Yenileme hızı ve göz alışkanlığı

60Hz yeterli desem saçma olur herhalde ama 144Hz üstü ürünler keriz silkeleme odaklı diye düşünüyorum.

Kesinlikle katılmıyorum oyun oynuyorsanız ve Online FPS oyunları oynuyorsanız kesinlikle bu devirde 144 Hz altı kullanmayın keyif almak istiyorsanız, diğer türlü story oyunları ya da günlük işte fazlada gerek olmadığı ortada.

60hz yeterli desem saçma olur herhalde ama 144hz üstü ürünler keriz silkeleme odaklı diye düşünüyorum.
Aslında bu yaptığınız işlemlere göre değişiyor. Konudaki amaç dediğim gibi, yüksek HZ oranlarına alışınca daha sonra düşük oranlara sahip monitör kullandığınız zaman, ekran çok gecikmeli ve kasıyormuş gibi geliyor gözümüze. Aynı muhabbet oyunlar için de geçerli. Oyunu takip edemiyorsunuz, her şey çok ilginç geliyor gözünüze.

Doğrudur. V-Sync, FreeSync- G-Sync muhabbeti ayrı bir şey zaten. Fakat konudaki asıl amaç, ilk seferde 60Hz herkese çok akıcı geliyor, daha sonra 60Hz üstü bir panele alışınca tekrardan 60Hz'a döndüğünüz zaman çok ilginç oluyor.
İlginç olmasının sebesi geri döndüğün zaman o farkı beyninin , gözünün tatmış olması diyebiliriz , ilk başladığında alabildiğin en yüksek gördüğün en iyi performans oydu çünkü .

Sahip olsaydım da dönülür
Dönülmez sahip olduktan sonra. Yani attan indim eşeğe bindim gibi oluyor biraz. Kendi sistemimi Kıbrıs'ta bırakıp, Türkiye'ye ailemin yanına döndüğümde bir ay 60 Hz laptop kullandım. Açtım oyun oynadım vs, o kadar rahatsız ediciydi ki ilk 2 hafta. 2 hafta sonra gözüm yavaş yavaş alıştı ama hala 144Hz kadar keyif vermiyordu.

İlginç olmasının sebesi geri döndüğün zaman o farkı beyninin , gözünün tatmış olması diyebiliriz , ilk başladığında alabildiğin en yüksek gördüğün en iyi performans oydu çünkü .
Evet öyle. Aslında ben tam o kategorinin ismini arıyorum. Göz alışkanlığı mı desek tam olarak? Ve ilk seferde 60Hz çok akıcı iken, daha sonra yüksek rakamlara alışınca bu sefer çok kötü geliyor.
Dönülmez sahip olduktan sonra. Yani attan indim eşeğe bindim gibi oluyor biraz. Kendi sistemimi Kıbrıs'ta bırakıp, Türkiye'ye ailemin yanına döndüğümde bir ay 60 Hz laptop kullandım. Açtım oyun oynadım vs, o kadar rahatsız ediciydi ki ilk 2 hafta. 2 hafta sonra gözüm yavaş yavaş alıştı ama hala 144Hz kadar keyif vermiyordu.
Evet kesinlikle öyle. Bunun bir çözümü var mıdır? Belki fiziksel bir çözüm vardır.

144hz üstü ürünler keriz silkeleme odaklı diye düşünüyorum.
Katılmıyorum. 240 Hz monitör kullandım, 360'ı da arkadaşım kullanıyor, ona gidip bir kaç saat kullandım. 144 ve 240 arasında bariz bir fark var. Yaptığınız her şey daha düşük gecikmeyle oluyormuş gibi. Akıcılık konusunda hemen hemen aynılar ama hareketlerinizi ekranda daha hızlı görüyorsunuz. 240 ve 360 arasında bana kalırsa fark yok.
Evet kesinlikle öyle. Bunun bir çözümü var mıdır? Belki fiziksel bir çözüm vardır.
Sanmıyorum. Sonuçta saniyede kaç kare gördüğünüzü değiştiriyor. 60 Hz'teyken karelerin arası 16.7 ms, 144'te ise karelerin arası 6.9 ms. Kareler arasında çok daha az boşluk var, dolayısıyla çok daha akıcı geliyor görüntü.

Katılmıyorum. 240 Hz monitör kullandım, 360'ı da arkadaşım kullanıyor, ona gidip bir kaç saat kullandım. 144 ve 240 arasında bariz bir fark var. Yaptığınız her şey daha düşük gecikmeyle oluyormuş gibi. Akıcılık konusunda hemen hemen aynılar ama hareketlerinizi ekranda daha hızlı görüyorsunuz. 240 ve 360 arasında bana kalırsa fark yok.
Bende 60Hz, 120Hz, 144Hz, 240Hz kullandım. Kesinlikle aralarındaki farkları görebiliyorum. Hatta 240Hz kullandığım zamanlarda mesela FPS değerleri 240'den 235'e indiği zaman anlıyordum hemen, gerçekten öyle. Çok fazla ilgileniyordum o tarz detaylara, belki o yüzdendir. :D

Evet öyle. Aslında ben tam o kategorinin ismini arıyorum. Göz alışkanlığı mı desek tam olarak? Ve ilk seferde 60Hz çok akıcı iken, daha sonra yüksek rakamlara alışınca bu sefer çok kötü geliyor.

Yüksek rakamlarda veremediği için Hertz'i daha kötü oluyor tabii ki de ve insanoğlu olduğumuz için farkları ayırt ettiğimizden dolayı fiziksel de bir çözümü yok :d.

Bende senelerce 60hz ekranlar kullandım hep. Şuan kullandığım ekran 144hz ve aksiyonu yüksek oyunlarda gözlerimin yorulduğunu hissediyorum. Aynı oyunları 60hz ekranla oynarken böyle bir şey yaşadığımı hatırlamıyorum. Hiçbir görme problemimde yok aslında.

Sanmıyorum. Sonuçta saniyede kaç kare gördüğünüzü değiştiriyor. 60 Hz'teyken karelerin arası 16.7 ms, 144'te ise karelerin arası 6.9 ms. Kareler arasında çok daha az boşluk var, dolayısıyla çok daha akıcı geliyor görüntü.
Şu anda bir telefondan örnek verelim. Aslında tam da örnek değil, ben kendi tecrübelerimi anlatayım. 1.5 yıl'a yakın bir süre, Xiaomi Mi 10T Pro kullandım. 144Hz panele sahip bir cihaz. Bu cihazı PUBG Mobile'da 90FPS seçeneği aktifleştirerek kullanıyordum ve oynuyordum. 1.5 yıl'a yakın bir süre 90FPS oynadım bu oyunda mesela. Geçen ay Xperia 5 III aldım, bu cihazda 120Hz panel var ve oyunda henüz 90FPS seçeneği yok. Aynı zamanda oyun oynanmaz hal alıyor, tabi Game Enhancer ayarlarında 120Hz aktifleştirmezseniz. Hem oyun hemde Yenileme Hızı 60Hz olduğu zaman çok gecikmeli oluyor. Bunun nedeni cihazın 120Hz olduğu yüzünden de olabilir tabi. Fakat ilginç yanı şu ki, genel olarak 60Hz panele sahip bir cihazı elime aldığım zaman aynı gecikmeyi orada görüyorum ve hissediyorum.
Bende senelerce 60hz ekranlar kullandım hep. Şuan kullandığım ekran 144hz ve aksiyonu yüksek oyunlarda gözlerimin yorulduğunu hissediyorum. Aynı oyunları 60hz ekranla oynarken böyle bir şey yaşadığımı hatırlamıyorum. Hiçbir görme problemimde yok aslında.
Kaç yıldır 144Hz kullanıyorsunuz? 1-2 Yıl aktif bir şekilde 144Hz kullansanız, daha sonra 60Hz'a dönüş yaparsanız eminim bu bahsettiğimiz konuyu çok daha detaylı bir şekilde hissedersiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı