Ben savunma sanayiinde çalışan bir bilgisayar mühendisiyim. Eğer gerçekten hedefin büyük ise beni dinleyebilirsin.
Öncelikle, üniversiteye girmeden öğrenilen programlama, donanım, kod yazma vb. sana
hiçbir şey katmaz. Bu aralar moda oldu. İşi bilmeyenler kodlama da kodlama diyor. Yok öyle bir şey. Öncelikle teorik matematik bilmen gerekli. Ben üniversiteden önce tek satır kod yazmadım. Eksikliğini görmedim. Zaten mühendis bunları 2 ayda öğreniyor.
Eğer çok ilgin varsa hobi olarak yapabilirsin fakat önceliğin kesinlikle dersler olmalı. Ve lisansını Türkiye'de yapmanı tavsiye ederim. Yurt dışına lisans için gitmek çok gereksiz. ABD için burs almak imkansız. ABD vatandaşı değilsen veya üniversite için o eyalette yaşamıyorsan 60 bin dolar civarı para vermen gerekecek. Türkiye'de çok kaliteli üniversiteler var. Sırf yurt dışı olsun diye Bulgaristan, Romanya, Polonya gibi ülkeleri hiç düşünme. Hepsi çok kötü. Buradaki 100 bin sıralama ile alan üniversiteler çok daha iyidir oralardan.
İlla okumak istiyorsan burada lisansını bitir, doktora için ABD'ye git. Para vermezsin hatta araştırma görevlisi olursan üstüne para alırsın. Tabi yaşam masrafları için senden para çıkacak ama o da aldığın maaş ile hallediliyor.
Senin şuan önünde yeterli bir süre var. Otur derslerini çok iyi bir şekilde öğren. Çok çalışmana gerek yok. Düzenli çalış. 10. sınıfta çalışmaya başlayan çok rahat derece yapar. Sen sınava çalış, lise altyapını geliştir ve İngilizce'ni geliştir. Üniversiteye İngilizceyi bırakmasan daha iyi olur. Çünkü zaman bulamayacaksın. Hazırlık ise çoğu üniversitede iyi değil.
Dediğim gibi öncelik önündeki dersler olsun. Ders çalışırken telefon, bilgisayar, tablet gibi cihazlarla uğraşma. ÖSS zamanı geldiğinde, şuan kod ile uğraşanlar bir şey yapamayacak. Sen İTÜ mü yazsam ODTÜ mü yazsam diyeceksin. Onların 3 senede öğrendiğini bir dönemde öğreneceksin