Yokuş çıkamayan tırlar

@Cruslan sanırım, bisikletlerdeki mantığa benzer bir mantıkla çoğaltıyorlar ki vites kolunun yanında ekstra bir kol, buton vs. oluyor. Ama mekanik uygulaması hakkinda zerre fikrim yok.
12 vites oluyor bildiğimiz. Modern tırlarda zaten manuel vites kolu da yok. Aynı arabanızdaki gibi yüke, eğime, gaz durumuna vs. göre otomatik vitesi seçiyor araç. Hatta Volvo'larda çift kavrama. DSG gibi beklemeden tak tak atıyor. Karınca vitesi ayrıca seçmek gerekiyor tırlarda bir düğme vasıtasıyla. Eski tırlarda farklı olabilir.
 
Şanzıman mantığı temelde her yerde aynı. Şimdi bu noktada motordan ziyade şanzımanın başarısı söz konusu. Motorun tek amacı “Rotary Force” dediğimiz döner kuvveti yaratmak. Şanzımanın amacı ise onu yol koşullarına göre uygun şekilde tekerlere iletmek. Motordan gelen kuvvet tıpkı transformatör mantığı gibi ters orantılı olarak şanzımanda değiştirilir. Devir ya da Tork artırılır, birisi artarken diğeri düşer. İlk viteslerde Tork yüksek devir düşüktür, çeki gücü yüksek sürat potansiyeli de buna bağlı olarak düşüktür.

Bunu her gün kullandığın otomobillerde gözlemlersin. Otomobilin kalkış esnasında beygire değil Tork’a ihtiyacı vardır zira statik sürtünme durağan halde tepe noktadadır. Araç atâlet aldığı zaman kademeli olarak statik sürtünme yerini dinamik sürtünmeye bırakır ve tork ihtiyacı azalır. Artan vites ve düşen aktarma oranları yani azalan şanzıman dişli çapı ile beraber de motorun dairesel gücü artık beygir gücü ağırlıklı olarak tekerlere aktarılır ve sürat dediğimiz olay meydana gelir.

Günümüzde 750 beygir tırlar 750 Ton ağırlık çekecek hale gelmiş durumda, bunlar ekstrem araçlar olsa da standart bir aracın, bunun çeyreğini başarsa bile dediğin gibi yolda kalma gibi bir durum yaşanması imkansız. Tırlarda istisnai olarak şanzıman, motordan çok strese maruz kalır, otomobil ya da motosikletlerde bu böyle değildir.


Araçta teknik bir arıza var ise, şoför acemi ise, ya da aktarım organlarında misal tekerlekler ya da yükün yüklenme şeklinden kaynaklı basma kuvvetinde balans hatası varsa o zaman yolda kalır. Teknik anlamda yine yolda kalmış olmaz. Pratik anlamda yolda kalmış olur.
 
Son düzenleme:
Biz ona devir diyelim, beygir dersek çok yanlış olur.
 
Paşalar gibi çıkıyorlar yavaşta olsa.

Binek araç gibi beygir ve hız odaklı değil tork odaklı üretilen makineler bunlar, arabaya kıyasla yüklü tırların hızlanmaları elbette yavaş olur yükünden dolayı.
 
Şanzıman mantığı temelde her yerde aynı.

Temelde aynı olabilir, fakat iki şaftlı bir kamyon ile tek şaftlı bir arabadaki şanzıman sistemi arasında vites kutusundaki dişli sistemi gayet farklıdir. Kamyondaki 18 ileri vitesi, arabadaki vites kutusunda bulunan dişli sistemi ile sağlayabilmek pek de mümkün deģildir.
 
Yeterince temele inmedin sen şu an. İkisi de Tork Konvektörlü ya da Çift kavramalı kategorilerinde değiller mi? Her dişli mekanizmasını temel referans alsak Quattro’da başka bir şanzıman tipi olurdu.
 
1.vitesin de düşüğü oluyor tırlarda. Onunla da rampa ne kadar dik olursa olsun çıkabiliyorlar. Sonra bir de rotarder olur tırlarda. O da işleri kolaylaştırır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…