Asus x54hr işlemci değiştirmek ve hd graphics 3000

mnrl

Hectopat
Katılım
18 Nisan 2015
Mesajlar
4
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar
Elimde asus x54hr model bir dizüstü bilgisayar var, yaklaşık 3-4 yıldır kullanıyorum.
özellikleri şöyle: Notebook & Ultrabook | X54HR | ASUS Türkiye
i3 2350m işlemcili ve radeon 7470m grafik kartı olan modeli bendeki.
Intel HM65 çipsetli. Ubuntu 12.04 ile kullanıyorum uzunca bir süredir.
intel'in sitesinden i3 2350m işlemciye baktığımda işlemcinin grafik özellikleri arasında intel hd graphics 3000 yongasına sahip olduğu yazıyor ama ne windows ne de linux tarafında bilgisayarımın ikinci bir grafik işlemci olarak hd 3000'e sahip olduğu görünmüyor. Tek gpu var o da 7470m. Bilgisayar fabrika çıkışı böyle yani switchable graphics yok.
Merak ettiğim şey şu; şimdi benim işlemcimin içinde hd3000 grafik yongası var mıdır? Varsa nasıl aktif edebilirim?
Eğer yoksa da grafik yongasına sahip bir işlemci ile değiştirsem hd3000'i tanıtabilir miyim bilgisayara? Çipset, BIOS vb şeyler sorun yaratır mı?
Bunu yapmak istememin nedeni 7470m gpu'nun çok ısınıyor olması ve linux tarafında sürücü desteğinin problem olması. Hd3000'i tanıtabilirsem bilgisayara vga switcheroo gibi yöntemlerle 7470m gpu'yu devre dışı bırakıp ısınma ve sürücü sorunundan kurtulabilirim gibime geliyor.
Biraz uçuk bir durum ama merak ediyorum yapılabilir mi?
Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler :)
 
İlgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.
Evet bahsettiğim özellikler sayfası verdiğiniz bağlantıdaki idi ve orada hd3000 yongası görünüyor ama en alttaki bilgilendirme ve istisnaların yazılı olduğu kısımda;

Bu özellik tüm bilgisayar sistemlerinde bulunmayabilir. Lütfen sisteminizde bu özelliğin olup olmadığını sistem satıcınıza danışın veya özellik uyumluluk bilgisi için sistem özelliklerine (anakart, işlemci, yonga seti, güç kaynağı, HDD, grafik denetleyicisi, bellek, BIOS, sürücüler, sanal makine monitörü-VMM, platform yazılımı ve/veya işletim sistemi) bakın. Bu özelliğin işlevselliği, performansı ve diğer faydaları sistem yapılandırmasına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Şeklinde bir kısım var. Verdiğiniz indirme bağlantısındaki sürücüyü daha önce de kurmayı denedim, donanımınızda hd graphics bulunmuyor şeklinde bir hata vermişti diye hatırlıyorum. Zaten eğer donanımda olsa idi uçbirim lspci çıktısında grafik kartını gösterirdi. lspci çıktısında sadece 7470m gpu görünüyor.

Aslında olasılıklar şöyle:
Eğer benim işlemcimin içinde hd3000 yongası var ve bu yonga çipset tarafından devre dışı bırakılmışsa zaten bunu aktif etmenin bir yolu olduğunu sanmıyorum. Elimiz kolumuz bağlı bu durumda.
Ama eğer işlemci içinde bu yonga yoksa ya da var ancak işlemci içinden devre dışı bırakılmışsa, şu anki işlemcimi yongayı içeren ve/veya devre dışı bırakılmamış bir işlemciyle değiştirirsem hd graphics 3000 ile çalışabilirim gibime geliyor.
Biraz teknik bir olay çok anlamadığım için dilim döndüğünce açıklamaya çalıştım.
Eğer bilginiz var ise bu konuda aydınlatırsanız minnettar olurum :)
 
İşlemcide gpu yongası olmaması gibi bir durum yok, o olasılığı düşünme bile.
Vermiş olduğun kesit AES yönergeleriyle ilgili paragrafın devam kısmı.


Linux kullanmıyorum ama şunu biliyorum, kullandığın sürümün destek sayfalarına intel grafik kartını yükleyemediğini belirtirsen sana ilgili komutları aktarır ya da gerekli yönlendirmeyi yaparlar.

Edit: Asus sitesinde sendeki üründe tek grafik kartı kullanımından bahsediliyor. Ya hd g. 3000 ya da diğeri. Senin durumunda Asus HD graphics kullanımını kapatmış.



Orijinal Windows® 7 Ultimate veya öteki uygun sürümlerinden biriyle sunulur. Ayrıca Intel® Core™ i3 veya Pentium™ B940/B950 işlemci ve Intel® HD Graphics 3000 ile veya AMD Radeon HD 7470M GPU ve 4GB'a kadar DDR3 video kartı ile sunulur. Asus X Serisi size kendi sınıfında hem oyun hem de iş için en iyi taşınabilir performansı sunar.
 
Sorun linux ile ilgili değil zaten. Sorun donanımsal. Windows tarafında da tek gpu 7470m olarak görünüyor. Sizin de dediğiniz gibi eğer işlemci içinde yonga varsa bir şekilde devredışı bırakılmış olmalı. Asus devredışı bırakmış bunu. Yani işlemciyi değiştirmek işe yaramaz bu durumda.
Konuyu kapatabiliriz o zaman. Yardımlarınız için teşekkürler.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı