Yeni gelişticilere yönelik eleştirilere katılıyor musunuz?

roser137

Kilopat
Katılım
25 Aralık 2015
Mesajlar
1.480
Çözümler
7
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bugün şöyle bir eleştiriye denk geldim;

2021-05-29 10_33_51-5 most underrated skills of a top developer - DEV Community 👩‍💻👨‍💻 - Opera.png


Özetle bugünün geliştiricilerinin veri yapıları ve algoritmalar gibi bilgisayar bilimlerinin temellerini öğrenmeden günümüz teknolojilere yönelmelerini eleştiriyor. Siz buna katılıyor musunuz?

Açıkçası ben katılmıyorum. Hele İngilizcede developer, programmer ayrımı varken yani geliştirici ile programcı farklı iki alan ele alınırken böyle bir eleştiri son derece yersiz. Bugün veri yapıları ve algoritmalar her dilin standart kütüphanesine en iyi şekilde implemente edilmiş halleri ile girmiş durumda. Çok sıra dışı bir uygulama geliştirmiyorsanız alıp bunları kullanıyorsunuz. Sıfırdan bağlı liste, ikili ağaç falan programlamıyorsunuz.

Bence uygulama gelişticiliği ile sistem programcılığı bambaşka iki alan. Bugün "kod programlama öğrenmek istiyorum, kod yazmak istiyorum" diye heves eden kişiler bilgisayar bilimlerini öğrenmeyi değil bir an önce somut uygulamalar üretmeyi istiyorlar. Bunları da hazır teknolojiler ile yapmalarında bir sakınca yok diye düşünüyorum. En azından başlangıç noktası olarak buradan giriş yapabilirler. Temel bilgisayar bilimleri konularınıı öğrenmeden uygulama geliştiremezsin demek bence gerçeği yansıtmıyor. Eskiden eline PHP alan site yapabiliyordu, şimdi de Unity alan oyun yapabilir. Pratikte mümkün. Ne kadar düzgün olur, o mimariden hayır gelir mi şaibeli ama sonuçta yapılabiliyor :D
 
Hocam Türkiye'de öyle bir ayrım yok ama genel olarak dünyadaki düzen için söyleyebiliriz. Türkiye'de programlama öğrenen birisi kendisini arşı alaya çıkardığı için "developerım" falan da diyor işine gelince "programmer" oldum diyor. Ama şu anda uygulama veya oyun geliştirmenin eskisi kadar kolay olduğunu düşünmüyorum. Önceden algoritmayı kendin yazardın. Şimdi bedava kütüphaneden çekiyorsun. Bir değeri yok. O yüzden kütüphaneler aşırı daralıyor. Size büyüyor gibi gelebilir ama içeriği zenginleşmiyor. Kütüphaneye bir göz atıyorsun. Katalogdan seçer gibi kütüphanede aklına yatan paketler için uygulama yapıyorsun. Ne kadar saçma. Böyle yapan birisi kendisine programcı mı diyecek? Hani öğrendiğin dil nerede bir meziyetini göremedik. O yüzden birbirinin aynısı sosyal medya uygulamaları, birbirinin aynısı alışveriş siteleri var. Hepsi aynı mantıkta.
 
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
TT' de stajyerlik yaptım yazılımcıların matematiğe ihtiyaçları olduğunu görmedim. Ben bunu anlamıyorum arkadaş bi tek bana mı saçma geliyor. Eğer yeni bi kod yaratmak istiyorsan kendin matematiğini geliştir, herkese dayatmanın alemi ne?
 
TT' de stajyerlik yaptım yazılımcıların matematiğe ihtiyaçları olduğunu görmedim. Ben bunu anlamıyorum arkadaş bi tek bana mı saçma geliyor. Eğer yeni bi kod yaratmak istiyorsan kendin matematiğini geliştir, herkese dayatmanın alemi ne?
En basitinden "Array Shifting" işlemini mod alarak tek satırda yapmak yerine uzun uzun şeyler yazmaman için öğretiliyor matematik. Eğer mühendisliğini okuyorsan zaten bilmek zorundasın yani. Tabii nerede çalıştığına da bağlı. Back-end'de çalışan birinin matematiğe ihtiyacı elbette var. Sistem programlama ile uğraşan kişinin hayli hayli matematiğe ihtiyacı var. Vue gibi kütüphaneler sayesinde front-end tarafında artık matematiğin çok bir önemi yok.
 
Temeller kod yazmak için elzem değil ancak iyi kod için iyi temel gerekir.
Önüne gelenin boilerplate şekilde Discord botu yazmaya kalkıştığı, en ufak iş için bile Selenium kullanmaya yeltenen, kodunda if-else'den başka bir şey bulunmayan, while(true) dışında döngü kullanamayan; SOLID, DRY, GoF DP vs. bilmeyen "alaylı yazılımcı" topluluğu türedi.
 
Programlamayı araçtan çok amaç edinip sonrasında da her şeye hakim olduğu yanılgısını veriyor bana kalırsa. Bazı şeyleri hazır fonksiyonlarla/kütüphanelerle yapabilmek yeterlilik anlamına gelmiyor. Adamdan bir arrayi sortlamasını istesen yapamaz ama GUI bir projeye iki buton koyunca "Tamam ben oldum." oluyor.
 
Hem katılıyorum hem de katılmıyorum. Şöyle ki amacı web geliştirmek olan ya da mobil geliştirme, oyun geliştirme olan bir kişi için data structures oldukça gereksiz kalabiliyor ancak haklı bulduğum taraf şu temel kavramları ya da yapıları bilmeden bir insanın gerçek anlamda programlama yaptığını düşünmüyorum, bu biraz daha şuna benziyor daha önceden yapılmış Framework'ler ve kütüphaneler ile scripting yapmak gibi. Nasıl ki Unreal Engine Blueprint ile Visual scripting ile oyun yapabilme imkanı veriyor ancak arka plan da C++ kodları ile çalışan sistem temel alınıyor tamamen aynı mantık bana göre. Özet olarak en azından temel kavramların bilinmesi gerektiğini düşünüyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı