Sultan Vahdettin kimdir?

Sultan Vahdettin Atatürk'ün Samsuna çıkıp milli mücadeleyi başlatmasını istememiş miydi yoksa ben mi yanlış biliyorum?
Dediklerimi Sultan Vahdettin'i savunmak için demiyorum.
O dediğin Mustafa Kemal'e 9. Ordu Müfettişliği gibi çok geniş yetkiler vermesinden dolayı ortaya atılan düşüncelerden biri.


Meşrutiyetin 2. kez ilanı ile padişahın yetkileri kısıtlandı. Ülkeyi aslında tam olarak padişah değil İttihat ve Terakki partisi yönetiyordu. Ama evet teslimiyetçi bir politika izlemiştir.
 
Çok kötü bir dönemde tahta çıkmış, Atatürk kadar güçlü bir iradeye ve dehaya sahip olmadığı için gerekli kurtuluş adımlarını atamamış (hatta İngiliz güdümüne girmiş) son Osmanlı padişahı kendisi.

Hain midir konusu tartışılır çünkü Osmanlı yapısının monarşi olduğunu unutmamak lazım. Korkaklıktan mı yoksa yeterli dehaya ve iradeye sahip olmamasından mı bu kadar pasif kaldığı konusunu konuşmak lazım.
 
Vahdettin son Osmanlı Padişahı'dır. İngiliz kölesi midir bilmem. Empati yapmaya çalışsam 5. Mehmet ve Meşrutiyet, Birinci Dünya Savaşı'na girmiş ve kaybetmiş. Her taraf işgal edilmiş, İç Anadolu ve Karadeniz'in bir kısmı kalmışsın. Yaptığın her hareket müttefikler tarafından izleniyordur. Kısaca eli kolu bağlı.

Sultan'ı desteklemiyorum ama haksızda diyemiyorum. Yinede, Sivastopol'ü bombalamak kimin fikriydi?
 
Son düzenleme:
1918'de tahta çıkan son Osmanlı padişahı. Döneminde kötü olaylar peş peşe yaşanmıştır. Mondros imzalandı, Osmanlı 1. Dünya Savası'ndan yenik ayrıldı. İstanbul İtilaf Devletleri tarafından işgal edildi. Bunların yanı sıra türbesi ülkemizde olmayan tek padişahtır. Ülkeyi terk etmiştir. Hain miydi değil miydi tartışılabilir bir konu.
 

Geri
Yukarı