Rehber "Yazılıma nereden başlamalıyım?" sorusu

Katılım
8 Nisan 2020
Mesajlar
6.520
Makaleler
7
Çözümler
60
Yer
Beyaz Saray, Washington, DC
Merhabalar. Bildiğiniz üzere bu soru artık forumun bitki örtüsü gibi. "Programlama" kategorisine girdiğinizde 10 konudan 5-6 tanesi bununla ilgili ve bir çok konu "yazılıma 0'dan nereden başlarım" diye sorup bırakılıyor.

Öncelikle ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz, "yazılım" sadece web sitesi veya uygulamalardan ibaret değildir!

Web sitesi yapmak isterseniz frontend mi yoksa backend mi çalışmak istediğinize karar vermelisiniz.
Frontend, sitenin görünüm kısmıdır. Backend ise sitenin arka planda çalışan işlemleridir.

Frontend için HTML, CSS, JavaScript öğrenmelisiniz. Eğer daha estetik görünüm kazandırmak isterseniz Bootstrap öğrenmelisiniz. Eğer profesyonel bir geliştirici olmak isterseniz bunlar yeterli olmaz. jQuery, React gibi dilleri de öğrenmeniz gerekir.

Backend kısmında ise daha çok zorlanacağınızı belirtmek isterim. En çok tercih edilen dil PHP'dir, veritabanı olarak ise MySQL kullanılır. Aynı zamanda Ruby, Python da kullanabilirsiniz.

Mobil uygulama geliştirmek isterseniz C, C++, C# Java, Swift dillerini öğrenmeniz gerek. Ancak bu dillerin tamamını öğrenmenize gerek yok, hangisini öğrenmek isterseniz.

Eğer bilgisayar ortamı için bir program geliştirmek isterseniz C, C++, C#, Java dillerini öğrenebilirsiniz.

Eğer yapay zeka geliştirmek isterseniz, bunun için bir hayli çalışmanız gerek. Python, R, Java, Lisp ve Haskell (son ikisini internette buldum) en çok tercih edilen yapay zeka programlama dilleri arasındadır.

Eğer oyun geliştirmek isterseniz bu sektörde en çok kullanılan dil C++'dır. Java ve C#'da kullanılabilir.

Peki bu diller nedir?

HTML, web sayfalarını oluşturmak için kullanılan bir metin işaretleme dilidir. HTML, bir programlama dili olarak tanımlanamaz. Zira HTML kodlarıyla kendi başına çalışan bir program yazılamaz.

CSS, HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir işaretleme dilidir. Görünüm için kullanılır.

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in (WWW) temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir.

Bootstrap, açık kaynak kodlu, web sayfaları veya uygulamaları geliştirmek için kullanılabilecek araçlar bütünü ve önyüz çatısı. Bootstrap, web sayfaları veya uygulamalarında kullanılabilecek, HTML ve CSS tabanlı tasarım şablonlarını içerir.

PHP, internet için üretilmiş, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, içerisine HTML gömülebilen betik ve programlama dilidir.

MySQL, altı milyondan fazla sistemde yüklü bulunan çoklu iş parçacıklı, çok kullanıcılı, hızlı ve sağlam bir veri tabanı yönetim sistemidir.

Java, açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir dildir.

Swift, Apple tarafından iOS ve macOS platformlarına iOS ve Mac uygulamaları geliştirmek için oluşturulan, derlenerek çalışan güçlü ve kullanımı kolay, nesne yönelimli bir programlama dilidir.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

(Açıklamaları Google'dan aldım, düzenledim.)


Programlama sizin hayal gücünüze bağlıdır, sınırlı değildir. Emek, sabır, cesaret ister. Herkese başarılar.
 
Arkadaşın söyledikleriyle beraber ve ek olarak; yönelebileceğiniz alanlar:
1-)Backend Development
2-)Frontend Development
3-)Mobile Application Development (Swift, Kotlin, Java, React Native, Flutter, Xamarin vb.)
4-)Embedded Systems Development (C, C++ vb.)
5-)Artificial Intelligence

Bu alanlardan birisini seçip, ona yoğunlaşılmalı, yöneldiğiniz alanda uzman olduktan sonra diğer alanlara da yönelebilirsiniz. Başlangıç için hepsinden az az bilmek yerine bir alanda çok iyi olmak daha iyidir.
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı