ARM işlemcilerin geleceği ne?

SHER-LOCKED

Megapat
Katılım
26 Ekim 2017
Mesajlar
7.806
Makaleler
2
Çözümler
21
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Dostlar Apple bu işlemcileri cihazlarında kullandı ama hala çok yeni bir mimarı sayılır bilgisayarlar için. İleride bu işlemcileri AMD ve Intel gibi modüler görebilir miyiz? Ya da cidden AMD veya Intel'in yerini alabilir mi? Oyun konusunda ne olur mesela bu işlemcilerin geleceği?

Bu arada ARM mimarisi hakkında fazla bir şey bilmiyorum, yanlış bir şey söylediysem af ola. ARM'ın mimarı olduğundan bile emin değilim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam ben pek mimari falan anlamam ama ARM soğutucu falan da kullanmıyor yakın zamanda oyun için veya masaüstü için olan versiyonlarını görmeyiz diye düşünüyorum.
 
Erdi Özüağ'ın şöyle bir videosu var. Videodaki anlatılanlara göre sunucu tarafında bile görebiliriz ARM işlemcileri.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
ARM'ın Geleceği Üzerine
ARM işlemciler enerji verimlilikleri ile ünlüler, bu yüzden düşük güç tüketimini amaçlayan taşınabilir cihazlarda kullanılacağı düşünülüyor. Elbette bu da mümkün ancak Apple M1 ile ARM işlemcilerin de performans talep eden işlerinden de üstesindenden gelebileceğini gösteriyor.
ARM mimarisi X86'nın aksine birkaç firmanın tekelinde olmadığı için daha fazla firmanın bu alana yatırım yapmasını olası görüyorum. NVIDIA ARM'ı satın aldıktan sonra kendi ekran kartlarını ARM ile birlikte sunmak isteyecektir. Microsoft X86 üretemezken ARM işlemcileri üretebileceği için Windows ve ARM kombinasyonunu ön plana çıkarmak isteyebilir. Tüm bu dediklerime rağmen bir dolu kapalı kaynak ve özgür olmayan yazılım kütüphanesi halihazırda X86 için mevcut. Bu yazılımların bazıları ücretli lisans programına sahip.
Dolayısıyla ARM işin geleceği ancak bu değişimin maliyeti yüzünden işler yavaş olacak gibi. Yine de bu değişimin paralel olarak geliştiğini unutmayın, bugün ARM işlemcili bilgisayarlar varlar. Sayılara ve çeşitleri artmaya devam edecektir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı