Yerli 5. Nesil Uçak (MMU) 2023'te Hangardan Çıkacak

Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.472
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Milli Muharip Uçağı 18 Mart 2023’te hangardan çıkarmayı planladıklarını açıklayan Kotil, 2025’te teslimatı yapacaklarını, sertifikasyon çalışmalarının da 3 yılı bulacağını kaydetti. Prof. Dr. Kotil, Milli Muharip Uçağın göreve başlaması için 2029 tarihini verdi.

Siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında? 2030 gibi tam olarak 5. nesil olmasa da 4.5. nesil olarak hizmete girmesi mümkün. Şu anlık en büyük olay motor gibi duruyor, her şey motora bakıyor.

unnamed.jpg
 
Savaş uçağı konusunda onlarca yıllık know-how geçmişi olan ülkeler bile bu sürede bir uçağı hizmete sokamıyorlar. Bir uçağın ilk uçuşu ile hizmete başlaması arasında bile çok uzun yıllar oluyor, sadece 4.5 yıl sonra bu uçağın teslim edileceği iddiasında oturma organımla güldüm. :D İlk uçuş 2025-2026 gibi, hizmete giriş 2030-2032 gibi deseler anlarım da hizmete girişin 2025-2028 gibi söylenmesi olabilecek bir şey değil.
 
İlk uçuş 2025-2026 gibi, hizmete giriş 2030-2032 gibi deseler anlarım da hizmete girişin 2025-2028 gibi söylenmesi olabilecek bir şey değil.
İlk uçuş tarihi zaten 2025-2026 olacak. Teslim dediği al kullan olayı değil, onun için sertifikaları alması gerekiyor, o süreçte de yerde ve havada testleri sürecek.

F-35 ve F-16'dan çok fazla tecrübe kazandık. İngilizler motor konusunda ambargo sorunu çıkarmazsa aviyonik ve gövde halledemeyeceğiz şeyler değil. Şu an Avrupa ile arayı sıkı tutup motor ambargosu yemememiz gerekiyor. Halledilemeyen aviyonikler de İngilizlerden alınır, bu konuda iyiler.
 
Prof. Dr. Kotil, Milli Muharip Uçağın göreve başlaması için 2029 tarihini verdi.
Dikkatimi başka bir şeye vermişken okuduğum için bunu bile göremedim... Sonra kalsın öyle, sen cevap verince gözümle değil gö(!)ümle okudum diye itiraf ederim dedim. :D

Umarım planlar tutar ama şimdiki politik durumu devam ettirdikleri sürece İngiltere'ye güvenerek iş yapamayız. Heyecanla bekliyorum ben de, şu işi de birilerini zengin etme projesine çevirmeden doğru düzgün bitirsinler diye umuyorum.
 
Umarım planlar tutar ama şimdiki politik durumu devam ettirdikleri sürece İngiltere'ye güvenerek iş yapamayız.
Çok değil, 2015 yılında BAE Systems (İngiltere'nin en büyük havacılık ve savunma şirketi) bize ortaklık teklif etti bu proje için. BAE Systems işin içine girince Rolls Royce da kendine ekmek çıkarmak için biz de yaparız bir şeyler dedi.

Aviyonik ve motor yardımı almışız, sevindirici bir haber. Sevindirici haberi kursağımızda bırakmamak için, siyasilerin politikalarına ve söylediklerine ayar çekmesi gerekiyor. Aksi taktirde adamların ağızlarından çıkan tek kelime tüm projenin gidişatını bozar.

Köprüyü geçene kadar ayıya dayı demek varken işleri aslında bizi yönetenler bozuyor. Yoksa mühendisler, şirketler kötü değil, proje büyük olsa da doğru yatırım ve yardımlar ile yapamayacağımız bir iş değil.

İngiltere'yi kızdıracak bir şey yapmayız umarım ve destek vermeye devam ederler. Proje gecikmeli çıksa bile başarılı olduktan sonra dışarıya bağımlılığı büyük oranda azaltacaktır. Alınan aviyonikleri ASELSAN, motoru da TUSAŞ üretmeye başladıktan sonra 50-60 yıl ekmeğimizi yeriz.

BAE ve Rolls Royce'dan kazanılan tecrübeler doğrultusunda da yeni projelerin ardı arkası kesilmez. Yerli mühimmat envanterimiz de çok iyi durumda, gelişmeye devam ediyor.
 
2030-2040'dan önce gerçekten savaşa hazır bir uçak çıkartmak mümkün değil. Uçak yapmak IHA yapmaya benzemez. IHA dediğimiz şey hafif silahlandırılmış pervaneli insansız uçak. Cessna'dan pek bir farkı yok. Dünya'nın en büyükleri olan asırlık tecrübeye sahip trilyon dolarlık ekonomilere sahip Amerika F-35 ile ve Rusya SU-57 ile yıllardır uğraşamadılar. 70 senedir uçak üretmemiş bir ülke için 3 senede uçabilen bir prototip yapmak imkansız.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı