YouTube'a Çin'den İddialı Rakip: Bilibili

bili.jpg

Gün geçtikçe video izleme siteleri arasında var olan rekabetin dozu artıyor. “Çin’in YouTube’u” olarak adlandırılan Bilibili, video indirme eklentisi sunuyor mu? Kendisi ne kadar başarılı oldu?

YouTube gibi video izleme siteleri için Bilibili hamlesi
Animasyon, çizgi roman ve oyun videolarına odaklanan bu platform, 8 Eylül 2009 tarihinde kurulmuştu. Önceden sadece yazılı ve görsel içeriklerin paylaşıldığı bu site, internet dünyasına Mikufans adı ile giriş yapmıştı.

24 Ocak 2010 tarihinde adını Bilibili olarak değiştirmiş bu video izleme sitesi, yeni macerasına YouTube’a benzeyen bir sistem ile başladı. Böylece bir video paylaşım sitesi haline dönüştürülen Bilibili, büyük bir başarıya ulaştı.
ehhet.png

Gün geçtikçe daha geniş bir yaş kitlesine hitap eden Bilibili, gençler için yayınladığı videolar ile kullanıcı sayısını artırmayı başardı. Son yıllarda 65 yaş ve üzeri kişiler için de farklı videolara yer veren Çinli platform, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, kullanıcı sayısı konusunda yüzde 70 oranında bir artış yakaladı.

Bu artış, bu yılın ilk çeyreğinde görüldü. Çin’in diğer video izleme platformlarından ikisi olan Tencent ve iQiyi, Bilibili ekibinin başarısı karşısında önlem almaya çalışıyor. Zira Bilibili şu anda aylık 172 milyon aktif kullanıcıya sahip.
Corona virüsü yüzünden evde vakit geçiren Çinli öğrenciler de Bilibili tarafından yayımlanan videoları tercih etmeye devam ediyor. Bu bağlamda Bilibili, kullanıcı başına harcanan günlük süreyi 87 dakikaya yükseltti.

Hem kaybediyor hem kazanıyor
Bilibili’nin rakibi Tencent, 112 milyon aboneye sahip. Çin’in diğer popüler video izleme platformlarından biri olan iQiyi ise bu sayının 118.9 milyon olduğunu açıkladı. Bilibili, tıpkı YouTube gibi, içerik konusunda kendi kullanıcılarına güveniyor.
ppıçıç.png

Geçtiğimiz nisan ayında başarıları ile Çin’de adından söz ettiren Bilibili, içerik oluşturan üye sayısında yüzde 146’lık bir büyümeye şahit oldu. Bu büyüme, aylık bazda içerik üreten kullanıcıların sayısını 1.8 milyona yükseltti.

Bu 1.8 milyon üyenin yer aldığı büyük kitlenin ayda 4.9 milyon adet içerik paylaştığı ifade edildi. Canlı yayın ve reklam gibi gelir kaynaklarına sahip olan video izleme platformu, mobil oyunlardan kazandığı gelirini de ikiye katladı.
youtube-gibi-video-izleme-siteleri-icin-yeni-rakip-bilibili-2.jpg

Bilibili, bu başarılara rağmen, bu yılın ilk çeyreğinde 538.6 milyon yuan (76.1 milyon dolar) zarara uğradı. Bu zarar, bir önceki yılın zararından 195.6 milyon yuan daha fazla. Site yönetimi, bu zararın COVID-19 salgını yüzünden olduğunu belirtti.

Çinli platform, nakit rezervini 8 milyar yuana (1.13 milyar dolar) yükseltti. Kullanıcı sayısı konusunda YouTube ile yarışmaya kararlı olan Bilibili yönetimi, kullanıcı sayısından ve nakit akışından son derece memnun. Ayrıca Bilibili’nin video indirme konusunda bir adet eklentisi de mevcut. Bu eklenti, Chrome mağazasından indirilebiliyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Neden olmayan insanlara kullandırtıyorlar mı? Böyle saçma sebepte duymadım. Kullanan var işte neresi haksız rekabet.
Ülkede rekabet kurumu var en basit örnek. İmkanı olanlar çok daha kar ederken devlet rekabeti haksız bularak ceza keser. Geçenlerde Google'a bile ceza kesildi. Adamların imkanı değil miydi? Boş muhalefet yapıyorsun.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı