YKS sınavından 70 bin garantilemek için kaç saat çalışılması gerekli?

Yaz için günde 4-6 saat, okullar açılınca en az 6 saat çalışırsanız güzel olur.

Yazın çalışmayan kaybeden o kadar net söyleyebilirim. TYT matematik, fen, sosyal gibi dersleri tekrar edip bol paragraf çözmek için bu kadar bol zamanınız olmayacak sene içinde.

Yazın sıcakta imkanı yok olmaz.
 
Kardeşim şimdi sana 5 saat matematik, 5 saat fen, 5 saat edebiyat yazıyorum eğer canın isterse fazladan bir 5 saat daha matematik çalışabilirsin. Geriye kalan 2 dakikalık sürede ise dinlenmeyi unutma.
Şaka bir yana herkesin kapasitesi farklıdır kendi kapasiteni keşfet ve ona göre çalış.
 
kardeşim şimdi sana 5 saat matematik 5 saat fen 5 saat edebiyat yazıyorum eğer canın isterse fazladan bir 5 saat daha matematik çalışabilirsin. Geriye kalan 2 dakikalık sürede ise dinlenmeyi unutma.
Şaka bir yana herkesin kapasitesi farklıdır kendi kapasiteni keşfet ve ona göre çalış.

Herkesin kapasitesi değil, hedefleri ve iradesi farklı. Adamın bir hedefi ve bir motivasyonu yoksa, rahatlığa alışmışsa ne 10 saati 3 saat ders çalışamaz o kişi. Kaldı ki ders çalışmak dünyanın en kolay işi, yaz sıcağının tam altında 3 kuruş için günde 12 saat köpek gibi çalışanı da bilirim, kafede garsonluk yapıp o gürültüde boş zaman oldukça test çözeni de bilirim. İnsan istediği her şeyi yapabilir, motivasyona ihtiyacı da yoktur. Sadece zora düşmedikçe çabalamıyoruz, sorun bu. Sonra "hava sıcak ders çalışamam" diyen kişiler mezuna kalınca çabalamaya başlıyorlar.
 
Son düzenleme:
Herkesin kapasitesi değil, hedefleri ve iradesi farklı. Adamın bir hedefi ve bir motivasyonu yoksa, rahatlığa alışmışsa ne 10 saati 3 saat ders çalışamaz o kişi. Kaldı ki ders çalışmak dünyanın en kolay işi, yaz sıcağının tam altında 3 kuruş için günde 12 saat köpek gibi çalışanı dabilirim, kafede garsonluk yapıp o gürültüde boş zaman oldukça test çözeni debilirim. İnsan istediği her şeyi yapabilir, motivasyona ihtiyacı da yoktur. Sadece zora düşmedikçe çabalamıyoruz, sorun bu. Sonra "hava sıcak ders çalışamam" diyen kişiler mezuna kalınca çabalamaya başlıyorlar.

Ablam kaç kere sınava girdi hiçbir türlü kazanamıyor bazı kişilerin yetenekleri ve kapasiteleri farklı. Sen bir odaya bir kamyonu sığdıramazsın.
 
Hayatımda en anlam veremediğim sorulardan biri "kaç saat çalışırsam x sıralamaya girerim?"
Amacın şu olmalı çalışman gereken müfredatı önüne alıp baştan sona kadar bunları sınav gelene kadar en iyi şekilde öğrenip zihninde tutmak.
Bugün 5 saat çalıştım demektense bugün mat kimyadan şu şu konulara çalıştım demek çok daha kıymetlidir.
Sınava 3 kere girmiş biri olarak tavsiyelerim:
1- Konularını çıkartıp kendine haftalık ve aylık programlar yapıp hedefler koyman ve bu hedefleri gerçekleştirmek için her şeyini ortaya koymandır.
2- Her zaman eski konulara geri dönüş yap. Kesinlikle mükemmel şekilde bile öğrensen asla "ya ben bunu yaparım yaa" diyerek ego yapmamalısın 10 bilginin 9 unu hatırlarsın 1 i çıkar yapamazsın çok üzülürsün.(Dipnot: kendine çok güvendiğin konuları tekrar etme sıklığını tabi ki azaltabilirsin.
3- Bu diyeceğim biraz opsiyonel sana göre değişebilir ama örnek olarak tyt konularının %70-80 i bittiğinde genel deneme yap. Bu seviyeye gelene kadar bölüm denemeleri ile kendini geliştir ve her dersin her konusu için bu şekilde ne durumda olduğunun daha kolay analizini yaparsın. Bölüm denemeleri önemlidir!!!
4- Psikolojine önem ver. Hayat sadece sınav değil gez dolaş kendini rahatlat. Ama önce emeğini ver sonra kafanı rahatlat.

NOT:
12. sınıf olduğunu düşünerek yazmıştım aslında ama 11 olduğunu yeni farkettim.
Sen yazdıklarımdan 1-2-4. maddeleri kendine huy edin bu sene.

Bir önemli husus da 11. sınıfsın ana hedefin bu sınıftaki derslerini en iyi şekilde öğrenmek olmalı.
Geçmiş senelere de eksiksen bakabilirsin tabii ki ama önceliğin 11. sınıfı iyi öğrenmek olmalıdır bana göre.
11. sınıf konularını iyi öğrendiysen eğer sınav senende iyi ki yapmışım diyeceksin.
Çünkü 0 olduğun konular olmayacaklar daha kolay bir şekilde bilgilerini hatırlayacaksın ve çok fazla vakit kaybetmeyeceksin.



Ayrıca ne kadar saat çalışsam değil bence net hedefi koymak senin için daha iyi olur.
Geçen yıllarda istediğin sıralamadakiler nelerden kaç net yapmış bi bak bakalım.
Kendine böyle aşağı yukarı bi hedef koy.
(Dipnot: Tabi bu hedef sınavın zorluğuna bağlı olarak da seni beklediğin sıralamaya götürmeyebilir haberin olsun.)

Aklıma şimdilik bunlar geldi. Umarım faydalı olur.
İyi çalışmalar...
 

Geri
Yukarı