ASUS X99 Deluxe M.2 SSD uyum sorunu

042ugur042

Hectopat
Katılım
20 Ocak 2014
Mesajlar
133
Asus x99 deluxe anakartım var M.2 SSD almıştım buna resimde gördüğünüz gibi dik konumlandırma aparatı ile SSD'yi konumlandırdım SSD'ye window kurmak istiyorum nacak ne boot menüsünde nede biosta görünüyor resimde gördüğünüz gibi. @Recep Baltaş, @Ali Güngör;
Lor0d1.jpg
rdrvYM.jpg


Bu arada anakart ve M.2 SSD'nin arızalı olduğunu düşündüm ve garantisi olduğu için servise yolladım ikisinide sıfırı ile değiştirdiler. Ama ne var ki eve gelip montajı yaptım ve yine yanı sorun.

Boot menüsündeki SSD benim eski SSD'dir. M.2 SSD kingston.
 
M.2 SSD'nin marka ve modeli nedir acaba? ASUS'un uyumluluk listesinde yer almayan bir modelse henüz gerekli firmware güncellemesi yapılmamıştır. M.2 SSD'lerin birkaç farklı türü var, burada bir uyumsuzluk söz konusu.
 
ASUS X99 Deluxe için denenen ve onaylanan M.2 SSD uyumluluk listesi:
  • Plextor PX-G128M6E
  • Sandisk SD6PP4M-128G
  • Sandisk SD6PP4M-256G
  • Samsung XP941 MZ-HPU128T
  • Liteon LJT-128B1P-2260-128GB
  • Samsung XP941 MZ-HPU512T
Bunlar dediğim gibi denenen modeller olarak listeleniyor.

M.2 SATA SSD'ler
M.2 SATA SSD'ler SATA III hızında çalışır (6Gbit/s); diğer SATA tabanlı SSD'ler ile aynıdırlar.

M.2 PCI-Express SSD'ler
M.2 PCI-Express SSD'ler de SATA EXpress ile aynı PCI-Express protokolünü kullanırlar ancak ismen karışıklık olmasın diye SATA adını içermezler. M.2 PCI-Express SSD modelleri 2014 yılında üst düzey sistemlerde standart yüksek performanslı, ufak yapılı ve ilk nesilde 10Gbit/s hız sunan modeller olarak yaygınlaşacaktır.

ASUS'un resmi açıklaması şu şekilde:

M.2 Connector (NGFF)
Briefly known as NGFF (next generation form factor after mSATA), M.2 is the current connector standard for mobile SSDs, although it has also been adopted by motherboards as well. M.2 connector can plug in both PCI-Express-based and SATA-based SSDs, but is generally PCI-Express-based only. This is important because, as we explained above, SATA and PCI-Express protocols are not inter-compatible. The only way to confirm compatibility between your motherboard M.2 slot and your M.2 SSD is to read the respective product specifications first: if they match PCI-Express-to-PCI-Express or SATA-to-SATA, you’re good to go!

With the launch of 9-series motherboards, the ROG website and forums will also keep a list of M.2 connector protocols available on ASUS, ROG and TUF motherboards.

Türkçe açıklama:
Kısaca NGFF olarak bilinen (mSATA sonrası yeni nesil form faktör) M.2 mobil SSD'ler için yeni standarttır ancak anakartlarda da kullanılmıştır. PCI Express ve SATA-Express temelli SSD'lerde de kullanılmasına karşın artık genelde PCI-Express tabanlı kullanıma geçilmiştir. Bu iki standart iki yönlü olarak uyumlu değildir. Anakartınızda kullanacağınız M.2 SSD'nin takınca uyacağından ve çalışacağından emin olmanın en iyi yolu ürün özelliklerinde uyumlu parça listesine bakarak kontrol etmektir. PCI-Express'ten PCI Express'e ya da SATA'dan SATA'ya uyumluluk varsa gönül rahatlığıyla alıp takabilirsiniz.

X99 Deluxe:
1 x M.2 Socket 3, , with vertical M Key design, type 2242/2260/2280 storage devices support (Support PCIE SSD only)

Yani M.2 Soketi diket M Key tasarımına sahip type 2242/2260/2280 PCIE SSD'leri destekliyor.

Senin taktığım M.2 SSD ise şu:
120GB SSDNow M.2 SATA (6Gbps)
Part Number: SM2280S3/120G
Specs: SATA3 (6Gbps),SSD - M.2 - SATA (Socket 2), SSD M.2 (Socket 2),

Yani SATA tipi bir M.2 SSD.

Vatan'ın sitesi ürünün kodunu bile vermemiş kendim araştırıp bulmak zorunda kaldım. Bu M.2'yi iade et. Biz uyumlu bir M.2'ler listesi yapmaya çalışalım bu esnada. Kullanan, yukarıdaki modeller haricinde uyumlu modelleri deneyen kullanıcılar varsa da bekleriz.
 
Son düzenleme:
Başta Firmware olabilir dedim ama sonra kontrol ettim ve şu an kesin olarak bilgi verliyorum:

M.2 SSD'lerin SATA olanlarını X99 Deluxe'a takamıyorsun sadece PCIe olanları takabiliyorsun. İade et ve alacağın SSD'nin yabancı sitesinde PCIe ibaresi olduğundan emin ol. Yurtdışında da bu olay yaşandı ve satıcılar sitelerinde PCIe ve SATA olarak M.2'lerin özellikle bilgi vermeye başladılar. Pek çok kullanıcı aynı uyumsuzluğu yaşadı.
 
herhangi bir sata m2 ssd uyumluluktan dolayı kulanamazsanız sata olduklarıdan dolayı m2 ngff to sata adaptörlerle normal sata arabirimine bağlayıp kulanabilrisiniz
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı