Yük altındayken CPU hız düşüşü

Hostile

Hectopat
Katılım
17 Mayıs 2014
Mesajlar
8
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar, Samsung NP355V5C-S06TR laptop'a sahibim. Bilgisayarı ilk aldığım zamanlarda işlemciye AMD Overdrive programıyla yaptığım overclock'la işlemci hızı 1.9'dan 2.3'e kadar çıkıyordu. Önceden herhangi bir sorun yaşamıyordum. Son günlerde Assassin's Creed IV Black Flag, Mafia 2 gibi oyunları bilgisayarda denerken biraz kasmalar olduğu için ekran kartına MSI Afterburner programıyla overclock yaptım. Her şey iyi, güzel gidiyordu. Oyunlardaki kasmaları falan aştım, gayet güzel oynatıyordu ama oynarken bir süre sonra bir anda donmaya başlıyor. Ben de arka tarafta değerlere bakmak için Hardware monitor programını kullandım ve oyun donmaya başladığı anda işlemci hızı bir anda 2.3'den 1.7-0.9 gibi değerlere düşüyor. İşletim sistemim Windows 8.1 Pro, 2. işletim sistemi olarak Windows 7 Home Basic kurdum denemek için ama aynı sorun Windows 7'de de var. Bu arada sorunu bayağı araştırdım, bulduğum tek şey güç profilinde soğutma ilkesiydi. O da etken durumda. Profil de yüksek performansta zaten. Yük altında değilken 2.3'te, oyuna girince, biraz oynayınca bir anda düşüyor. Acaba soğutmayla alakası olabilir mi? Fazla ısınınca kapatmak yerine düşürüyor falan olabilir mi?

Normalde:
P3lgL5.png


Oyunda kasmaya başladıktan sonra çıkıp hemen değerlere bakınca:
1PJXzj.png


Bu arada Turbo Core olayıyla çıkıyor bu 2.3'e. Turbo Core'u programdan kapatınca kapanıyor ama yeniden başlatıldığında tekrar 2.3 oluyor. BIOS'ta herhangi bir ayar yok. Şu anda BIOS default ayarlarda, yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.


  • AMD A8 4500M
  • AMD Radeon Hd 7640G + 7670M (CrossfireX kullanmıyorum)
  • Windows 8.1 Pro - Windows 7 Home Basic
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Afferim kardeşim, yapın overclock yapın. 2, 3 Ghz hız artışı için en önemli parçaları ya tamamen bozun, yada böyle ömrünü kısaltın. Geçmiş olsun diyorum overclock yapılan bir pc' den artık hayır bekleme.
 
Bir tanıdığımda da aynı laptop var ve yüksek performansa alınca oyunlarda onda da otomatik olarak 2.3'e çıkıyor ben bilgisayarı ilk aldığım zamanlarda kurmuştum Amd Overdrive'ı biraz kurcalamıştım belkide yüksek performansa aldığımda zaten 2.3'e çıkıyordu her hangi bir şey yapmadım yani bunun overclock'la pekte alakalı olduğunu sanmıyorum turbo core kendisi devreye giriyor programda da hız artışı turbo core olayıyla alakalı.
 
Ne olursa olsun sonuçta ben o tip programların hiçbirine güvenmiyorum, ne kadar iyide olsa sonuçta işlemci veya ekran kartının sağlıklı çalışmasını bozuyorlar. Ama senide suçlayamam tabi çünkü bu insanoğlunun doğasında var, eldeki olanla yetinemeyip bir süre sonra daha fazla istemesi yüzünden oluyor bunlar. Kişi ne kadar overclock uzmanı olsada sonuçta bu işlem o parçaların hiç birşey yapmasa bile ömrünü kısaltır, bu açık ve net.
 
Öncelikle yukarda da yazdığım gibi belkide overclock falan yapmadım sadece başta öyle kurcaladım ve sonradan programla bakınca overclock yaptığımı düşündüm aynı model başka bir bilgisayarda da yüksek performansa alınınca 2.3 ghz'ye çıktığına göre böyle olmuş olabilir. Aslına bakarsanız oyun falan oynamıyorum sadece test ediyorum overclock gibi işlerle uğraşmayıda seviyorum ekran kartı falan olsun elimdeki makineden alabileceğim en iyi performansı görmek istiyorum belkide laptop aldığımdan belli böyleydi bilmiyorum son günlerde programı açık bırakıp bakıyorum hani oyun oynamazken bile 800'e kadar düşebiliyor hız 2-3 ay garantisi kaldı makinenin hazır garantideyken yollamak iyi olur sanırım buralarda birileri yardımcı olabilirse diye konu açtım birde uzun süre önce gazoz dökülmüştü ama pek alakalı olduğunu sanmıyorum onunla.
 
Eğer bu sorun bilmeden bile olsa o programla yaptığınız birşeyden dolayı olduysa garantiye yollasanız dahi bunu anlarlar ve sizi arayıp garanti dışında olduğunu söylerler. Gazoz' da etki etmiş olabilir sonuçta asitli ve yapışkan bir sıvı, hemen etki yapmasada uzunca bir süre sonra böyle sonuçlar oluşturabilir. Bilginiz olsun diye diyorum ben tekrar geçmiş olsun.
 
İlk kullandığım zamanı hatırlamaya çalışıyorum bir şey yapmamıştım sanırım, sekmeleri gezmiştim turbo core zaten tiklenmişti gibi hatırlıyorum, ilk zamanlarda da durduk yere donmalarını hatırlıyorum pek önemsememiştim bana garanti yolu gözüküyor umarım gazoz gibi benden kaynaklı bir sorun değildir geçmiş olsun dileğiniz için teşekkür ederim.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı