Yeni nesil oyunlarda Anti-Aliasing yöntemi değişti

Makaleler
80
Daha fazla  
Meslek
Bilgisayar Programcısı
Profil Kapağı
1525088093
Birçoğunuz belki farkındadır. Misalen kenar yumuşatmayı sonuna kadar açtığınız halde teller ya da direklerde halen titremeler devam ediyor. Bu sorun tamamen yeni oyunlarda kullanılan anti aliasing'le alakalı bir durum. Yeni oyunlarda artık MSAA değil TAA kullanılıyor. Bu yöntem performansa oldukça katkı sağlıyor ama görüntüyü tam manasıyla düzeltemiyor. TAA (Temporal Anti-aliasing) oyunları grafik kalitesi için oynayanlar için tam bir işkence gibi. Özellikle yeni oyunların çoğu önceden MSAA kullanmasına rağmen güncellemelerle bu yöntemi TAA olarak güncelliyor. Kaliteyi arayanlar ise aşağıdakileri yaparsa etkili olacaktır.
Eğer ayarlarda varsa işleme çözünürlüğünü yükseltin ve kenar yumuşatmayı kısın.
Varsa MSAA'yı kullanın.
Bileceğiniz üzere bu ayarlar FPS miktarınıza etki edecektir.
İşleme çözünürlüğü ve Anti-aliasing türü seçmemize imkan vermeyen oyunlarda bu durum için yapacak bir şey yok ne yazık ki.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu bence sizin oynadığınız oyunlarda değişmiş. Oynadığım oyunların çoğu FXAA, TAA ve MSAA seçeneklerini sunuyor. Dediğiniz objeler de yaşanan titremeler ise, post efektlerin ya da doku değerlerinin artmasından kaynaklanıyor.

Bazı oyunlar Bloom, Godrays, Lensflare gibi ışık efektlerini atıp, hiç üzerine uğraşmadığı hazır assetti koyup geçiyor. Ya da oyuna ekledikleri Ambient occlusion, oyundaki dokuları bozuyor. Konsol tarafındaki gibi kısıtlı bir donanıma ürün yapsalar, detaylı uğraşabilirler. Ama PC tarafına böyle bir şey yapamazlar.

Eski oyunlar da efektler yoktu ve çizimler daha basitti. Bu yüzden bazı objeler sırıtmadan duruyordu.

Oyunlar en çok konsol da satmaya devam ettikçe, büyük firmalar küçük detaylarla uğraşmayacaklardır. İndie sektörü ise iş güçü yetersiz. Çoğu oyun konsola göre hazırlanıyor. PC tarafına ise kısıtlamaları açıp, uğraşmadan sunuyorlar. Eskiden sadece konsol portu oyunlar, PC tarafında sorun yaşardı. Artık tüm oyunlar sorun yaşamadan çıkış yapmıyor. Tüketici bir karşılık vermediğinden, uğraşmadan çıkarıyorlar.

@26318 'in dediğinin aksine MSAA günümüzde pek kullanılmıyor, bulunca altın bulmuş gibi oluyorum. Yerine FXAA, SMAA, TXAA gibi ne idüğü belirsiz, ekranı buluyan kenar yumuşatma teknolojileri var, oyunu net yerine çamur gibi gösteriyor, sanki yağlı boyayla oyun oynuyorum gibi.(Merhaba Leonardo Da Vinci!)

En kötüsü de PUBG, anti aliasing açısından aşırı yetersiz olduğundan(UE4 sağolsun, FXAA ve SMAA var.) rezalet bir görüntü kalitesi sunuyor, mecburen kapatmak zorunda kalıyorsun yoksa görüntün gerçekten bulanık oluyor.

Şahsen MSAA ve TAA en iyileri, R6S'te TAA var, TAA 4x açtığımızda gerçekten kaliteli net bir görüntü alıyoruz.

@26318 'in dediğinin aksine MSAA günümüzde pek kullanılmıyor, bulunca altın bulmuş gibi oluyorum. Yerine FXAA, SMAA, TXAA gibi ne idüğü belirsiz, ekranı buluyan kenar yumuşatma teknolojileri var, oyunu net yerine çamur gibi gösteriyor, sanki yağlı boyayla oyun oynuyorum gibi.(Merhaba Leonardo Da Vinci!)

En kötüsü de PUBG, anti aliasing açısından aşırı yetersiz olduğundan(UE4 sağolsun, FXAA ve SMAA var.) rezalet bir görüntü kalitesi sunuyor, mecburen kapatmak zorunda kalıyorsun yoksa görüntün gerçekten bulanık oluyor.

Şahsen MSAA ve TAA en iyileri, R6S'te TAA var, TAA 4x açtığımızda gerçekten kaliteli net bir görüntü alıyoruz.
Yayıncılara bakıyorum adamlarda sorun yok. 1080P yağ gibi oyun oynuyorlar. Biz neden anti aliasing sorunuyla karşılaşıyoruz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yayıncılara bakıyorum adamlarda sorun yok. 1080P yağ gibi oyun oynuyorlar. Biz neden anti aliasing sorunuyla karşılaşıyoruz?
Adı üstünde, yayın. Bitrate'i düşük. Videoda, en azından yayın yaparken tam anlamıyla 1080p'nin kalitesini ve netliğini alamıyoruz. Kenarlar oldukça iyi görünüyor bu yüzden.

Yeterince kaliteli ve bitrate'i yüksek videoyu 1080p ve tam ekran olmak suretiyle izlerseniz, kenarların kötü göründüğünü(En azından dandik bir AA kullanılıyorsa ya da kapalı ise) görebilirsiniz.

Adı üstünde, yayın. Bitrate'i düşük. Videoda, en azından yayın yaparken tam anlamıyla 1080p'nin kalitesini ve netliğini alamıyoruz. Kenarlar oldukça iyi görünüyor bu yüzden.

Yeterince kaliteli ve bitrate'i yüksek videoyu 1080p ve tam ekran olmak suretiyle izlerseniz, kenarların kötü göründüğünü(En azından dandik bir AA kullanılıyorsa ya da kapalı ise) görebilirsiniz.
Yani bu sistemimizle alakalı bir durum değil anlaşılan 4K geçmek buda sistemiz başdan aşşagı değiştirmek 👎🏿
Yani bu bizim sistemle alakalı bir durum değil ben 2 senedr pc açmıyorum insanın gözlerne çok büyük zarar verir

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı