Yazılım Mühendisliği vs Bilgisayar Mühendisliği

Serpenos

Kilopat
Katılım
15 Ağustos 2014
Mesajlar
3.257
Makaleler
2
Çözümler
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522193036
@BilgisayarKurdu ve diğer abilerim. Size bu konuyla alakalı bir soru sormak istiyorum ben de. Arkadaşın da işine yarayabilir. İnternette bu konu hakkında videolar olsa da net bir fikir oturtamadım kafamda. Ben mezunum ve bu sene sınava tekrar gireceğim. Bilgisayar mühendisliği istiyorum ama sınav istediğim gibi geçmezse iyi bir bilgisayar mühendisliği gelmeyecek gibi gözüküyor. Yazılım mühendisliği okursam bir eksik hisseder miyim? Bunun yanında yazılım mühendisliği bölümü sadece özel üniversitelerde olduğu için sınıfta kalacağımı sanmasam da kalırsam ailemin de orta düzey maddi durumuyla bunu karşılayamayız. Yatay geçişleri araştırdım biraz da. Örneğin Selçuk Bilgisayar'ı kazansam ilk sene kıçımı yırtıp ortalamam 3.7 3.8 yapsam ODTÜ bilgisayar mühendsiliğine geçiş yapabilir miyim? Veya yazılımdan örneğin Atılım Üni. Yazılım'dan yatay geçişle Ankara Üni. Bilgisayar'a geçebilir miyim? Konuyu 2-3 hafta sonra açacaktım ama hazır sizi bulmuşken sorayım dedim :)

Ek olarak mesela yazılımdan mezun olunca bazı şirketlerin çalışan alırken "Bilgisayar Mühendisliği Lisansı" aradığını kulağıma gelmişti. Biraz yardımcı olur musunuz bu konuda?
 
Her şeyi geçtim. Yapacağın iş web sitesi kodlama ve tasarım işi olur ise kendine ait bir web siten ve referans göstereceğin kişi ve sitelerin olması çok önemli.
 
Türkiye'de ne yazık ki yazılım mühendisliği ile bilgisayar mühendisliği arasında bir fark yok. Donanımla ilgili 1-2 teorik ders dışında fiziksel yaptığın bir şey yok, hep yazılım yaptırıyorlar zaten. Okul değiştirme işine gelince tabi ki ortalamanı mümkün olduğunca yüksek tutmalısın ama onunla bitmiyor. Onun yatay geçiş sınavı var. Bunda başarılı olman gerek ve gitmek istediğin üniversite not ortalaması gibi kriterleri kendi belirliyor. Yani gitmek istediğin üniversitenin ve bölümün önceki dönemlerdeki yatay geçiş şartlarına bak.
 
yazılım müh.'nin önü daha açık kardeşim, bir yönetim bilişim sistemleri mezunu olarak söylüyorum. Biz bile bilgisayar mühendisliğinden daha nitelikli yazılım dersleri görüyoruz
 
ODTÜ bilgisayara geçmen çok olası değil. Dediğin üniversiteler ile ODTÜ'nün arasında 10 tane üniversite var önce oraların birincileri geçecek sonra sıra gelecek. Ölme eşeğim ölme. :D

Yazılımı da tavsiye etmem. Sen zaten yazılım istiyorsan bu alanda kendini geliştirirsin. Okulda seçmeli derslerini yazılım konusunda alırsın. Zaten her mühendislik 3-4 tane zorunlu yazılım dersi görüyor. Alakasız bir mühendislik yazsan bile yazılım alanında çalışman da bir engel yok. Her zaman temel mühendislikler, daha kapsayıcı mühendislikler yazmakta fayda vardır.

Mühendislik konusunda da Sabacı, Bilkent, Koç dışında ki özel üniversiteleri tavsiye etmem. En vasat devlet üniversitesinde oku ama devlet üniversitesinde oku. İngilizce bildikten sonra aranda hiçbir fark kalmaz. O özel üniversite 200 binden öğrenci alıyorsa sana 200 bininci muamelesi yapıyorlar. Kimse senin o üniversiteye 20-50-100 binle girmenle ilgilenmiyor. Çünkü 200 binle giren adam mezun olup senin sektöründe iş yapıyor ve referans olarak o adamın yaptığı iş alınıyor.
Yazılım müh.'nin önü daha açık kardeşim, bir yönetim bilişim sistemleri mezunu olarak söylüyorum. Biz bile bilgisayar mühendisliğinden daha nitelikli yazılım dersleri görüyoruz
Boğaziçi mezunu değilsen ihtimal bile vermiyorum. :D
 
Arkadaşlar 8 - 10 dönemlik yazılım ve bilgisayar mühendisliği ders programlarını inceleyin; çoğu ders aynıdır, farklı olanların da içeriği benzerdir - aynı şeyi farklı dille anlatıyordur.
Farklı olan tarafları ise tahmin edebileceğiniz üzre bilgisayar mühendisliği; donanım (İçeriği tane tane yazamayacağım oldukça geniş) - ağ ve sunucu sistemleri - elektronik gibi alt dalları da biraz biraz öğrendiğiniz bir alandır. Biraz biraz diyorum çünkü hiçbir alt dalı belirli bilgi seviyesinden öte öğrenemezsiniz üniversite öğreniminde.

Ben Network Uzmanlığı eğitimi de alıyorum günde 6 saat ve her gün, her gün gidiyorum; yine de vakit yetmiyor. Üniversitede o kadar ders arasında, bir dal üzerinde uzmanlaşamaz - hepsinden biraz biraz kulak aşinalığı edinirsiniz hepsi bu kadar. Yani Mühendislik okudun diye donanım alanındaki hiçbir şeyin uzmanı olamazsın; kendi çaban ile "Bilgili" olabilirsin yalnızca bu.

Yazılım mühendisliği de tahmin edeceğiniz üzre; tamamen yazılım ve proje yönetimine eğilmiş bir bölüm. Şirketlerin Ar-Ge departmanlarını incelerseniz yazılımdan sorumlu kişinin aynı zamanda "Kullanıcı beklentilerini anlayabilecek ve karşılayabilecek" niteliğe sahip olduklarını görürsünüz. Yazılım mühendisliği yalnızca yazılım bilmekle bitmiyor elbette.

"Peki işe girerken Yazılım mı yoksa Mühendislik mi avantajlı olur?" şeklinde bir soru soracaksınız. Bu tamamen hangi şirketin hangi pozisyonuna "Hangi konularda uzmanlığa sahip" bir insan arayışı oldukları ile alakalıdır. Staj - geliştirme amaçlı işe alımlarda öylesine bakarlar; alakalı bir bölümde mi okuyor diye. Bunun dışında şirkete fayda sağlayacağınız bir pozisyonda işe başlayacaksanız kimse okuduğunuz bölüm yazılım mı - donanım mı diye bakmaz, işi ne kadar bildiğinize "Varsa elinizde, önceki iş tecrübeleriniz - başarılı proje teslimleriniz - referanslarınız" buna bakarlar.

Çok uzattığımın farkındayım ancak inanın "Kimse ileride hangi alanda uzman olacağı planını %100 netlikle kuramaz". Biraz da hayat yönlendirir insanı, yazılım mühendisliği okudun diye hardcore yazılımcı olmazsın her zaman; o siteyi - o programı çalıştırabilecek bir sunucu sistemine ihtiyaç duyarsın. Proje dosyalarını aktarırsın ancak sanalda sorunsuz çalışan proje realde problem yaratır; haliyle yazılımcı olsan bile server sistemlerinin dilinden anlamaya başlarsın, kendini bu alanda gelişmeye aç hissedersin.

Yani iki farklı bölümden mezun olan 2 kişi rahatlıkla aynı iş ilanına başvuru yapabilir; tek mesele "İstenen uzmanlık detaylarına ne kadar hakim olduğudur". Bilgisayar mühendisi biri, tek satır kod yazmayacağı bir ağ sistemini yönetmekle görevlendirilebilir; yazılım bilgisi olduğu halde. Alanı geniştir, nereye çekersen oraya gider; uzmanlık branşları çok fazladır; ağ sistemleri bile 30 çeşit uzmanlık alanına ayrılır. Bazen tek bir haberleşme protokolü üzerine tam uzmanlık beklerler; o adam sadece minnacık bir konuda uzmandır ancak fazlasına ihtiyacı yoktur.

Buna karşılık yazılım mühendisliğini çektiğin yöne gelmez, anca kullandığın dilleri - bağlı bulunduğun platformları değiştirirsin veya bağımsız platformlarda proje geliştirirsin.
Kısacası mühendislik mezunu; yazılımcının her işini hemen hemen yapabilir alanı gereği ancak yazılım mühendisi; bir mühendisin uzmanlık alanından anlamaz.
Tabi bu; yazılım mühendisi kendini yalnızca yazılımda geliştirebilir demek değil. "X mühendisliği okudunuz diye yalnızca X işinden anlamak zorunluluğunda değilsiniz". Her zaman söylerim; bir insan kendini geliştirdikten sonra isterse kaldırım mühendisi olsun, yapamayacağı iş, uzmanlaşamayacağı dal yoktur.

En kısa dille; Yazılıma karşı inanılmaz bir şevkiniz - isteğiniz yoksa, mühendislik yazmaktan sakın korkmayın. Mühendisliğin uzmanlık alanı derya denizdir, kararsız olanlar mühendislik okuyup 4-5 sene boyunca bol bol düşünebilirler; uzmanlaşmak istedikleri alanlar hakkında.
Ne yazılım mühendisliği bölümünün verdiği dersle yazılım uzmanı olursun ne de mühendislik bölümünün verdiği dersle network veya yazılım uzmanı :) Kendini geliştirdiğin sürece iki kapı da güzel yollara açılır; sadece yazılıma çok niyeti olan arkadaşlarımız mühendisliğe kaymasın boş yere, yürüsün gitsin yazılım üzerinden.
 
Hepinize değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

Ben de şu sınav geçtikten sonra direk yazılımın en azından temel kavramlarını öğrenmeye başlamayı düşünüyordum. İngilizceme güveniyorum ki önümüzdeki zamanlarda komple mühendisliğin terminolojisini çalışacağım.

Özel üniversite ben de istemiyorum dediğim gibi. Sadece eğer başarılı olamazsam bir alternatif gözüyle bakıyordum onu da tamamen kafamdan kaldırdım. Yatay geçişle ODTÜ'ye kadar çıkamayacağım sistem dediğiniz gibi ilerliyorsa. Ama en azından Ankara Üni. veya Hacettepe Üni.'ye kadar çıkmak isterim bunlardan birine yerleşemezsem.

Üniversite sınavına kafam pek çalışmadı ve aşırı sıkıldım 2 yıl üst üste aynı şeyleri yaşayınca. Tek isteğim ve kafama koyduğum şey üniversite boyunca kendimi geliştirip Microsoft, Intel, Nvidia vs. büyük firmalarda kendi adımı duyurmak.

Belki de 30a yakın video izlemişimdir. Nasıl gelmiş insanlar bu noktalara, nerede okmuşlar, ne kadar maaş alıyorlar. Selman Kahya vs. gibi insanlar bu konuda ufkumu genişlettiler.

Açıkçası büyük firmalarda kendimi görmek istesem de meslek konusunda hala kararsızım. Bilgisayar mühendisliği başta olmak üzere elektrik elektronik, makina ve mimarlık gibi bölümler benim istediğim şeye uyan bölümler.

Bu konuyu muhtemelen sınav sonucumdan sonra tekrar hortlatacağım ve tekrar görüşlerinizi alacağım.

Çıkardığım şeyler:
- Bilgisayar mühendisliği daha mantıklı.
- Devlet üniversitesinde okumak daha mantıklı.
- Kendimi geliştirmediğim sürece ODTÜ'den mezun olsam da bir şey değişmeyecek.

Yorumlarınız için tekrar teşekkür ederim.
 
@Serpenos dostum bana ulaşabilir misin lütfen ?
yatay geçişini yapabildin mi ? şuan bende aynı durumdayım . Yazılım mühendisliği okuyorum ve bilgisayar mühendisliğine not ortlaması (GANO) ile yatay geçiş yapmak istiyorum
 

Geri
Yukarı