiyi tavsiye ederim. Çoğu markadan kalır yanı yok. Kendilerine güvendiğim için uzun süre kedilerimi mamalarıyla besledim. Aşı konusunda dikkatli olun. İlk aşılar biraz maliyetli gelebilir ama zamanla hiç bir etkisi olmamaya başlar. Yavruların anne ile bağlarının azalmasını bekleyin. Yeni doğmuş ve annesi ölmüş bir yavru sahiplenmiştim. Uzun süre beni emmeye çalıştı. Zaman zaman bu durum yaşanabiliyor. Kedinin sağlığı açısından önemli.
 
Mama konusunda her yerde tavsiyeler var. Bunlara genel anlamda çok takılmayın. Benim kedim bu mamayı çok sevdi hemen yedi, herkese önereyim. Şeklinde tavsiyeler bunlar genelde. Ama bir süre sonra kedi türlü türlü sağlık problemleri yaşayabilir. Açık şekilde belirtmem gerekiyor ki, kedi bakmak ülkemiz şartlarında birazcık lüks veya orta halli bir hobi kadar masraflı bir şey. Mama konusu çok önemli bir konu. Profesyonel mama diye tabir ettiğimiz mamalardan kullanırsanız kediniz sağlıklı ve uzun ömürlü olur. Açık mama alacaksanız da kilosu ortalama 30-40 TL civarında mamalar alın. Daha aşağı fiyata olanları tavsiye etmem.
 
Annem tarafından yuvaya güncelleme getirildi.
 

Dosya Ekleri

  • 3D8FEE50-D674-4E77-9CCF-68D1C6260304.jpeg
    3D8FEE50-D674-4E77-9CCF-68D1C6260304.jpeg
    470,8 KB · Görüntüleme: 105
Kedinin karnını doyurarak hata yapıyorsunuz bir gün siz olmayınca kim besleyecek ? Nasıl avlanacak hiç düşünmüyorsunuz su koysanız azda yem atsanız yeter bence.
 
Kedinin karnını doyurarak hata yapıyorsunuz bir gün siz olmayınca kim besleyecek ? Nasıl avlanacak hiç düşünmüyorsunuz su koysanız azda yem atsanız yeter bence.
Apartmanımız kedileri besliyor hergün mama su koyuluyor bu bu anneye özel değil.
 
Apartmanımız kedileri besliyor hergün mama su koyuluyor bu bu anneye özel değil.
Bir gün apartmanda kavga cıksa kedileri beslememe kararı alsa yada kedilerden hoşlanmayan biri kediyi alıp başka bi mahaleye koysa ne yapacak ? nasıl beslenecek, sokakta beslenmeyi öğrenmeli.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı