Çarpan kilidi açık işlemci nedir?

Çarpan kilidi açık demek, overclock yani hız aşırtma yapılabilir işlemcidir. Model numarasının sonunda K harfi olanlar overclok edilebilirler.
 
Doğru yorumlar gelmiş ancak kimse tam olarak açıklamamış.

Çarpan kilidi demek BIOS'da gördüğünüz, başında X işareti bulunan değerdir. X18 veya X20 tarzı değerler alır.
İşlemcinizin frekans değerini belirleyen kriter Bus frekans hızı X çarpan miktarıdır.
AMD FX serisi bir işlemciden örnek veriyorum. 200MHZ Bus frekans hızı, x18 çarpan miktarı ile çarpıldığında 3600MHZ çıkacaktır yani 3,6GHZ.
Biz çarpan değeri ile oynayıp X18'i X20 yaparsak sonuç 4000MHZ yani 4GHZ çıkacaktır.

Yani çarpan kilidi, frekans artışına olanak sağlayan ayardır.

K ibaresi ise yalnızca Intel Core serisi işlemcilerde var olan bir ibaredir. K ibaresinin olması çarpan kilidinin açık, frekans artışının mümkün olduğu belirtir.

Diyelim ki çarpan kilidimiz kapalı. Ne olacak? Çarpan değerini artıramıyorsak bus frekans hızını yükseltmemiz gerekecek. Bu değeri yükseltmek ise öyle kolay değil.
Çok ufak bir artış yapabilirsiniz, sınırı geçerseniz sistem stabil kalmaz. Yani stabil bir OC işlemi yapmanıza olanak sağlamaz.

Bu yüzden Core serisi kullanıcılara işlemcisinin model numarasını sorup OC yapıp yapamayacağını söylüyoruz.
Örneğin AMD FX serisi işlemcilerde çarpan kilidi açıktır, OC yapmanız için önünüzde hiçbir engel yoktur.

Bu arada eski konuları araştırdığın için teşekkürler. Aynı açıklamayı o konuda da yapmışım :)
 
@İnsurer Ben zaten şuan i7 4790k kullanıyorum. Eğer O.C işinden anlıyorsan ve bunun tutkunuysan k ibareli işlemci almanı tavsiye ederim. Ama yok bana bu yeter dersen norma işlemci al oda işini fazlasıyla görür. He birde unutmamak lazım "K" ibareli bir işlemci alırsan anakartınıda ona göre alman lazım.
Ben 2000 tl lik bir sisteme sığıdıracağım.''k'' ye gerek yok diye düşünüyorum.Ekran kartına ağırlık vereceğim.Onlar olmasa bile Gta5 çıktığında oyunu kaldırır.İ5 almayı düşünüyorum
 
"K " ibaresi kavery den geliyar diye biliyorum yeni nesil APU olan A10 - A8 - A6 larda da "K" ibaresi bulunuyor ayrıca FX serisi AMD işlemciler de de "unlocked" ibaresi bulunuyor sadece İNTEL de OC yok AMD de OC el verişli işlemci üretiyo araştırmalarıma göre AMD nin eksikliği yaktığı elektrikle kıyasla daha az performans vermesi 32NM kullanması İNTEL in avantajıda 22NM kullanması diye biliyorum GHZ performansı olarak tabikide AMD. FX 9590 da AMD nin kendi ekibi OC yaptı 8.4 GHZ buldular . İşin özü neyde kullanılacaksa bilgisayar ona göre bir işlemci seçilmeli bence benchmarklardaki işlemci farklarını kolay kolay oyunlarda farkedemiyorsunuz bile oyun oynuyacaksanız ekran kartı kat kat daha önemli işlemciden .
 
Çarpan kilidi açık işlemci yani OC edilebilir işlemci. AMD FX serisinde işlemcilerin çarpan kilidi açıktır yani OC rahatlıkla yapabilirsiniz uygun donanım varsa. İntel tarafında ise çarpan kilidi açık işlemcilerde K ibaresi bulunur bunlarında çarpan kilidi açıktır OC edilebilir. K ibaresi olmayanların çarpan kilidi kapalıdır bunları OC etmek zordur.
 
amd phenom x4 quad core processor işlemcim var ben bunu m3a-h/hdmı anakartımla zorladım zorladım 2.50 ghz ye cıkarttım ancak bunun çarpan kilidi açıkmı nasıl anlarım cpu çarpanini ben biosta gördüm fsb 11 yazıyordu ancak lütfen yardım edin remlerim (800 mhz lik 2 tane 2 gb lik) bu sistemi 2009 da toplamıştım şimdi o.c yaptığımda 2.50 de reset atamıyorum reset attımmı bilgisayara bilgisayarın poweri yanıyor öle bekliyor ekran gelmiyor reset atıyorum reset tuşuyla biosu açıyor ama işlemciyi 2.50 ghz ye alıp açtımmı windows ekrani geldiğinde reset atmadığım sürece bişey yok kapayıp açtığımda gayet saglıklı açılıyor masa üstü biraz daha hızlı lütfen yardım edin

hale daha cevap verecekler şimdi itham ettim ya hemen cevap atarlar ya siz var yaa yuh ya yuhhhhhh
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı