Yeni Playstation Plus Premium Game Pass'i geçebilir mi?

Osman Nuri23

Hectopat
Katılım
31 Ekim 2021
Mesajlar
3.559
Makaleler
2
Çözümler
28


PS Plus Premium oyunları tam anlamıyla duyuruldu. Belli bir zaman geçmiş neredeyse tüm Sony oyunları PS Plus Premium'da bulunuyor. Sizce PS Plus Game Pass'in rakibi olabilir mi? Benim görüşüm PS Plus belli bir süre tercih edilecek Game Pass'le az da olsa rekabet edebilecek ancak sonradan sürekli oyun kütüphanesinin yenilenmemesinden ve Game Pass'ten daha pahalı olması sebebiyle belli bir süre sonra tekrardan Game Pass'in açık ara önde devam edeceğini düşünüyorum. Sony ilerde daha fazla adım atması gerekmesi gerekecek bence. Fazla adım olarak ileride Game Pass'e olan yarışı kaybetmemek için sadece kendi oyunları değil başka firmalarında oyunlarıyla anlaşıp kendi sistemine getireceğini düşünüyorum. Hatta bazı kendi oyunlarını bile çıktığı ilk gün sistemine getirebilir. Yani anlayacağınız Sony yaptığı adım kendi 1. taraf en iyi oyunlarının bu sistemde olması ( oyunlarının genel kalitesi Game Pass oyunlarının birçoğundan daha iyi) çok güzel ayrıca yeni PS kullanıcıları için çok güzel bir alternatif ancak 3. taraf oyunların hatta genel anlamda oyun sayısının az olması, fiyatının Game Pass'ten daha pahalı olması, kütüphanedeki oyunların belli bir süre sonra oynandıktan sonra bitecek olmasından dolayı ve sürekli yenilenmeyecek olmasından dolayı Game Pass'e karşı yeterli değil. Game Pass ucuz hizmeti, sürekli yenilenen kütüphanesiyle zaman geçtikçe artan oyun sayısıyla ve bazı AAA oyunların çıktığı gibi Game Pass'e gelmesiyle yerini tutabilecek bir abonelik hizmeti hala görmedim. Sony'i bakalım ileriki dönemlerde Game Pass daha da rahatsız etmeyecek devam edecek mi bunu göreceğiz. Sizler neler düşünüyorsunuz bu konu hakkında?
 
Yalnız Game Pass tarafında da doğru düzgün AAA oyun yok. Microsoft'un zaten bu konuda bir atılım yapması gerekiyor ki bazı stüdyoları kendi bünyelerine katarak bir ateş yaktılar. Ancak PS+ için kapsam dahilindeki oyunlar tam da bu konsolu kullanmak isteyen kullanıcıları içeriyor. Şahsen PS alacaksam hikaye tabanlı oyunlar için tercih ederim ve Sony bana bu imkanı daha makul şekilde artık sağlamış oluyor. He fiyat hususunda Sony zaten hiçbir zaman ucuz bir firma olmadı. Bunu da piyasadaki hakimiyeti sağlıyor.
 
Piyasanın genel durumu ve editörlerin fikirlerini okuduktan sonra söylemek istediğim bazı şeyler var.
Sony'nin bu konudaki isteksiz hamlelerinin bir sebebi var. 3A oyunlar için günümüzde 60 dolarlık standart satış fiyatı bile oyun firmaları için yetersiz. Yeni nesil konsollarda oyunlara zam geldi. Microsoft yüksek hacimde stüdyo ve birden fazla gelir kapısına sahip bir firma olarak Game Pass'i şu anlık devam ettiriyor. Sony'nin bunu birebir yapması söz konusu değil tabii.

Game Pass şimdilik oyunların giderlerini tam olarak karşılayamıyor. Üye sayısı çok iyi olduğu halde oyunların sürekli artan yapım maliyetleri üyelik sistemi üzerinden satışlarda karşılanamıyor.
Bundan kaynaklı Sony stüdyolarının yüksek kaliteli oyunlarını tahminen hiçbir zaman ilk günden kendi üyelik sistemine getirmeyecektir. Böyle bir senaryoda üyelik sistemindeki stüdyolar beklenilen kazancın altında kazanacağından bir sonraki oyunlarında bütçe düşürmek zorunda kalacaktır.
Oyun kalitelerinin artması açısından yukarıda bahsettiklerim genel bir durum. Üyelik sisteminin uzun vadede kar amaçladığı gerçeği ile birlikte oyunların kalitesi düşmek zorunda. Çünkü maliyet karşılanmıyor. Xbox rakip elemek için oyuncuların yararına bir sistem olarak devam etse de, sonunda kar amacı gütmek zorunda kalacaktır. 3A yüzlerce oyunun ucuz bir üyelik sistemi ile oyunculara sunmak, oyunculara anlık bir iyilik gibi gözüksede uzun vadede oyunlarının kalitesini düşüreceğinden olumsuz etkileri ağır basmaktadır.

Genel olarak fikrim bu yönde. Üzülerek söylemeliyim ki sadece benim değil, takip ettiğim oyun editörlerinin büyük bir kısmı böyle düşünüyor. Xbox rakabet içinde Game Pass'i beslesede rekabetin düşmesi ile kar etmeye odaklanacaktır. Ya fiyat gerekli düzeyde yükseltilir ya da Game Pass'e getirilen oyunların kaliteleri düşer. Uzun vadede iki firmada tahminen üyelik hizmetlerinin fiyatlarının yakın düzeylere çekecektir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı