Tartışma: Custom ROM ve Stock ROM Stabillik Farkı

brk35

Kilopat
Katılım
4 Ağustos 2014
Mesajlar
2.747
Makaleler
1
Son zamanlarda sıklıkla telefonunun stabil olmamasından şikayetçi olan ve Custom ROM önerisi isteyen arkadaşların açtığı konuları görüyorum. Konulara baktığımda neredeyse hepsinde bir kişi çıkıp "Custom ROM'lar Stock ROM'lar kadar stabil değil, en iyisi Stock ROM" diyor. Özellikle bunu eski Touchwiz arayüzünü kullanan cihazlar için de söylemeleri beni oldukça şaşırtıyor.


Custom ROM'ların genel olarak amacı zaten telefonu daha stabil hale getirmektir. Bu amaca genel olarak ulaştıklarını rahatlıkla söyleyebilirim. Geliştiricisi belli olan ve ilk sürümlerde olmayan Custom ROM'larda kolay kolay sorun çıkmaz. Çıksa da hemen yeni sürüm çıkarıp sorunu düzeltirler.


G2 kullanıyorum. Denediğim bütün Custom ROM'lar beni stabillik konusunda pişman etmedi. Geliştiricisi belli olan ve ilk sürümde olmayan Custom ROM'lar yüklendiğinde bariz bir şekilde Custom ROM'ların daha stabil olduğu anlaşılabiliyor.


Custom ROM'ları başka yönlerden eleştirirsiniz anlarımda stabillik konusunda Stock ROM'u nasıl daha stabil buluyorsunuz?


En stabili orjinali.

Stock ROM'un daha stabil olduğunu düşünenlerden biri sizdiniz. Başta siz olmak üzere Stock ROM'un daha stabil olduğunu savunanlar konuya katılırlarsa sevinirim.
 
Son düzenleme:
Bende ilk Stock ROM'un daha stabil olduğunu savunanlardan biriydim :) Sonradan Custom ROM kurunca hayata bakış açım değişti. Her Custom ROM'a güven olmaz. İnternetten ilk araştırın hatta Youtube'ta videosu varsa gözlerinizin önünde kurduysa kurun. Ben bu Custom ROM'u kurdum bunun pili çabuk gidiyor falan diyorsunuz ama bütün Custom ROM'lar öyle değildir. Bir kere kurdum Stock ROM en iyisi demeyeceksiniz. Özellikle Touchwiz arayüzlü telefonlar yani Samsung'lar Touchwiz'e stabil demeyin. Touchwiz arayüzü 1-2 yıl sonra şişecektir. Telefonunuza uygun bütün Custom ROM'ları denemeye çalışın. İçinden elbet Stock ROM'dan stabil çalışanlar olacaktır. Bazı kurduğum bazı ROM'lar da elbet brick oldu ama kurtarma oldukça basit. Hemen vazgeçmeyin. Kısacası Custom ROM'lar daha stabil bana göre.
 
Son düzenleme:
Custom ROM Candır! :D Stock ROM'lardan çok çok daha iyi ROM'lar yapıyorlar, bazen düşünüyorum telefonu yapan firmalar niye Stock ROM'larını böyle yapamıyor diye. G2'imde 5 buçuk aydır Custom ROM kullanıyorum, zaten telefon 6 aylık. Bu son 2 haftadır Stock ROM kullanıyorum, salak gibi kurdum geri de dönemiyorum, Custom ROM'lar gibi stabil değil.
 
Tercih edilebilirlik konusunda bana göre başkasına göre olabilir. Ama stabillik konusunda ona göre buna göre olmaz. Stabillik öznel değildir. Stock ROM'dan bariz şekilde daha stabil olan Custom ROM'lar mevcut.
 
Aynen katılıyorum.
Şahsen telefonlarla fazla ilgili değilim, ancak şu kadarını söyleyebilirim:
Canından bezmiş Galaxy S4'e attığım Lolipop 5.01 telefonu kendine getirdi. (y)
 
Onları diyenler genelde CyanogenMod'un gecelik sürümlerini yükleyenler oluyor.
Ben Dorimanx 3.5.1 ile CloudyG2 kullanıyorum. G2 zaten stabil bir cihaz olduğundan pek farkı yok denebilir. Hatalar biraz daha düzelirse v3.4'te falan çok daha iyi olur CloudyG2.
 
@hrn016, konu açın tartışalım ne tartışılacaksa.:)


@Bloother, Stock ROM'un daha stabil olduğunu savunanların bir yerde hata yaptıkları kesin. Özellikle daha önce dediğim gibi eski touchwiz arayüzünü kullanan cihazlar için de bunu söylemeleri gerçekten çok ilginç. Belki başka forumlarda yalan yanlış şeyleri görüp, belki geliştiricisi belli olmayan saçma sapan bir ROM'u yükleyip, belki de bir şeyleri yanlış yaparak ROM'u yüklediklerinden böyle konuşuyorlar.

@alpayguzbey, en iyisini söylememe de benim söylememe de gerek yok. Geliştiricisi belli başlı olan, ilk sürümlerden çıkmış olan bir ROM yükleyebilirsiniz. Kullandığım en stabil ROM'a gelecek olursak; RR bana stabillik hissiyatını en fazla veren ROM'du diyebilirim. Ama son zamanlarda ekran ile ilgili kalıcı sorunlar yaşayan kişilerin yorumları gördüm. Ne kadar doğrudur bilemem ama siz yine de yüklemeyin. Benim önerdiğim ROM'dan başınıza bir şey gelsin istemem. Şu an Cloudy G2 v3.2 kullanıyorum. Hem telefonu kendi benliğinden uzaklaştırmayan hem de stabillik konusunda Stock ROM'dan 1-2 tık daha iyi bulduğum bir ROM.

@CT Fletcher, sizin de neden Stock ROM'u daha başarılı bulduğunuzu paylaşmanızı isterim.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı