Yurt dışında bilgisayar mühendisi olmak

JessePinkMan09

Picopat
Katılım
26 Eylül 2020
Mesajlar
262
Burada üniversite okuyup, kendini geliştirip yurt dışına çıkmak ya da Türkiye olsun; üniversite biter bitmez iş teklifleri gelmesi veya üniversitenin bizi bir işe sokması için nasıl bir yol izlemeli şimdiden? Yaş 18, YKS'ye hazırlanıyorum. Bunun olması için illa Boğaziçi, ODTÜ gibi yerlerde mi okumak gerekir? 200.000 sıralamadaki okullarda okunur mu diye sormuyorum ancak illa da en yüksek okullar mı olmak zorunda? Mesela ilk 10-20 bine girip en iyi değil ama kötü de olmayan bir okulda okumuş, üniversiteyi yüksek puanla bitirmiş, kendini de geliştirmiş bir kişinin okul biter bitmez iş teklifleri gelmesi veya üniversitenin onu bir işe sokması gibi bir şansı olabilir mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Özel okula bütçeniz varsa Bilkent Üniversitesi'nin imkanları çok geniş. Mezun olan bütün arkadaşlarım (not ortalamaları öyle aşırı yüksek değildi) yurt dışına master ve doktora eğitimine gitti, gittikleri ülkelerde oturma izni aldı. Programları bittiğinde de rahatça iş bulacaklar. Bahsettiğim ülkeler de ABD, Almanya, İsviçre.
 
Burada önemli olan sadece üniversite değil sensin aslında, kendini geliştirmen ve yer aldığın projeler işe alım sürecinde çok önemli bir kriter oluyor. 200.000 sıralamadaki üniversitede daha önce orada hiç yapılmamış bir proje geliştirip bu projenin yapım aşamasında tanıdığın insanlardan güzel bir network oluşturabilirsin.
 
Yurtdışında yüksek lisans yapmak en faydalısı olacaktır. Kabul almak içinde essay adı verilen niyet mektubu yazıyorsun burada okuduğun üniversite ve ortalaman etki ediyor. Hatta bazıları öğretmenlerinde niyet mektubu istiyor.
 
Üniversite kötü olsa bile senin kendini geliştirebilmen lazım. Kendini pazarlayabilirsen ODTÜ'lü yerine seni seçerler. Günümüzde sosyal beceriler üniversitelerden bile önemli olabiliyor. Özellikle ekibe uyumluluk çok önemli. Büyük şirketlerde yüzlerce insanlarla birlikte çalışacaksın.
 
Bu saydığın okullar globalde değersiz.
Boğaziçi dediğin okul, ilk 1000'de. Kimse Boğaziçi'ni bilmiyor.

O yüzden ille de bu okullardan mezun olmak gerektiğini düşünmüyorum.
Yurt dışında yazılım mühendisi olanlara bakıyorum hep ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi gibi yerlerden çıkma. Mardin gibi bir yerden giden yok mesela, varsa da ben görmedim henüz.
 
Yurt dışında yazılım mühendisi olanlara bakıyorum hep ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi gibi yerlerden çıkma. Mardin gibi bir yerden giden yok mesela, varsa da ben görmedim henüz.
Üniversite sınavı sonucu bir noktada çalışkanlık ve sebat derecesini gösteriyor da ondan.

Bir kişi 100k 200k sıralama yapıyorsa lisede çok da ciddiye alıp ders çalışmamış demektir. Ve bundan dolayı 4 yıllık üniversite hayatınızda da yukarıda bahsedilen kişisel gelişim unsurlarına çok büyük ihtimalle sahip olmayacaktır. Tabii istisnalar kaideyi bozmaz, mutlaka sonradan aklı başına gelip çok başarılı olan insanlar vardır ancak bunun en kolay yolu üniversite sınavına düzgünce hazırlanıp olabilecek en iyi sıralamayı elde etmek. Geleceğimi riske atmazdım sizin yerinizde olsam.
 
Yurt dışında yazılım mühendisi olanlara bakıyorum hep ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi gibi yerlerden çıkma. Mardin gibi bir yerden giden yok mesela, varsa da ben görmedim henüz.
Bu dediğin okulların yanında Bilkent çıkışlı epey oluyor, Koç ve Ege çıkışlılara da birkaç defa denk gelmiştim. Yalnız ufak bir Anadolu şehrinin taşra üniversitesinden tek bir kişiye bile denk gelmedim.

Bunun olması için illa Boğaziçi, ODTÜ gibi yerlerde mi okumak gerekir?
Hem yurt dışı olanakları hem eğitim açısından ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Bilkent, Koç, Sabancı gibi okullarla, biraz daha az yurt dışı erişim imkanı verebilen Ege, Hacettepe, İstanbul, TOBB, İYTE gibi okullara gitmek bunu çok daha kolaylaştırır. Anadolu'daki alelade bir taşra üniversitesinden hiç kimseye denk gelmedim yurt dışında okuduğum ve çalıştığım dönemde. Özellikle ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi ve Bilkent çıkışlı olanların oranı %75-80 gibi çok yüksek bir oranda. Ege, Hacettepe, Koç ve Sabancı gibi okullardan da kişiler arada denk geliyordu. Özellikle yurt dışı bağlantılar konusunda Bilkent ve Boğaziçi uzun süredir en iyi imkanları veren okullardan.

Burada üniversite okuyup, kendini geliştirip yurt dışına çıkmak ya da Türkiye olsun; üniversite biter bitmez iş teklifleri gelmesi veya üniversitenin bizi bir işe sokması için nasıl bir yol izlemeli şimdiden?
Üniversiteden önce de çalışma tecrüben olacak, üniversitedeyken de gerekirse karşılıksız olarak bir şeyler öğrenmek için yarı zamanlı ya da stajyer olarak bir şirkete kapağı atacaksın. Bıkmadan usanmadan hem derslerini yapacaksın hem de uykundan ya da sosyal hayatından fedakarlık edip o şirket içinde hevesli olduğunu gösterip gelecekte iyi şeyler yapabileceğini kanıtlayacaksın. Okulun bitti zaman zaten onlar sana teklif yapıyor bunu başardığında, bunun için de İK (insan kaynakları) ve yöneticilerle aranı iyi tutacaksın.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı