Tam anlamıyla motosiklet sürücüsü olmak için nasıl bir yol izlenmeli?

Crian

Hectopat
Katılım
13 Kasım 2013
Mesajlar
648
Şuan 17. yaşımı doldurdum. Birden motosiklet merakı sardı ve daha önce hiçbir deneyimim yok. Şimdi bir motosiklet alıp sürmek istiyorum mesela bunun için ne yapmam gerek? Önce ehliyet mi almalıyım nasıl yapmalıyım hiç bir bilgim yok. @BilgisayarKurdu hocam önceki konulardan gördüğüm kadarıyla maşallah bu alanda da bilgilisin sanırım bir yardımcı olabilir misin? :)
 
Bende yaklasik 12-13 senedir motorsiklet kullaniyorum. Ehliyetsiz motor kullandim ama simdiki aklim olsa ehliyetsiz kullanmazdim. Sonuna kadar haklida olsn kazada haksiz sayiliyorsun. Bu durum maddi olaya sebeb oldugu kadar sicilini etkilemektedir. Malasef turkiye de motorsiklet kullanicilarina dikkate alinmiyor. Buda motor kazalarini tetiklemektedir. Motorsiklette en onemlisi tecrubedir. Zemini ne kadar taniyorsan, o kadar rahat kullanirsin. Ayrica motor bilginde olmali. Birde tavsiye veriyim, soforlugun ustaligi olmaz. 11 tanidigim sadece motorsiklet kazasinda oldu.
 
Şimdi tabi ki en mantıklısı önce ehliyet almakta baktım araştırdım biraz devlet aldığı o kadar paraya rağmen tek bir eğitim vermiyormuş. Söylenen diğer bir şeyde sınavlarda hiç ilgilenilmediği yani önüne gelen alabiliyormuş A2 ehliyet. Bu durumda ben hayatımda hiç motosiklete binmeden gidip ehliyet mi almalıyım yani bu mantıklı mıdır? @BilgisayarKurdu
 
Bisiklet kullanmasını biliyorsan, senin için moturu kaldırıp, durdurman zor olacaktır. Bunları zaten kursta sana anlatılacaktır. Geriside zamanla gelişecek. 125'lik bir motorla başlamanı da tavsiye ederim. İmkanın varsa CB 125 E al derim başlangıç için. Hondanın titan ailesinden gelmektedir. 1998'daki aynı titanı honda piyasa sürecek 2 tane alırım. Ömürlük motor. İleri motor sürüş kursları filan vardır. Racing bir motor seviyesine gelmeden de gitmeni tavsiye etmem. Onun yerine, trafiğe kapalı veya Trafiğin yogun olmadığı yerler(Bu tehlike içerir) motoru yatırmayı filan denersin. Sonuçta bu bir ucak değil. Cok karmasık bir sistemde değil :)
 
Dostum sana yardımcı olmayı çok isterdim ancak tecrübesiz ve bilgisizim bu konularda. Önümüzdeki senelerde üniversite için CBR125R alma isteğim var.
Ben de fazla sürmez katılırım motosikletçiler ailesine :)

Ehliyete gelecek olursak, yaşın tutuyorsa bir dakika bile bekleme.
Benim A1 ehliyetim yolda, geldi gelecek. A2'yi de ekler kafam rahat ilerlerim.

Sadece çevirmeler için düşünme, belki motorlarda en azından araçlar kadar sıkı denetim yok. Aslında araçlarda bile o kadar denetim yok :)
Ama biri önüne atladığında veya arkadan biri sana çarptığında %100 haklı bile olsan haksız duruma düşersin, başın belaya girer, araba konusunda yaşadım bu sıkıntıları.
 
Şimdi tam ifade edememişim kendimi şöyle açıklayayım: Şimdi bende sizin gibi üniversitede motosiklet kullanmayı düşünüyorum bunun için kafamdaki bütçe 10 bin TL maksimum olarak. Şimdi amaç bu. Hangi motosiklet alınacağı vs. sonranın konusu.

Bu amaç içinde ben şimdiden bi' scooter alıp alışmayı düşünüyorum çünkü malum hiç bi' motosiklet deneyimim olmadı şimdi üniversiteye geçince direk 200 kiloluk motosiklet süremem/sürülmez diye düşünüyorum. Sorum ise şimdi ben hiç bi' motosiklet deneyimim olmadan direk ehliyete mi başvurayım? Alabilir miyim ehliyeti 0 tecrübe ile. Duyduğum şeylere göre eğitim verilmiyormuş ve sınavlarda da kimse ilgilenmiyormuş yani ilk defa gelip motora binen alıyormuş ehliyeti. Kafamı kurcalayanlar bunlar.

Sen şuan herhangi bi' scooter-motosiklet kullanıyor musun? Yoksa direk CBR125R mı alacaksın üniversiteye geçtiğinde. @BilgisayarKurdu
 
Son düzenleme:
İyi derecede scooter sürmeyi biliyorum, zaten ömrümüz bisiklet ile trafikte geçiyor, nereden ne çıkar az çok tecrübemiz var.
Yalnızca vitesli motorda sürüş teknikleri nelerdir bunu bilmiyorum.
Birkaç defa vitesli CBF serisinden kullandım boş, çift şerif yolda. Tabi şuan CBR125'i kapıma çeksem aynı hafta deviririm :)

Ancak eğitimini alarak tam anlamıyla motor sürücüsü olabilirsin. İlk defa motora binen ehliyet falan alamaz, yanlış bilgilendirmişler seni.
Ayrıca ders alabilirsin elbette, bunu da kimden duymuşsan saçmalamış biraz.
 
Eğitim + Ehliyet + Ekipman, sonra motor... :)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Motosiklete ilgin olmasına bir şey demiyorum da trafikte motosikletler istemsizce de olsa büyük hatalara yol açabiliyor veya tam tersi.
 
@Rage Aradığım özet cevap buydu aslında. Hiç alakam olmadığı için başlığı falan yanlış seçtim yanlış yönlere gitti konu. Benim için önemli olan hiç bilgim olmadığı için bu ehliyet alma sürecinin nasıl olacağıydı. Onuda internette aradım bulamadım. En kolay yol gittim babama sordum ne kadar basitmiş meğer :D
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı