Yavru kediden kuduz bulaşır mı?

• Konuyu başlatan 698401
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 12
  • Görüntüleme 894
Tam olarak hangi aşı içindi aşı kartı biliyor musun? Aşıların etkisini yitirdiği süre oluyor 3-4 senelik kartsa yenisini verirler. Zaten kuduz aşısını vurunmaya gidince aşı kartını veriyor doktor cok onemlı bır husus degıl yanı. Bir de hangi kolundan vurdurduguna dıkkat et ornegın ilk hafta soldan vurduysa bırdahakı hafta sagdan vurdurucaksın. Doktorda söyler aynısınıda bende önden uyarayım. İki hafta üst üstte aynı yere vurdurursan ağrı yapma ihtimali var. Ek olarak yaşanılan şehre göre değişir mi bilmiyorum ama sağlık ocağında kuduz aşısı yok. Diyelim ki sizin oradakinde vardır bekletmeye gelmiyor bu iş en kısa sürede vurdurman lazım. Tedavisi yok, hiç şakaya gelmez.

Dediğinizi dikkate alacağım hocam. En erken sürede gitmeyece çalışacağım (2-3 gün). Diğer arkadaşların dediği gibi riski girmeye değmez ne olur ne olmaz kuduz aşısı olmamda fayda var zararı yoktur.

Arkadaşlar bu olayı biraz araştırmak istedim.

1728079960143.png

0.01 riski almaya değmez diyorumda sırf o dozları vucuduma alacağım diye uğraşmaya gerek var mı bilemedim.
Biraz daha derinlere inince:

1728080049552.png

1728080070309.png

Yani kedilerde bulaşma riski yok denecek kadar az.
Vakalar ise:

1728080106795.png

En son 2014'e görüldü deniliyor ama ne kadar doğru bilmiyorum. O konuyuda biraz araştırdım ve yıllık ölüm sayısı çok düşük:

1728080164565.png

Ve bu da vakaların %43 oranı köpek ve %36 oranı sağırlardansa kedilerden bulaşması çok az.
Hatta olduğum ilçede vaka var mı diye aratınca yıllar öncesine ait vakalar mevcut:

1728080255278.png

Tetanos aşısı oldum. Yetişkin kedilerde %2-3 bulaşma riski var fakat beni pençeleyen kedi ufak bir siyah yavruydu ve beni pençeleme sorunu ise kediyi yukarı kaldırıp kormasından şüpheleniyorum. En son hatırladığım temiz bir kedi ve gözlerinde kızrıklık ağzında salya vs görmedim.

Şimdi bu verilere dayanarak ne kadar doğru bilemem o kadarını araştırmadım ama gitmemeyi karar vereceğim gibi. Küçükkende İstanbul Avrupa yakasında çok kedi tırmaladı ve bu zamana kadar bir şey olmadı. Sırf ufak bir kediden sorun olacağını düşünmüyorum. Eğer tırmaladığı yerde bir kaşıntı kızrıklık hisedersem koşa koşa hastaneye yol alacağım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı