Yerli markalar neden gereksiz kötüleniyor?

Turbox'u neden mi kötülüyoruz? Söyleyeyim:

PSU'ları mayın. Verimlilik konusuna değinmiyorum bile.
SSD'leri 2 aya kalmadan göçer.
Benden yaşlı işlemci kullanıyorlar.
Işıqlı mışıqlı fanlardan bahsetmiyorum bile. Gofret gibi kırabilirsiniz.
Ekran kartlarını zaten anlatmaya gerek yok. GTA 5 hayal.
Anakartları bildiğiniz kartondan. Yumruk atsanız kırılır.
Kasa kontrplaktan beter.

Daha saymama gerek var mı?
Nasıl yani? PSU patlıyor mu bildiğin?
 
Yerli markaların şöyle bir strateji geliştirmesi lazım. Daha çok giriş seviyesi ürünler üretmeliler zaten üst düzey ürün üreten birçok yabancı markalar var ve bu markalar yıllardır bu işin içindeler ve haliyle tüketicilerin tam anlamıyla ne istediğini biliyorlar. Üst düzey pazardaki üreticiler yıllardır bu işin içinde olmaları dışında tüketicide bir yer oluşturmuş ve bir marka değeri kurabiliyor ve haliyle tüketici çok para verip bir ürün alacaksa haliyle bilinen markayı tercih ediyor. Everest markası gibi bilgisayar sektörüne yeni girmiş diyebileceğimiz markalar giriş seviyesi F/P ürünü üretmeliler pazarda bir yer kazanmadan önce aynı özellikteki bilinen rakiplerinden belli miktar düşük fiyata ürünü pazara çıkarmalılar aynı fiyatta satarsa tüketici bilinen markadan alacaktır. Daha ucuz fiyata satması haricinde ilk defa bu piyasaya girecek markalar ilk müşterilerine ufak jestler yapmalılar bu ufak jestleri yaptıkları zaman biraz para kaybedecekler ama bu jestler için harcadıkları para uzun vadede kendilerine fazlasıyla dönecek. Mesela özel indirimler, Monster firmasının yaptığı gibi ömür boyu ücretsiz bakım hizmeti ve benzeri şeyler yapmalılar. İyi bir reklam politikasına sahip olmalılar tamamen yerliyiz sloganı gibi klişe sloganlardan çok yenilikçi ve yaratıcı sloganlar yapmak daha mantıklı bu konuda Apple firmasını örnek alabilirler. Apple firmasını çok sevmesemde pazarlama işini çok iyi yapıyorlar. Bunun gibi başlangıçta iyi reklam politikası, ufak jestler, satış sonrası hizmete daha fazla odaklanırlarsa tüketicide bir yer oluşturacaklar. Bu ürünleri alan kullanıcılar forum ve benzeri yerlerde memnuniyetlerini belirtecekler ve firmanın ücretsiz reklamı yapılmış olacak ve böylece firma hem para kazanmış olacak ve bilinirliği artacak giriş seviyesi pazarda uzmanlaştıysa üst seviye ürün pazarına girip risk almamalılar ve kendi pazarının lideri olmalılar.

Tamamen yerliyiz sloganını bitirmeliler. Bazı kullanıcılar hala bu ürünlerin tamamen yerli olduğunu sanıyor ve alıyor sorgusuz sualsiz. Evet yerli marka diye bir nebze fazladan destek olmak lazım. Ama sırf yerli marka diye kötülememek veya övmemek lazım. Markaya geri bildirimde bulunup eksiklerini veya artılarını söyleyerek ürünlerin geliştirilmesini sağlayabiliriz.

Katılıyorum ancak reseller oldukları için ne kadar destek olsak nafile... Kazanacakları para ile Arge'ye yatırım yapıp fabrika kursalar zaten sonuna kadar destek veririm. Hem de önceliğimde onlar olur. Adamlar 10 yılı aşkın bu sektörde ve başlangıçta kaliteli ürünlerin Reseller'ı olup gelişebilirlerdi. Ama ürünler de kalitesiz resellerlık dışında da bir şey yapmadılar yıllarca.
 
Yerli markalar neden kötüleniyor? Sadece yerli oldukları için mi? Bu tartışmada yerli bilgisayar markaları hakkında konuşalım. Yabancı hayranlığı mı var? Marka takıntısı neden bu kadar fazla?

Izoly'den örnek vermek isterim. Sen gidip de i7 2. nesil işlemciye GT 710 veya 740 koyup Gaming bilgisayar yazarsan ve iyi yorum bekliyorsan daha çok beklersin.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hangi yerli marka ürün aldıysam garanti 2 sene sonra elimde patladı alman marka bosch kullanıyorum yıllardır ilk günkü gibi aynı. Ürünü satarken çok profesyoneller garantiye gelince hepsi patlıyor maalesef.
 
Ülkemizin güzel endüstriyel ürünleri var ve yurt dışına da satıyoruz, bunları tüketici doğal olarak görmüyor tabi.
Bunlar dışında Vestel'in Avrupa'ya sattığı beyaz eşyaları gibi bir çok güzel tüketici ürünümüz var ama maalesef bu ürünleri ülke içinde alabilecek kimse yok.

Ülke içinde satılan tüketici ürünleri için ise nerede depoda kalmış, kontrolden geçememiş sorunlu ürün varsa ülkeye getirilip yerli ürün diye satılıyor.
Bu tarz sorunlu veya elde kalan ürünler genellikle Türkiye, Hindistan ve Afrika gibi 3. Dünya ülkelerine gönderilip üstüne yerli marka logosu basılıp satılıyor.
Yani çoğu yerli bile değil.
Ülkede ekonomi olmadığı için bu tarz e-waste ve elde kalan ürünler çok satılıyor.

Amerika ve Çin gibi gelişmiş ülkelerde bu tarz elde kalan ürünleri toplayıp 3. Dünya ülkerine satmak kendi başına bir endüstri haline gelmiş durumda.
Kendi halklarına da bu olayı geri dönüşüm yapıyoruz diye üstünü kapatıp yutturuyorlar.
 
Son düzenleme:
Adam zar zor para biriktiriyor, ürün almaya gittiğinde de milliyetçi duygularına yenik düşüp yerli denilen ürünlerden birini alıyor, daha sonrasında bu ürünle sıkıntı yaşıyor ve doğru düzgün muhatap bulamıyor. Şimdi bu adam neden tekrardan yerli ürün alsın?

Aynı durum bazı yabancı markalarda da geçerli, o zaman da bir daha o markaya yaklaşmıyorlar. Yerli markalarda bu tür olayların yaşanması daha yaygın olduğu için genel olarak insanlar yerli markalardan uzak durmaya karar veriyor.

Özet olarak.
 

Geri
Yukarı