Yayın yapmaya başlamanın maliyetinin yüksek olması

yusuf6554

Megapat
Katılım
17 Ekim 2013
Mesajlar
5.434
Makaleler
65
Çözümler
51
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 5 3600
MSI B450 Tomahawk MAX
ADATA XPG Spectrix D60G 2x 8 GB DDR4 3000MHz CL16
MSI GTX 1660 Super Gaming X
Cooler Master ML240L V2
Kingston A2000 1 TB SSD
SanDisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kingston UV400 240 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Corsair 275R Airflow White
Cooler Master MWE 700W 80+
Windows 11 Pro 23H2 64 Bit (x64)
Windows 11 Enterprise (Windows To Go) 23H2 64 Bit (x64)
Monitör 1: AOC 24G2SPU
Monitör 2: AOC C24G1
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık 6 aydır VDSL internet kullanıyorum (Netspeed kullanıcısıyım). İlk başta 35 Mbps paket ile başladım ve 6 Mbps yükleme hızım vardı. Şimdi ise 75 Mbps paket kullanıyorum (modeme 77 Mbps hız geliyor) ve 8 Mbps yükleme hızım var.

2 Nisan 2022'de 720p 60 FPS 4000 kbps bitrate ile YouTube üzerinden 8 dakikalık canlı yayın denemesi yaptım (gizli canlı yayın olarak açtım). Hiçbir şekilde drop olmadı ve görüntü kalitesi de gayet iyiydi. Ayrıca yayında Online bir oyun olan Star Wars Battlefront II oynadım ve oyunda hiçbir şekilde ping artışı veya başka bir sorun yaşamadım. Ayrıca oyunda FPS değerim de gayet iyiydi. Yani hem sistemim hem de internetim canlı yayın için tamamen uygun durumda.

Fakat o canlı yayın denemesinde bir şey fark ettim. Canlı yayın için maalesef ki sadece iyi internet ve iyi bir bilgisayar yeterli değil. Canlı yayında bitrate'i görmek için her seferinde oyunu arkaya alıp OBS penceresine geçmem gerekiyor. Sonra tekrar oyuna dönmem gerekiyor. Bu nedenle anlık yaşanan drop'ları göremiyorum. Eğer ikinci bir monitörüm olsaydı yayın durumunu ve diğer bilgileri ikinci monitörden görebilirdim. Ayrıca mikrofonum kaliteli olsa da oyun oynarken sohbette konuşmak için tasarlandığından dolayı ses kalitesi çok yüksek değil. Bir de herhangi bir kameraya ve yeşil perdeye sahip değilim. Yani gerçekten şu anda yayın açmam teoride mümkün olsa da pratikte mantıksız.

Yani canlı yayın için sadece iyi ve stabil bir internet ve iyi bir bilgisayar yeterli değil. Aynı zamanda birden fazla monitör, kaliteli bir mikrofon, kaliteli bir kamera, bir yeşil perde ve hatta mümkünse ikinci bir güçlü yayın bilgisayarı ve kayıt cihazı gerekli. Bu yüzden de yayın yapmaya başlamanın maliyeti epey yüksek.

Eğer aranızda yayıncı olan varsa sizin maliyetiniz ne oldu? Ayrıca sizin görüşleriniz nelerdir?
 
Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık 6 aydır VDSL internet kullanıyorum (Netspeed kullanıcısıyım). İlk başta 35 Mbps paket ile başladım ve 6 Mbps yükleme hızım vardı. Şimdi ise 75 Mbps paket kullanıyorum (modeme 77 Mbps hız geliyor) ve 8 Mbps yükleme hızım var.

2 Nisan 2022'de 720p 60 FPS 4000 Kbps bitrate ile YouTube üzerinden 8 dakikalık canlı yayın denemesi yaptım (gizli canlı yayın olarak açtım). Hiçbir şekilde drop olmadı ve görüntü kalitesi de gayet iyiydi. Ayrıca yayında Online bir oyun olan Star Wars: Battlefront II oynadım ve oyunda hiçbir şekilde ping artışı veya başka bir sorun yaşamadım. Ayrıca oyunda FPS değerim de gayet iyiydi. Yani hem sistemim hem de internetim canlı yayın için tamamen uygun durumda.

Fakat o canlı yayın denemesinde bir şey fark ettim. Canlı yayın için maalesef ki sadece iyi internet ve iyi bir bilgisayar yeterli değil. Canlı yayında Bitrate'i görmek için her seferinde oyunu arkaya alıp OBS penceresine geçmem gerekiyor. Sonra tekrar oyuna dönmem gerekiyor. Bu nedenle anlık yaşanan Drop'ları göremiyorum. Eğer ikinci bir monitörüm olsaydı yayın durumunu ve diğer bilgileri ikinci monitörden görebilirdim. Ayrıca mikrofonum kaliteli olsa da oyun oynarken sohbette konuşmak için tasarlandığından dolayı ses kalitesi çok yüksek değil. Bir de herhangi bir kameraya ve yeşil perdeye sahip değilim. Yani gerçekten şu anda yayın açmam teoride mümkün olsa da pratikte mantıksız.

Yani canlı yayın için sadece iyi ve stabil bir internet ve iyi bir bilgisayar yeterli değil. Aynı zamanda birden fazla monitör, kaliteli bir mikrofon, kaliteli bir kamera, bir yeşil perde ve hatta mümkünse ikinci bir güçlü yayın bilgisayarı ve kayıt cihazı gerekli. Bu yüzden de yayın yapmaya başlamanın maliyeti epey yüksek.

Eğer aranızda yayıncı olan varsa sizin maliyetiniz ne oldu? Ayrıca sizin görüşleriniz nelerdir?

Tabii ki maliyeti yüksek ama para kazanmaya başladıktan sonra özellikleri yükselteceksin örnek yeşil perde ümidi eskiden beyaz oda perdesimi ne kullanıyordu 10 video falan çekti sonra parayla aldı başka Burak oyunda mikrofonu kötüydü yine aldı yayınlardan kazandığı parayla maliyeti erkenden tamamlarsan zarara girersin kazandigin paralarla yavaş yavaş almaya başla abim eskiden arkadaşıyla yayın açardı sadece mikrofon vardı bir de laptop kamerası 5000-6000 civarı abonede bıraktılar azim daha önemli bence.
 
Bence eski youtuberlar'ın, yayıncıların işi daha kolaydı çünkü o zaman seçenekler yoktu mikrofon olarak çoğu kişinin mikrofonu iyi değildi ama şimdi mesela ben Metin2 yayınları izleyen birisiyim arada sırada, eğer yayıncının sesi kötü geliyorsa direk çıkıyorum başka yayıncı arıyorum ister istemez.
 
yayında fark etmediğin VDSL ile yayında bir youtube videosu açıp izleyeyim desen inanılmaz drop yemeye başlarsın çünkü bakır kabloyla indirme ve yükleme tek kanaldan gidip geliyor. Fiberin farkı burada ortaya çıkar. İndirme ve yükleme birbirinden bağımsız olarak hareket ediyor. Ben Rtx ekran kartına geçtikten sonra kodlayıcı olarak x264 yani işlemci yerine NVENC seçtim Raytracing için kullanılmaya ayrılmış çekirdekleri kullanıyor OBS yayını paketleyip gönderirken bu Fps konusunda bir sıkıntı yaşamamanı sağlıyor. Yani işlemciyi de abartı bir şey almana gerek kalmıyor. Komşunun çocuğu da sardı bir ara bu işe Logitech g920 web cam aldı yayınını izledim sesi gayet iyi geliyordu günümüzde yeterli kalitede sayılacak ses kalitesine sahip bir kameraymış onu farketttim. İkinci bir monitör olmazsa olmaz çünkü sohbeti telefondan açsan bile donateleri okumak için 2. bir monitöre ihtiyaç olur ama ucuz bir model bulup başlanabilir kare şeklinde ofislerde kullanılan 17 inch monitörler gibi. 2. Pc yayıncıların bile en tepe noktasındakilerin yaptığı bir şey çünkü capture card tek başına pahalı zaten 5-10bin izlenmiyorsan veya yayındayken oyunda 3fps eksik olması bile canını sıkacaksa 2.pc gerekli bir şey değil bence
 
@SONSUZDAYAK Hayır, dediğiniz olay yanlış. Dediğinizi test ettim, önce Google Drive'dan dosya yüklemeye başladım. Yükleme hızı 7.7 Mbps civarındaydı. Sonra ise Speedtest üzerinden hız testi başlattım ve bu sayede tam hızda indirme işlemi yapmaya başladım. İndirme hızı 77 Mbps iken ortalama 6 Mbps yükleme hızı aldım. Yani yükleme hızı tamamen çökmedi. Sadece çok ufak bir düşüş oldu. Eğer dediğiniz gibi tek kanal olsaydı indirme hızının yarısını dahi kullansam yükleme hızı direkt dibi vururdu. Ayrıca deneme amaçlı Google Drive'a dosya atıp bir yandan YouTube'dan video açtım. Yükleme hızı hiçbir şekilde 6 Mbps'in altına düşmedi.

Yani bahsettiğiniz drop olayı bakır kablonun sınırlamasından değil, modemden kaynaklı. Dandik modemlerde inanılmaz drop yaşanabiliyor. Fakat Keenetic modemlerde böyle bir sorun yok. Sadece yükleme hızında ufak bir düşüş yaşanıyor, o kadar. O da kullandığım Extra DSL modemin daha giriş-orta seviye modem olması ve nispeten giriş seviyesi bir işlemciye sahip olmasından kaynaklıdır diye düşünüyorum. Yani Keenetic Hero DSL veya Peak DSL gibi modemlerde hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır.

Mesela bizim eskiden kullandığımız ADSL modem olan AirTies Air5453'te yükleme yapmaya başlayınca Google bile açılmıyordu. Fakat Keenetic modemde ADSL kullanırken bile bu sorun yok. Hatta yükleme yaparken Hypixel'de Minecraft da oynayabiliyorum. Bu ADSL'de de böyle, VDSL'de de böyle. Yani tamamen modem ile alakalı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı