Yer Yüzünün Altında Dev Okyanus

Katılım
25 Mayıs 2015
Mesajlar
1.117
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Bu gün internette bir haber okudum. Haber buydu;


Fransız, Rus ve Alman bilim insanlarının ortaklaşa yaptıkları bir araştırma, yeryüzünün yüzlerce kilometre altında dev bir okyanusun varlığını ortaya çıkardı. Yeryüzünün 410 ile 660 kilometre altında keşfedilen bu okyanusun Akeryan Devri’nden kalma olduğu ve dünyadaki okyanuslardan 3 kat daha fazla suyu barındırdığı belirtiliyor.

Yaklaşık 2.7 milyar yaşında olduğu belirtilen okyanusun nasıl oluştuğu ile ilgili de bazı bilgiler paylaşıldı. Buna göre okyanusun oluştuğu dönemde bölgedeki yüksek basınçla birlikte sıcaklığın 1530 santigrat derece olmasının okyanusun oluşmasında büyük bir etkisi var.

Kanada topraklarında keşfedilen bazı kayaların arasındaki lavların analiz edilmesiyle ortaya çıkan okyanusun ne kadar uzun olduğu ve büyüklüğüyle ilgili net bir açıklama yapılamıyor. Yayınlanan makalede keşfedilen okyanusun yeri belirtilmemiş fakat analiz edilen lavların Kanada'da olması, okyanusun bu ülkenin açıklarında olabileceğini gösteriyor.

Bu tarz haberleri konuları severim. İlgimi çeker. Bana bilimsel açıklama rehberi önerebilir misiniz? Mesela gezegenler birden fazla güneşli sistemler. Ya da bunun gibi haberler. Bu tarz videolar bilgilendirici videolar izlemek istiyorum. Ama internette çok kolay ulaşılamıyor. Bana yardımcı olabilecek birisi var mı?
 
İnternette Astronomi alanında Kozmik Anafor'un makalelerini okuyabilirsiniz. Çok fazla bilim haberciliği yapmazlar. Ama makalelerinde teorileri güzelce açıklarlar. Bunlar astronominin temelini oluşturan teoriler ve yasalar olur genellikle. Yalın ve sade dille aktarırlar. Evrim Ağacı ise evrimsel biyoloji ile alakalı makaleler yazar. Bu arada astronomi alanında bilim habercisi olarak bir site önermem gerekirse Astronomi Diyarı'nı öneririm. Nbeyin ise nöroloji alanında makaleler yazan bir site. Evrim Ağacı da yazıyor gerçi ama nbeyin'in kurucuları iki nörolog olduğundan daha fazla ağırlık veriyorlar nörolojiye.

Türkiye'de bilim haberciliğine dikkat et. Sakın sosyal medyadan bilimi takip etmeye çalışma. Yanlış ve gereksiz bilgileri öğrenirsin ki bunu biliyorsun zaten. Denildiği gibi televizyonda sadece Öteki Gündem takip edilebilir. Bir de Fizikist'i önermek isterdim ama yine de söyliyeyim, Fizikist çok popüler olmasına rağmen aldığı içerikleri genellikle kopyala+yapıştır olarak yayınladığı için takip etmeni önermem. Ayrıca çok nadir olarak kendi özgün makalelerini yayınlıyorlar. Tübitak'da son zamanlarda bozdu diyebilirim. Çok takip etmiyorum. Bunun dışında astronomi alanında Umut Yıldız ve Selçuk Topal'ı takip edebilirsin. Facebook veya twitterdan paylaşım yapıyorlar ordan da güncel haberleri öğrenirsin. Başka aklıma gelirse hemen yazarım.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı