Yeni başlayanlar için Witcher 3: Wild Hunt rehberi

Herkese merhaba arkadaşlar. Ben ana hikayeyi 165 saatte bitirmiş birisi olarak, evet 165 saat, yeni başlayan arkadaşlara rehber hazırlamak istedim. Spoilerdan nefret ederim ve fragman bile izlemem. O kadar rahatsız eder beni bu tür şeyler. Yani gönlünüz ferah olsun. Şimdi sırayla başlıyoruz. Sıralamam menüye girince soldan başlayacak şekilde olacak. Sadece merak edilen kısım CTRL-F yapılarak aratılabilir. (Spoiler Yoktur)

Sözlük:

Yaratıklar:
Öğrendiğiniz yaratıklar yaratık külliyatında olur. Hikayesi, zayıf yönleri yani hangi işarete, iksire ve öze karşı zayıf onlar yazar. Bu külliyat güçlü düşmanlara karşı oldukça yararlıdır. Menüden en soldaki sözlük kısmındadır.

Karakterler:
Yaratık külliyatı gibi karakter bilgileri de sözlük menüsündedir. Burada hikayeleri bulunur. Yeni karakterler ile karşılaşınca buraya eklenir veya mevcut karakter güncellenir.

Kitaplar:
Kitaplar bize iksir, görev ve yaratık gibi şeylere karşı bilgilendirir. Okumak zorunda değilsiniz. Sadece oyun içinde oku seçeneğini seçtiğinizde Geralt okumuş oluyor ve mevcut bilgiler güncelleniyor. Veya görev ekleniyor. Aynı şekilde parşömenler de öyle. Ben olsam okurdum. Güzel bilgiler içeriyor. Mesela Netflix'teki dizisinden bir kaç kesit okudum çok hoşuma gitmişti.

Zanaat:
Zanaat kısmında yapabileceğimiz zırh, kılıç ve arbalet (Tatar yayı) gibi ekipmanları görürüz. Bunlar demirci ve zırhçıda yaptırabiliriz. Bunlar çırak, kalfa ve usta olarak üçe ayrılırlar. Usta olanlar en iyi zırhları ve kılıçları yaparlar. Usta zırhçı Velen'de, Karga Tüneği'ndeki kızdır. Bu kızın size vereceği görevle onun ekipmanını getirirsiniz ve usta zırhçı açılır. Kılıç ustası olan demirci de Novigrad'dadır. Görkem Kapısı'ndan Novigrad'a girince sola sapılır ve ileride usta demirci vardır. Bu da görevle açılır. Ben daha DLC'ler başlamadığım için bu kadar usta biliyorum. Kılıçlarınızı ve zırhlarınızı zanaatkarlarına satın. Yani kılıcı demirciye, zırhı zırhçıya. Az da olsa daha fazla para kazanırsınız.
Onarım kitleri önemli ama bulunmaz değil. Bende o kadar çok var ki %90 tamir edenler depomda duruyor. Hiç lazım olmadı mesela. Boşuna üretmeyin etraftan toplarsınız.
Sözlük kısmı bu kadardı. Ekipmanlara envanter başlığında değineceğim.

Simya:
Alkohest, cüce ispirtosu ve ak martı simya bileşenlerinin ana malzemesidir. Alkohest ve cüce ispirtosu her yerde bulunuyor fakat ak martıyı kendiniz üretmeniz gerekmekte. Bunun için Redanyalı şurubu, vişne şurubu ve adamotu şurubuna ihtiyacınız var. Bu ürünleri satıcılardan bulabilirsiniz. Karga Tüneği'nin girişindeki satıcıda bunlar mevcut. Meditasyon yaptıktan sonra diğer gün stoklarını da yeniliyor. Taşçeviren de Ak Bostan'daki Bıçkıhane yakınındaki otacı kadın satıyor.
İksirler oyunun temel şeylerinden birisi diyebiliriz. Ben çok kullanıyorum. Örneğin karanlıkta Kedi iksiri görüş veriyor ve hipnotize olmaya karşı da koruyor. İksirleri sınırlı sayıda kullanabiliyoruz. Altta yazan toksisite barı dolarsa yeni iksirler içemeyiz. Ona göre hesaplamalıyız. Envanterde biten iksirleri yenilemek için baştan yapmıyoruz, meditasyon yapınca yeniden doluyorlar.
Yağlar da kılıçlara uygulanan simya ürünleri. İksirler ve yağlar geliştirilebiliyor. Başta yanlış hatırlamıyorsam +%10 etki ederken geliştirince +%25 ve +%50 etkisi oluyor. Uygun yağı uygun canavara karşı kullanmak için yaratık külliyatına bakın.

Özlere gelince iksir mantığındalar. Bir kere yap tüket meditasyon yap yeniden dolsun vs. Doğruyu söylemek gerekirse daha hiç kullanmadım. Kullanma ihtiyacım da hiç olmadı. Oyunu normal ayarlarda oynuyorum.
Simya maddelerini de otacılardan ve simyacılardan bulursunuz. Simyacılardan beş tane var -en azından benim şimdilik keşfettiğim beş tane var: Velen'in Karadal köyünün kuzeyinde yer alan kulübede yaşayan bir simyacı. Onun da görevi var. Bir diğeri Skellige adasındaki bir simyacı. Bu da görevle açılıyor. Gedyneith yön levhası yakınında yaşıyor. Bir başkası Rannvaig'de yaşayan bir kadın. Diğeri ise Freya'nın Bahçesi yakınlarında yaşayan Freya rahibesi. Sonuncusu gizli. Novigrad'ın batısındaki Oxenfurt kapısı yakınlarındaki kulübede. Yakılmaktan korktuğu için gizleniyor. Bu adamın da görevi olması lazım. Yani görevle zaten denk geliyorsunuz.


Envanter:
Zanaat ve simya malzemeleri:
Bunları zanaatkarlardan, otacılardan, simyacılardan, görevlerden ve Gwent oynayarak kazanabilirsiniz. Ama zanaat malzemelerini etraftaki şeyleri yağmalayarak da kazanabilirsiniz. Yağma konusunu ayrıca bu ana başlık olan envanter altında açıklayacağım. Bunları satmanıza gerek yok, ağırlık yapmıyorlar. Gün geliyor lazım oluyor. Paraya da hiç ihtiyacınız yok açıkçası. Benim şuan 49816 kron, 226 floren ve 657 orenim var. Ayrıca bu zanaat malzemelerini elinizdeki eşyaları sökerek elde edebilirsiniz.

Görev eşyaları ve diğer:
Görev eşyaları görevde verilir ve atamazsınız veya satamazsınız. Kayda değer bir ağırlık yapmaz. O yüzden kafaya takmayın. Diğere gelince floren ve oren burada bulunur. Bu kullanılmayan paraları Vivaldi bankasından krona çevirebilirsiniz. Vivaldi bankası da Baş Piskopos Meydanı'ndan batı sahiline doğru yürürken sağda kalıyor. Aynı zamanda sağda da kitapçı var. Kitaplara gelince kitaplar da burada saklanıyor. İsterseniz tekrardan okuyabilirsiniz. Satın aldığınız bazı şeyler size ek bilgi verir. Mesela harita size haritada gitmediğiniz yerleri açar, hazine avı gibi yeni görevler ekler. Söküp zanaat malzemesi yapabileceğiniz eşyalar da diğer kısmında, buradadır. Ben direkt satıcılara satıyorum açıkçası. Değdiğini düşünmüyorum sökmeye.

Yiyecek- içecek:
Burada Geralt'ın can doldurmak için tüketebileceği yiyecek ve içecekler var. Ben sadece 80 can yenileyenleri kullanıyorum. Diğerlerini satıyorum hancı gibi satıcılara. Kabiliyetler kısmında genel başlığındaki yani sarı kısımdaki 'gurme' kabiliyetini eklediğinizde süresi 20 dakika oluyor. Kabiliyetlere de ayrıca değineceğim.

Kızılgöz (Geralt'ın atı):
Geralt her atına Kızılgöz adını verirmiş. Oyunda öyle okudum. Her neyse. burada 4 konu var; av ganimeti, heybeler, eyer ve at gözlüğü. Av ganimetini öldürdüğümüz canavarlardan alırız. Bu bazen görev aracılığı ile olur bazen kendimizin denk geldiği canavarı öldürdükten sonra olur. Bu av ganimetlerini kontrat yaptığımız adamlara kanıt olarak götürürüz. Bunu görev yaparken göz ardı etmeyin. Kaçmasına izin verirseniz örneğin paranızı alamayabilirsiniz. Ama öldürmemek de bazen daha karlı olabilir. Devam edelim. Bu av ganimetleri ata yüklenir ve bize pasif bonus verir. Üstünde ne yazıyorsa o, daha fazla açıklamama gerek yok. Heybeler daha fazla eşya taşımamıza olanak tanır. Ben gördüğüm en iyisini parasına bakmadan satın alıyorum. Ne kadar taşıyabilirsem o kadar iyi. Yarışlardan da at ekipmanları kazanabilirsiniz bu arada fakat bence pek iyi değiller. Eyer atın daha uzun süre en hızlı şekilde koşmasında etkilidir. Daha iyi eyer daha uzun koşular demek yani. At gözlükleri ise atınızın korkma limitini arttırır. Daha uzun süre atın üstünde durursunuz. Axii de yapabilirsiniz ata atın üzerindeyken. Sakinleşecektir.

Yağlar, iksirler ve bombalar:
Yağlara ve iksirlere simya kısmında açıklamıştım daha fazlasına gerek yok. Özler iksirler başlığında bulunuyor bunu ekleyebiliriz. Bombalara gelince 2 bombayı elimize alabiliyoruz. Bombalar da iksirler gibi tek seferde yapıyoruz ve gelişebiliyor. Biten bombalar meditasyonla yeniden üretilebiliyor.

Silahlar:
Burası çok önemli. Bir çok kılıç bulacaksınız. Bir çok etkisi olan (yakma, dondurma vs.). Aklınız karışabilir. Karışmasın dostlarım. Bu bulduğunuz kılıçların %90'ı çöp. Kalan %10'u da zaten kendinizin yaptıracağı kılıçtan daha zayıf ama kötü değil. Burada sizin oyun tarzınız öne çıkıyor. Efsunger yani Witcher ekipmanı yapın. En iyileri onlar. Witcher kılıçların ve zırhların şemalarını satıcılardan aldığınız haritalardan bulabilirsiniz. Kılıçlara doğru rün taşlarını ekleyerek daha da güçlü yapabilirsiniz. Ama kılıçta olan yeteneği eklemeniz gerek diye biliyorum. Güçlü rün taşı ekleyin. Kılıçtan geri sökerken yok oluyorlar çünkü. Rün taşları demircide üretilir veya etraftan yağmalanır.

Zırhlar:
Kılıç gibi çok fazla zırh bulacaksınız. Hepsini satın ve Witcher zırhı yaptırın kendinize. En iyileri onlar. Zırhları zırhçıya satmakta fayda var. Usta veya çırak olması fark etmez. Rün taşları neyse glifler de zırhlar için odur. Zırhları daha efektif yapmak için glif ekleyin. Ama güçlülerini ekleyin ki çöpe gitmesin. Glifler zırhçıda üretilir veya etraftan yağmalanır.

Menzilli silahlar:
Kendiniz de yapabilirsiniz veya bulabilirsiniz de. Bence çok bir etkisi yok. Bulduğunuz en güçlü oku kullanın. Ben öyle yaptım. Sadece su altında işe yarıyor. Tek atıyor su altında canavarlara. Kısa oklar sınırsız bu arada.

Griffin Okulu:
İşaretler ile kılıç dövüşü karışık gitmek isterseniz bu seti yapın. Göğüs zırhı, eldiven, pantolon, çizme, demir ve gümüş kılıç seti tamamlarsanız özellikleri şöyle: setin 3 parçasını kuşanırsanız standart modunda işaret yapmak için dayanıklılık harcadıktan sonra, yine standart modda 3 saniye içerisinde yapılan bir işaret dayanıklılık harcamaz. Setin 6 parçasını tamamlarsanız Yrden tuzaklarının boyutu %40 oranında artar. Yrden tuzaklarının içerisindeyken dayanıklılık tazelenmesi 5/s kadar, işaret şiddetini ise %100 oranında artar ve hasar %20 oranında azalır.

Kurt Okulu:
Evet Geralt bir kurt fakat ne fark eder! Vesemir de kurt fakat Grifin zırhı giyiyor. Kurt Okulu teçhizatları saldırı ağırlıklı orta zırhlardır. Kılıç saldırıları için ideal. Dengelidir. Göğüs zırhı, eldiven, pantolon, çizme, demir ve gümüş kılıç seti tamamlarsanız özellikleri şöyle: setin 3 parçası tamamlandığında, aynı anda bir kılıca 3 farklı yağ uygulanabilir. 6 parçası tamamlanır ise bombalar hiçbir gecikme olmaksızın fırlatılır.

Ayı Okulu:
Ağır zırh setine sahiptir. Dayanıklılık tazelemesi azalır fakat gelen saldırılara direnç artar. Tank bir settir. Göğüs göğse savaşıp ölmek istemeyenlerin seti. Göğüs zırhı, eldiven, pantolon, çizme, demir ve gümüş kılıç seti tamamlarsanız özellikleri şöyle: 3 parçası tamamlandığında, Quen kalkanı parçalandığında hiçbir maliyet harcamadan yenisinin oluşma olasılığı bulunur. Setin 6 parçası tamamlandığında ise Quen işareti tarafından verilen kabiliyetlerin hasarı %200 artar.

Kedi Okulu:
Hızlı saldırılar için biçilmiş kaftan. Dayanıklılık tazelenmesi artar fakat direnç düşüktür. Bence güzel bir set. Göğüs zırhı, eldiven, pantolon, çizme, demir ve gümüş kılıç seti tamamlarsanız özellikleri şöyle: Setin 3 parçasını tamamladığınızda güçlü saldırılar, setin her bir parçası için, hızlı saldırı hasarını %10 oranında arttırır. 6 parça tamamlandığında ise arkadan saldırılar %50 daha fazla hasar verir ve aynı zamanda, 1 adrenalin puanı karşılığında rakipleri sersemletir.

Engerek Okulu:
Bunu sadece görevlerle alabiliyormuşuz. Hearts of Stone ek paketi ile geliyormuş. Ben de daha görmedim. Bir bilgim yok.

Yağma:
Ben her yeri yağmalarım, tek bir yer hariç: askerlerin olduğu yerler. Askerlerin olduğu yerler dışında her yeri, her şeyi yağmalayabilirsiniz. Ben öyle yapıyorum ve heybem dolunca satıyorum. Askerler görürse sizi bayıltır ve paranızı alırlar. Az da almıyorlar. (Dedim ya 50k kronum var diye, denedim savaşmayı bana 3 attı Redanyalı asker. 20k kronumu da aldı. Tabi ki denemek için yaptığım için dövüşmeden önceki kayıt dosyasını yükledim) Öldürmek çok zor. Yani hiç bulaşmayın. Her eşyayı kendi satıcısına satmak az da olsa daha karlı.

Dünya haritası:
Buradaki yön levhalarından hızlı yolculuk yapabilirsiniz. Gemiye bindiğinizde çıpalara tıkladığınızda hızlı seyahat yapabiliyorsunuz. Harita üzerine uzunca sağ tıklayınca özel işaret koyabiliyorsunuz. Harita üzerindeki soru işaretlerinde güzel ganimetler olabiliyor. Terk edilmiş alanları temizlerseniz köylüler geri döner ve deneyim kazanırsınız. Size para da verirler. Yeni satıcılar olur o köyde. Son olarak temizlediğiniz haydut kamplarını, canavar inlerini vs. kapatabilirsiniz. Harita karmaşasından kurtulursunuz.

Görevler:
Görevler ikiye ayrılır. Ana görevler ve ikincil görevler. Bunlar ana hikayeyi etkiler. Dikkatli olun. Yanlarındaki seviyeye dikkat edin. Birkaç seviye fark sorun yaratmaz fakat 5 seviye fark sizin için ölüm demektir. Hazine avları ise Witcher teçhizatı görevlerinizdir. Kontratlar da köylerden aldığınız küçük görevlerdir. Bu görevleri alırken iyi pazarlık yapın ama abartmayın ki kızmasınlar yoksa yarı fiyatına yaparsınız görevi. Benim şahsi fikrim görevler sekmesinde yazan görev açıklamalarını okumanız. Bu detaylar oyunun içine çekiyor insanı.

Karakter:
Çatışma, işaretler, simya ve genel olarak üçe ayrılıyor. Kırmızı olanlar saldırı, savunma, nişan ve dayanıklılık tazelemesi güçlendiriyor. Mavi işaretleri güçlendiriyor. Yeşil ise simya yeteneklerinizi geliştirir. Genelde ise yemek, zırh gibi özellikler bulunuyor. Burası size kalmış. Kendi tarzınıza göre burayı şekillendirin. Mutajenlerinizi simya menüsünden simya malzemeleri bölümünden güçlendirin ve aynı renk mutajenleri aynı renk yeteneklerle yan yana koyun. Böylece etkisi artacak. Eğer bir süre sonra dövüş tarzınızı değiştirmek isterseniz veya yanlış yerleştirdiğinizi düşünüyorsanız satıcılardan arınım iksiri alabilirsiniz. Bu kabiliyetleri sıfırlamaya yarıyor.
İşaretlere gelince, Igni ateş atıyor, Yrden büyü tuzağı oluşturuyor, Quen kalkan oluşturuyor, Axii zihinleri kontrol ediyor ve Aard patlama oluşturuyor. Kısaca böyle. Karakter ağacından bunları geliştirebilirsiniz.

Meditasyon:
Burada zamanı ileri alıyoruz veya iksirlerimizi yeniliyoruz. Savaşırken bunu yapamazsınız. Çatışmadan önce yaparsanız iyi olur.

Evet, rehber bu kadardı. Bu yeni başlayanlar için. Ayrıntılı değil, basit. İstatistikler zaten oyun içerisinde var. Bunu oyuncu kendisi karşılaştırabilir diye düşünüyorum. Tuşlar ve daha fazlası için sözlük kısmından eğitim yerine girilirse oynanış açısından bilgi edinilebilir. Herkese iyi oyunlar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı