Yunanistan ilk Rafale jetini teslim aldı

2040 biraz abartı olmuş sanki? En fazla 2031 olur. MUIS de 2025'e kadar envantere girer diye düşünüyorum.
MMU-TF-X-ProgramTakvimi.jpg

Program takvimi.
Block 1 TF-X 2029 yada 30'da üretilecek.
Seri üretim ise 2034-2040 yılları arası yapılacak gerçekçi olan süreler bunlar.
 
Eki Görüntüle 1115927
Program takvimi.
Block 1 TF-X 2029 yada 30'da üretilecek.
Seri üretim ise 2034-2040 yılları arası yapılacak gerçekçi olan süreler bunlar.
5 sene içinde roll out yapar. 2030'dan itibaren de seri üretime geçecektir, 2040 ı bulacağını sanmam.

Gayet güzel süreler bence, her ne kadar elimiz sıkışık olsa da.

Genç nesil için de güzel bir haber.
 
Elimizdeki F-16'lar için iyileştirme ve modernizasyon çalışmaları var.

Senin sıkıntın da o uçakların Block 30/40/50 de kalacağını düşünmen. Ara alim umudu iyice ortadan kalkarsa o uçakların çoğu elden geçecek ve Rafale karşısında Block 30 ucmayacak, rahat olun.

USAF'ın hala vurucu gücü bir uçağı da bu kadar gömmeye gerek yok. F-16 platformu çok verimli, geliştirilmeye açık ki şu an günümüzde kendisinden sonra çıkan uçaklara karşı kullanılabiliyor.
Çok kesin konuşuyorsunuz.
Şu anki modernizasyon çalışmaları sadece belirli sayıdaki Block 30'u kapsıyor ne diğer Block versiyonları için bir modernizasyon talebimiz vs. var nede izin vereceklerinin bir garantisi var.

Hürjet ve TF-X için ABD menşeli motor seçildi işin Altay hikayesine dönmesi için sadece bir ambargo yeter.
 
Ben hava Soj’un etkisini merak ediyorum. Mesela Rafale üzerinde ne denli bir etki bırakacak.
Gerçi onda da ambargo yedik Kanada’dan yavaşladı proje.
 
Biz bu yüzden F-35'ten vazgeçip S-400 almadık mı? Yunanistan'da ise MIM-104 Patriot ve S-300 var, yakında F-35'leri de olacak ve İsrail'den de İHA alacak. Yani 10 milyonluk ülke bile bize üstünlük sağlamaya başlıyor.
3 sene Yunanistan'da yaşadım. Yunanistan ekonomik ve siyasal olarak en son çekinilecek ülke.
Ekonomileri 10 milyon nüfusa rağmen içler acısı. Fazla takılmayın.
Türkiye de kişi başına düşen GSYİH 9500$ ama Yunanistan'da yaklaşık 20.000$. Ayriyetten terör, bomba patlama gibi problemleride yok.
Yunanistan'ın bu harcamalar ve alımlar ile hava kuvvetlerini çok fazla güçlendirdiği ve bize kağıt üstünde üstünlük kurduğu bir gercek ama unutmayın her şey daha güçlü gözüken silah demek değil. Kağıt üstünde iyi olmaları olduk bittik anlamına gelmiyor. Şu an hava kuvvetleri tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor ve böyle bir dönemde geri kalmak şaşırtıcı değildi zaten.

Şu an biz uzun vadeli oynuyoruz ve kısa vadede de elimizdekileri gittiği yere kadar kullanmayı dusunuyoruz. Evet, ara alim ile envantere yeni bir uçağın katılması (mesela F15) bize rahat bir nefes aldırdı ama içinde bulunduğumuz siyasi durum yüzünden ABD tok satıcılık yapıp F15 gibi güçlü bir uçağı satmak istemeyecektir yüksek ihtimalle.

Yürütülen projeler 10 15 yıl icinde ekmek vermeye başladığında kazanan biz olacağız. Çünkü Yunanistan Avrupa'dan geçinip ekonomisini batirirken biz savaş uçağımızı, fuzemizi, gemimizi, SİHA'mizi yerli savunma sanayimizden çıkaracağız.

Dediğim gibi kağıt üstünde üstünlük verilmiş gözükebilir ama havada olaylar biraz da bileğe bakıyor. En iyi klavye mouse'a sahip birinin en iyi oyuncu olamayacağı gibi bir örnek bu.
Yürütülen projelerin ertelenmeyeceği ne malum? 2023'te Altay tankı teslim edilecek diyorlar, bu tarih ne kadar inandırıcı? En azından Avrupa Birliği kesin şeyler söylüyor, ekonomik olarakta çok geriliyoruz ve ekonominin sonradan nasıl toparlanacağına dair bir planda yok. Yunanlar en azından ülkelerini Fransızlara, Almanlara peşkeş çekerek bir şeyler elde edebiliyor. Bizse Araplara muhtacız.
 
5 sene içinde roll out yapar. 2030'dan itibaren de seri üretime geçecektir, 2040 ı bulacağını sanmam.

Gayet güzel süreler bence, her ne kadar elimiz sıkışık olsa da.

Genç nesil için de güzel bir haber.
Bence de. 2030 ve sonrası diyebiliriz. Ancak hava savunmasına sadece savaş uçakları olarak bakmamamız lazım. Onun dışında birçok sistem, silahlar vb. bir çok şeyi katarsak tartışma başka yöne gider. Bence Türkiye'de boş durmayacak. Evet belli bir süre geri kalabiliriz ancak tekrardan önlerine geçeceğimizi düşünüyorum, tabii gerçekleşirse.

NOT: Aşağıdaki diyalog ironidir. Lütfen ciddiye almayınız.

Yunanistan, Rafale, F-16 Block 70 Viper modernizasyonu ve F-35 almıştır:

Bak, ayağını denk al ha senin alabileceğin oyuncaklar değil bunlar.

O sırada Elindeki F-16'ların çoğunu Block 70'e yükseltmiş, F-35 almaya başlayan, TF-X gibi iddialı bir projeyi seri üretime geçirmeye çalışan ek olarak insansız hava araçları konusunda geçmişte Bayraktar TB-2, Bayraktar Akıncı ve Tusaş Anka-S'te deneyimleri olan ve MİUS'ların testlerini bitirip seri üretime başlamış olan Türkiye:

Bana meydan okumaya cüret eden de kim !
 
Tabii süper, keklik gibi avlar. Sonra NATO ülkesiyken NATO ülkesinin uçağını birliğin ana düşmanı olan ülkenin silahıyla düşürünce de sana ne yaparlar düşün. :D


Ana dilde kaynak var mı? Hâlâ şu medyaya inanmayı nasıl başarıyorsunuz hayret ediyorum. Ayrıca bir ülkenin bizi pohpohlamak diğeri de kendine ekstra müttefik istediği için bir şeyler söylüyorlar. Hemen öyleyiz diyorsunuz. Şu anda savaş çıksa bu ekonomik durumla ne yapacağımızı sanıyorsun? Bütün mühimmatını harcarsın, uçaklarını gemilerini kaybedersin gerisinde de hiçbirini yerine koyacak maddi gücün ve endüstrin olmadığı için üstünden geçerler.

Topyekûn savaş endüstrisi yüzlerce milyar dolar ister, Türkiye'nin birkaç milyar dolarlık ilaç borçlarını ödemesi bile şu anda zor durumda. Bir gemin battığında onu geriye nasıl koyacaksın? Birkaç ayda donanma gemisi yapabilecek durumda mısın? Hayır. Bir corvette sınıfı gemin battı, yerine Ada sınıfı gemilerden 1 tanesini koymanın maliyeti 300 milyon dolara yakın. Uçaklarını kaybedeceksin, uçaklarını başka ülkeden alamayacaksın, kendin de üretmiyorsun.

Doğru düzgün, bütün bir savaşta ülkenin bütün ordusunun devamlılığını sağlayamayan hiçbir ülke süper güç olamaz.
Hiçbir Yunan pilot o kadar ileri gitmek istemez. Normal şartlar altında bu tarz kasıtlı bir durumda tabii ki hava sahasına girilmiş ülke haklı oluyor. Uyarılara rağmen de cikilmazsa vur kararı zaten en yukarıdan geliyor, Rus örneğini yasamistik yıllar önce.

Ege'de durum Noble'nin dediği gibi karışık. Hava sahaları çok yakın olduğundan jetler Cruise uçarken bile ufak da olsa sahalara gir çık yapabiliyorlar. Ege'de dönen it dalasmalarina pilotlarımız aktivite olarak bakiyor. Yani artık onlar için rutin bir durum, hem bu şekilde de eğitim yapmış oluyorlar.

Yunanlar şimdi Rafale yollarsa Ege'ye pilotlarımız daha zorlu bir it dalaşı bekliyor. Yunanistan Türkiye'yi taciz etmek için her 2 Rafale yolladığında saatlik yaklaşık 40 45 bin doları uçacak. Bizde ise maliyetler yarı yarıya olacak.

Bakalım bu kadar harcamadan sonra o uçaklar nasıl işletilecek.

2040 biraz abartı olmuş sanki? En fazla 2031 olur. MUIS de 2025'e kadar envantere girer diye düşünüyorum.
Hocam siz bu tür şeyleri nasıl öğreniyorsunuz?
Ben de bilmek isterim.
5 sene içinde roll out yapar. 2030'dan itibaren de seri üretime geçecektir, 2040 ı bulacağını sanmam.

Gayet güzel süreler bence, her ne kadar elimiz sıkışık olsa da.

Genç nesil için de güzel bir haber.
 
Rusya bu S-400'leri kendi kafamıza sıkmamız için bize verdi.
Rusya'nın bize S-400 vermesinin sebebi ABD ye karşı elimizi güçlendirmek istemesidir.
ABD'nin iki önemli düşmanı var. 1-Türkiye 2-Rusya. ABD Türkiye'nin işini bitirirse hedef Rusya. Rusya'da bunu Türkiye sınırında önlemek istiyor. O yüzden Türkiye'nin elini güçlendiriyor.
Benim görüşüm böyle.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı