Yüksek lisans nasıl yapılır ve faydaları nelerdir?

ALES'e giriyorsun. Puanına göre üniversitelere başvuruyorsun kabul edildikten sonra 2 yıl öğretim ve tez ile(para ile tezsiz yapılabiliyor fakat lisansta para ödeyerek tezsiz bitirirseniz yüksek lisansta tez zorunlu)bitiriyorsunuz. Eğer akademik kariyer düşünmüyorsanız "bence" gereksiz okumak. Ama illaki okuyacağım diyorsanız 1-2 tane makale yayınlar, hükumete yalakalık yapar 5 yılda doçent olursunuz. İyi sosyaller!
 
Son düzenleyen: Moderatör:
  • ALES'e girip minimum 70-75 alman lazım. Benim tavsiyem ise min 80 almaya odaklanmak.
  • Mühendislik fakültesi bölümlerine gireceksen yabancı dil de gerekiyor, onun içinde YDS veya Yökdil sınavlarından birine girip minimum 55 alman lazım, çünkü geçerli not olarak min 55 istiyorlar genelde.
  • Lisans mezuniyet notunda 3 üzerinde olursa iyi olur.
Üniversitelerin yüksek lisans kayıtlarını takip ediyorsun. Güz ve bahar dönemleri için kayıtlar oluyor genelde, geçmiş yılların kayıt tarihlerine bakarak örnek zamanları bulabilirsin.

Muhtemelen şu şekilde bir puanlama yapılacak. Tabi üni'den üni'ye değişir bu.
  • ALES puanı %50
  • Yabancı dil puanı %10
  • Mezuniyet puanı %10
  • Mülakat %30
Mülakatta hocanın gözüne girmen lazım, yani onlarca aday arasından neden seni seçmeli bunu cevaplamalısın, herşey yüksek not değil. Pısırık, özgüvensiz ama zeki bir adam yerine, atılgan, cesaretli ortalamanın biraz daha üstünde zeki bir öğrenciyi tercih ederim ben şahsen, hocalarda bunlara dikkat ediyorlar.

Yüksek lisans bir işe yaramaz diye düşünmekte saçma geliyor bana, tamam kendine çok fazla birşey katamazsan bile, akademik ortamı daha yakından görme şansı elde ediyorsun. Sevdim dersen de devam edebilirsin, torpile ihtiyaç duymadanda çok rahat doktorda olursun doçentte.

Fakat bu yola girecek insanlar kendilerini bir lise öğretmeni gibi düşünmemeleri gerek. Yani hem öğretmen olacaksın, hemde araştırmacı. Akademisyenliğin hakkını anca böyle verebilirsin.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı