Yerden Isıtma + Yoğuşmalı Kombi Isıtmama Sorunu

vicden

Hectopat
Katılım
31 Ekim 2017
Mesajlar
34
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Herkese merhabalar,

Bizim ev yerden ısıtmalı. Daha yeni. Evin her odasında yukarıdan aşağı açılır kapanır sürgülü camlar mevcut. Yalıtımları ve silikonları iyi görünüyor. Fakat cam olduğu için yine de bir serinlik oluyor. Neyse sorum şu. Biz daha önce hiç kombi kullanmadık. Merkezi sistemi olan sitede oturuyorduk. Eve takılmış olan kombide sıfır Bosch marka yoğuşmalı kombi. Birde kablosuz termostatı var.

Şimdi ev 3+1 160m2 bir ev. Gelen kombi teknik servis kombi üzerindeki dereceyi 55 dereceye ayarlamış. Biz de termostatı salonda 22-24 derecelerinde tutuyoruz. Gündüzleri 23, akşam saatlerinde 24 ve gece yatarken 22 yapıyoruz.

Sorun şu ki salon, antre, tuvaletler falan çok güzel ısınıyor ama arka 2 oda o kadar ısınmıyor, buz gibi. Tesisatta hava mı var diye tesisatçı çağırdık vanadan su akıttı hava yok dedi gitti. Tesisatta sorun olacağını sanmıyoruz çünkü ev yeni ve biz termostat üzerindeki dereceyi 27 yapınca arka odalar ısınmaya başlıyor ama çok geç ısınıyor ve doğalgaz faturası 470TL gelince biz bu işi bıraktık :)

Bir ustayı aradık telefonda bize dedi ki siz gece termostatı 22'ye düşürüyorsunuz kombiniz kapanıyordur. Sabah yükseltiyorsunuz kombiniz çalışmaya başlıyordur ve bu su bir soğuyor bir ısınıyor dolayısıyla eviniz ısınmıyordur dedi. Kombi üzerindeki 55 derece çok yüksek onu 30 yapın ve termostat üzerindeki dereceyi de ulaşamayacağı bir dereceye mesela 28 e çıkarın. Kombi düşük güçle sürekli çalışacak ve eviniz ısınmaya başlayacaktır dedi. Eğer akşamları ısınma sorunu yaşarsanız 35 yapın kademeli artırın dedi. bunu da 1-2 gün denedik ama pek fayda göremedik. Belki fatura düşecek ama ısınamadık. Yani arka odalardan bahsediyorum.

Bir başka bir ustayı aradık o da dedi ki salon ile antreye giden borulardaki vanaları kapatın böylece sıcaklık direk arka odalara gidecektir ve daha etkili olacaktır. Ama bu yöntem biraz garip geldi bize. Boru vanalarını kapatarak bir çözüme ulaşmak bence yanlış. Öyleyse neden yapılmış ki onlar.

Kısaca bize öneriniz nedir ne yapmamız lazım?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
27-28 derecelere kadar ayarlanmadan ısınmayıp daha soğuk kalan bu kritik odada, yerden ısıtma sisteminde zemine döşenen bu plastik borular, bir cephe (Yön) kaybı, rüzgar kaybı ve güneş (Dış kazancı) göremeyen, bu düşük ısı kazancı, tüm pencerelerin tek - çift camlı olması, vb. gözetilmeden veya hiç hesaplanmadan yapılan sıradan bir projeye göre döşenmiş olabilir. İlk sebep olarak buna bağladım.

İkinci sebep olarak bu sözünü ettiğiniz soğuk, daha az ısınan odada; kombideki sıcak su sirkülasyon pompasının devri veya o anki sıcak su çıkış debisi çok yeterli olmadığında, örneğin siz ancak 27 dereceye termostatı çıkarıp sabitlediğinizde kritik nokta (Sıcak sulu ve kaloriferli merkezi ısıtma sistemlerinde bazı daireler çok az ısınan kritik daire durumuna düşebilirler) olmaktan tam kurtuluyor olabilir. Çünkü bu sirkülasyon pompasının gücü ancak bu durumda cebri (pompalı) dolanımla doğal yollu olan dolanımlı sıcak su çevrimini tam olarak yeniyor, yani daha üste çıkıp üstün gelerek daha iyi ısıtıyor olabilir.

Bazı odaların vanalarından tam kapatılması olayı; genel ısıtma amacına veya genel ısıtma mantığına çok terstir, sizin de söylediğiniz gibi. Bu sıkıntıyı araştırıp temelinden çözüme kavuşturmak gereklidir bence. Her iki yönden de kalifiye olan tesisatçılar, ustalarla bu yönden bir araştırmayı yapmanızı öneririm. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Merhaba,
Konu eski fakat çözemediyseniz çözümünü aktarıyorum.
Kablosuz termostatınız hangi odadaysa kombiniz o odaya göre çalışır. Yani diğer alanların ısınıp ısınmadığını umursamaz. Salon yeterli ısıya ulaştıysa gerisinin önemi yoktur. Daha hızlı ısınan alanlarınız tuvalet,banyo,antre gibi küçük alanlar.bu işin tek çözümü kablosuz termostadı ısınmayan odaya götürmek.

Ayrıca tasarruf yöntemlerinden biride kullanmadığınız alanları kapatmak.

Benim size net olarak tavsiyem yerden ısıtmanın başladığı noktada her odaya giden borunun üstünde 1 vana olur. Salona giden vanaların gidiş suyunu azaltın antre ve tuvalet banyo içinde aynı şey geçerli. Sadece ısınmadığını söylediğiniz odaların vanaları sonuna kadar açık olsun. Buna bir nevi REGLAJ ayarıda diyebiliriz. iyi günler.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı