Akım korumalı priz ne kadar korur?

Mujo Corhamzic

Hectopat
Katılım
15 Kasım 2020
Mesajlar
619
Çözümler
1
Yer
Novipazar, Serbia
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Herkese merhaba, yazlık evimde topraklama mevcut değil ve havalar rüzgarlı olduğunda sokağımdaki elektrik trafosuda pek iyi durumda olmadığı için devamlı arıza çıkarıp kesilmeler yaşanıyor. Akım korumalı priz kullanıyorum fakat bilgisayarıma bu ani kesintiler sonucu bir zarar gelir mi?

Dün kesintisiz 10 saat açıktı bilgisayar. Bugün akım korumalı prizi evin fişine taktiğim da bütün evde elektrikler gidip geldi ama sigorta atmadı. Bir süre bekledikten sonra tekrar fişe takıp bilgisayarı açtım yarım saat kadar kullanım sonucu elektrikler yine gitti ve geri gelmedi. Komşuları arayıp sordum onlarda elektrik vardı. 1 saat sonra elektrikler geldi fakat ışıklar yarı kısık halde yanıp sönüyorlar zaman zaman. 186'yı arayıp durumu bildirdim ilgileneceklerini söylediler fakat işleyiş bir hayli uzun sürüyor. Tavsiyeleriniz nedir bilgisayarı açmamam mı gerekiyor?


Sistem özellikleri:
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 3600X 3.8GHz (Turbo 4.4GHz) 6 Core 12 threads 35MB cache AM4 işlemci.
  • Anakart: ASUS TUF Gaming B550M-PLUS (Wi-Fi) 4600MHz(OC) DDR4 soket AM4 HDMI DP mATX anakart.
  • Ekran kartı: ASUS Phoenix PH-RX550-4G-EVO Radeon RX 550 4 GB GDDR5 128Bit DX12 GAMING (oyuncu) ekran kartı.
  • Monitör: Acer 27" ED270RPBııpx 1920x1080 5ms / 165Hz HDMI / DP FreeSync IPS Curved ince çerçeve Gaming monitör.
  • RAM: G.Skill Ripjaws V siyah 16 GB(2x8GB) 3200MHz DDR4 RAM.
  • Güç kaynağı: Cooler Master MWE 80Plus Bronze 650W 2xeps, aktif PFC 120mm fanlı.
 
Önceki kaldığım evde sık sık elektrikler kesilirdi. En son modem yanınca modem parasını vermekten evladır diye gittim tunçmatiğin akım korumalı prizini aldım iyi bir paraya Teknosa'dan. Aradan 3 ay sonra yine modem yandı. Daha sonra Amazon.de'den aldığım bir başka akım koruyuculu prizi aldım. Yine modem yandı :) Ben bıraktım peşini.

Bu arada hiç birinde bilgisayara bir şey olmadı. Kötü bir PSU kullanmıyorsan hiç bir şey olacağını sanmıyorum. Ama plasebo etkisi için alabilirsin :)
 
Voltajda dalgalanmalar oluyor sanırım. Çok riskli bir durum bu şekilde bilgisayarınızı kullanmanız. Akım korumalı prizler bu tarz durumlarda pek işe yaramıyor diye biliyorum. Regülator destekli UPS'ler var bunları kullanmanız hem doğru voltajın verilmesi hem de kesintilerden etkilenmemeniz açısından yararlı olacaktır.
 
Voltajda dalgalanmalar oluyor sanırım. Çok riskli bir durum bu şekilde bilgisayarınızı kullanmanız. Akım korumalı prizler bu tarz durumlarda pek işe yaramıyor diye biliyorum. Regülator destekli UPS'ler var bunları kullanmanız hem doğru voltajın verilmesi hem de kesintilerden etkilenmemeniz açısından yararlı olacaktır.

Teşekkür ederim tavsiyenizi dinleyeceğim.
 
Bence elektrik altyapınızı bir şekilde halledin hocam.
Evet ilk iş onu halletmeye çalışacağım.
Bilgisayarınıza iyi bir UPS alın derim.
Hem voltajı dengeler hem de ani kesintide güvenli olarak sistemi kapatmanızı sağlar.
200₺ ye de 4000₺ lik seçenekleride var. Sistemim için hangi özellikte olanlarını tercih etmen doğru olur?
 
Yüksek voltaja karşı koruma yapar ama düşük voltaj için bir çözüm değildir. Önerim UPS almanız. Çok pahalı değiller zaten. Tunçmatik, FSP, Makelsan gibi markalardan alabilirsiniz. Dexter da alabilirsiniz. Tunçmatik üretimi onlar. Sistem için 600 VA yeterli olur ama ekran kartı upgrade falan yaparsınız ileride. O yüzden 1000 VA almanızı öneririm.
 

Geri
Yukarı