Yokuşta yanlışıkla vitesi P konumuna aldım

ucan_sabri

Hectopat
Selamlar, yokuş aşağı U dönüşü yapacaktım, aracı sola doğru ilerlettim, durup R'ye alacagıma P'ye aldım ayagımı frenden çekip çok az gaz verdim yanlışlıkla. Hemen geri frene basıp R'ye aldım ama biraz ses çıktı (içimi acıtmadı değil). Muhtemelen yük vitese bindi diye ses çıktı, herhangi bir zararı olup olmadığını nasıl anlarım? Gidişinde herhangi bir sorun, ses göremedim ama neticede ilk aracım ve pek bilgili değilim.

Normal park ederken önce boşa alıp sonra ayağımı frenden çekip P'ye alıyorum, bunlara dikkat ediyordum bir anlık dalgınlıkla oldu. Herhangi bir arıza ışıgı vs. de yakmıyor.

Diyelim bir sorunu oldu, vites geçişlerinden vs. anlasılır mı? Nasıl test edebilirim?

Şimdiden teşekkür ederim, iyi forumlar dilerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Vites P'deyken gaza basmak boştayken frene basarak gaza basmakla aynı şey. Arabayı park ettiğinizde boşa alın, el frenini çekip freni bırakın. Yük el frenine binmiş oluyor böylece ki asla yıpranan bir şey değil. Daha sonrasında vitesi P'ye alın. Tek seferde sorun olmaz ancak uzun vadede sürekli doğrudan P'ye takıp yükü şanzımana bindirmeniz hasar verebilir.

Hiçbir şey olmaz, devam edebilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şanzıman DSG ise çok sık yapmamak lazım. Arada bir yapmanın bir zararı olmaz.

P'ye aldığınızda vites boş konumunda gibi gaz verseniz de hareketlenme olmaz. Eğer freni bıraktığınızda gelmediyse ses, araç elektronik el frenli ise otomatik el frenini çekmiştir, ses de bununla ilgilidir.
Normal park ederken önce boşa alıp sonra ayağımı frenden çekip P'ye alıyorum, bunlara dikkat ediyordum bir anlık dalgınlıkla oldu.
Bu şekilde yapıyorsanız bu da hatalı. Yani hatalı derken yanlış sıralama. Önce aracı boşa alıp el frenini çekmelisiniz. El frenini çektikten sonra freni bırakıp arabanın yükünün el frenine bırakılmasını sağlayacaksınız. Ardından tekrar frene basıp P'ye alacaksınız. Bu durumda şanzımana yük bindirmemiş olursunuz.

Tekrar kalkmak için ise aracı çalıştırdıktan sonra önce vitese alın, daha sonra el frenini indirip yola devam edin.

Yükün şanzımana binmesi diye bir şey yok arkadaşlar.

Park ederken de ritüele gerek yok.
Ayak frendeyken direkt P'ye atın, ayağı çekmeden el frenini çekin, sonra freni bırakıp stop edin hızlıca inin...

Otomatik şanzımanda vites kilidi diye bir şey var, onu da öyle zarar verme, kırma bükme işlerini yapamazsınız. Döküm bir parça.

Videolarda orada burada izleyip inanan çok var.

Arabayı hiç bir şey yapmadan P'ye atıp inseniz bile bir şey olmaz. Araba şanzıman kilidi ile durur en kötü.

Burada tek olumsuzluk, aracın yükü meyilli yerlerde o kilide biner, boşa almaya çalıştığınızda donk diye ses çıkarır.

Yıllardır Golf 7, a3, a7, Mercedes e250, c180 VAG kullanırım bunların dışında honda, hyundai ve citroen gibi bir sürü otomatik araç kullandım, halen de VAG kullanmaya devam ediyorum, internette yazanların birini bir kez bile yapmadım, ne şanzıman sorunu ne başka bir şey. Duruyorum ayağım frende p alıp arabadan iniyorum yıllardır, en ufak bir sorun dahi yok. Bu özelliğin adı zaten park ve yük taşımak, yok şanzımana yük binermiş yok boşta gaza basılmazmış falan geçin bunları artık.
Kısaca hayır bir sorun olmaz, ses gelmesi normaldir dişliler dönüş hızını senkronize ederken birbirine sürttüğü için ses çıkar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…