Maxwell'in insanların gözünü kör etmesi

Orta segment için konuşursak, bilgisayar toplayacak olsam ben de GTX 960 yerine R9 285 seçerdim. İş üst segmente geldiği zaman ise bu fark çok açılıyor, günde ortalama 6 saat oyun oynayan 2 kişinin birinde GTX 970, diğerinde R9 290X olsa bunun faturaya etkisi aylık ortalama 9 TL kadar oluyor. Bu da elektrik zamlarını gözardı edersek ayda ortalama 9 TL, yılda 108 TL ve 3 yılda 324 TL gibi fark oluşturuyor.

Not: GTX 960 yerine ikinci el ucuza GTX 770 alıp, yeni seri kartlar çıktığında karşılığı olan modeli almayı da tercih edebilirdim.
 
İşte bu hesap her gün hafta sonları dahil günde 6 saat oyun oynayan adam için kısmen doğru neden kısmen çünkü kart her oyunda 250W tüketmeyecek oyununa göre daha az yada biraz daha fazla tüketebilir. Bu durumda yapılan hesap bence çok yanlış, biz o 324 lirayı bir 150-200 liraya düşürelim.

Sen her gün kumbarana 1 lira atsan 3 yıl içinde 1080 lira paran olur. Bu tür hesaplar yapmaya gerek yok bence...
 
Ben bunu daha önce de söylemiştim yine söyleyeceğim. Önemli olan faturaya etki eden 1-2 Tl değil burada. Yüksek güç tüketimi ısıyı da beraberinde getiriyor. AMD kartlar bu yüzden Maxwell mimarili Nvidia kartlara göre daha yüksek ısılarda çalışıyor. Isı ne getiriyor derseniz en başta performans kaybını getiriyor. Bunun dışında sağlam yapılmayan referans tasarım kartların kullanılmasına engel oluyor ısı. Ayrıca elektrik faturası dışında siz SLI ya da CrossfireX yapmak istiyorsunuz ileride diyelim. Bunun için AMD tarafında şuan için 1000W'a yakın bir PSU almanız gerekirken Nvidia tarafında 850W hatta belki 750W bile işinizi görecektir. Biliyorsunuz ki 1000W ya da ona yakın PSU'lar tuzlu. Zaten PSU fiyatından dolayı Nvidia kart daha ucuza gelmiş oluyor. Son olarak açıkçası ben AMD'den yeni serisinde düşük güç tüketimi bekliyordum. Fakat Nvidia güç tüketimlerini düşürmesine karşı o yine 300W TDP ile gelmeye devam ediyor. Ha F/P oranı iyi olursa TDP değeri gözden kaçırılabilir. Fakat şuan için Nvidia kartlar daha güncel. Arkadaşların da dediği gibi biz bunu Recep Baltaş'tan öğrendik. Technopat her zaman günceli tavsiye eder. Hiçbir şekilde Nvidia fan boyu falan değilim. Kim daha iyi daha güncel yaparsa onu tercih eder ve öneririm. Eğer AMD de iyi bir atılım yaparsa AMD de kullanırım.
 
@Holymong GTX 970 ya da R9 290X alan bir oyuncunun 5-6 yıl önceki oyunları oynayacağını mı düşünüyorsun? Bu kartları alanlar "en güncel" oyunları en üst düzeyde oynamak için alıyorlar. O yaptığım hesabın ise fazlası var, azı yok. Küsuratları göz önünde bulundurmadım ki onlar da 25-30 TL kadar ekliyor, üstelik o hesaba 3 yılın elektrik zamları dahil değil ki onlar da %30 civarında hesabı artırır. Özellikle benim lise döneminde yaptığım gibi günün 10-12 saati oyun oynayan birisini düşünürsen, o fatura farkının ne kadar korkunç bir düzeye geleceğini de görürsün. Hem dediğinde gene doğru olmayan bir nokta daha var; Tüketimi yarı yarıya daha düşük olup neredeyse aynı performansı veren (hatta bazı oyunlarda daha iyi) bir GTX 970 varken, bir kişinin R9 290X almasının mantıklı tarafı yok. Günde 1 TL kenara koymaktansa neden o parayı da cebimde tutup aynı performansı veren diğer kartı almayım? O kenara koysan dediğin günlük 1 TL ile de gider sonraki yükseltmede onun da üstü olan ekran kartını alırım.

Günde 5-6 saat üst düzey oyun oynayacak birisinin Maxwell seçmesi mantıklı değil "çok mantıklı" bir şeydir.

Tekrar söylüyorum, orta segment için GTX 960 yerine R9 285 almak mantıklıdır, ama üst segment için durum şu anda bunun tam tersi. Bu kıyaslamayı GTX 960 vs R9 285 ya da GTX 960 vs GTX 770 olarak yaparsanız haklı olursunuz. Fakat işin içine GTX 970 ve 980 gibi 2 kart girdiğinde hiç savunmaya çalışmayın, o zaman siz "kör" oluyorsunuz.
 
Son düzenleme:
Bence gtx960'ın olayı (şahsım adına söylüyorum), Nvidia'nın beyler Maxvell ile artık yeni standart budur, alacak olan fakirlerde bunu alsın fp cilerde bunu alsın zenginlerde bunu alsın. Alın size 3 seçenek. Ama sakın ola maxwell'den çıkmayın. Düşüncesidir. Bu gün burda biz herhangi bir 60 serisi kartı bir önceki nesilde olsa 70 serisi ile kıyaslıyorsak burada suç biraz nvidia'nın, çünkü 60 serisi bir kartı 70 serisi alacak kadar pahalıya pazarlamaları, ve tebriklerim de Nvidia'nın, çünkü o kartı 70 serisi kart ile kıyaslayacak kadar verimli ve güçlü yapmaları. Yani benim burda demek istediğim, artık yeni standart Maxwell'dir. Performans istiyorsan kıyacaksın parana alacaksın 970'i. Yoksa paran 960 alacaksın. Ama 770 almayacaksın demeye çalışıyor gibiler. Bence 770 almak yerine 970 düşünülmeli (ki baya fark var fiyat olarak) ama bir serinin orta üst segmenti ile giriş segmenti kıyaslanmamalı. 960 vs 770 gibi bir kıyaslama aslında yapılmamalı bence. Fakat bu yapılırsa görüşüm 960 tan yana olur. Getirdiği yenilikler ve sli ihtimali ile şimdi alacağınız -10 fps pekte bi etken sayılmayacak gibi getirilerini göz önüne alırsak.
 
Daha çok güç tüketimi ısınmayı da beraberinde getirir. Kasa içi sıcaklığı artırıp diğer bileşenlerin de biraz daha sıcak çalışmasına sebep olur eğer direk kasa dışından hava almıyorlarsa. Özellikle yaz aylarında klimalı bir ortamda bulunulmuyorsa odada elektrik sobası varmış gibi olur. Seçim kullanıcının yine de.
 
@Silinen üye hayatım boyunca uzun vadeli hesap yapmanın saçma olduğunu düşündüm. Şimdi sen elektriğe ödediğin o farkı cebinde tutabilecek misin? İlla ki saçma sapan bir şeye harcayacaksın. En ufak şeylere bile ne kadar para veriyoruz. 4 yılda günde 1tl kumbaraya koysan zaten 1400tl civarında para birikir ancak o kadar kolay bir şey değil para biriktirmek. Eninde sonunda başka bir şeye hercarsın veya biriktirmeyi aksatırsın.

Ayrıca şu da var aradaki fiyat farkı göründüğü kadar fazla değil. Maxwell öncesi kartlar kağıt üzerinde çok elektrik harcıyor gibi görünüyor ama onların yazdığı miktarın çok daha altında elektrik tüketiyorlar normal şartlarda. Maxwell sonrası kartlar ise yazdığına daha yakın miktarda elektrik tüketiyor yani aradaki fark bir nebze de olsa kapanıyor.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı