Çözüm Statik Elektriği Önleme

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

FantastikTürk

Megapat
Katılım
11 Aralık 2016
Mesajlar
8.868
Makaleler
7
Çözümler
23
Benim bahsettiğim statik elektrik, "PC toplamadan önce statik elektriği nasıl boşaltırım?" tarzı bir şey değil. Bilgisayar sandalyesinden kalktığım sırada monitör statik elektrikten kapanıyor. Klavyenin metal kısmına elim değiyor, monitör kapanıyor. Kasayı açmak için power tuşuna basarken elektrik çarpıyor. USB veya kulaklık taktığım sırada PC kapanıyor, USB'lere güç gitmiyor. Sadece kapanma olmuyordu. Bazen ekranda çizgiler ve noktalanmalar oluyordu ve bilgisayarı resetleyene kadar düzelmiyordu. Bu tarz olaylar neredeyse her seferinde başıma geliyordu.

Çözümün Kısa Anlatımı:
1) Prizin topraklamasından harici bir kablo çekip bu kabloyu kasanın bileşenlerinin temas ettiği metal tablaya bağladım. Bağlarken metal tablanın boyasını biraz söktüm kablo çalışsın diye. Ancak bu tek yeterli gelmiyor. Bu kablo statik elektriğin PC parçalarına gitmesini engelliyor ve bu sayede PC kapanmıyor. Ancak kendi üzerinizdeki statik elektrik hâlâ monitörün 1-2 saniyeliğine gidip gelmesine, ara sıra kapanmalara neden oluyor. Ayrıca PC'ye bağladınız harici cihazlar (Kulaklık, USB aygıtları VS.) hala statik elektriğe maruz kalıyor.

2) PC'nin içindeki bu topraklama kablosuna ufak bir kablo daha bağladım. Ve bunu kasa dışına çıkardım. Harici cihaz VS. takacağım zaman bu kabloya dokunuyorum ve üzerimdeki statik elektriği boşaltıyorum. Bununla birlikte sorunum çözülmüş oldu.

Resimli anlatım:
IMG_20211023_110503.jpg

IMG_20211024_114400.jpg

1. resimdeki SSD takma aparatı, doğrudan anakartın bağlı olduğu metale vidalanıyor. Aparatın 1. resimde görünen vida yerini, ve bunun değdiği yerin (2. resim) boyasını boyasını biraz kaldırdım.

IMG_20211024_114641.jpg

Daha sonra pembe kabloyu kablo fişine sabitledim. Beyaz kabloyu ise pembe kabloya sardım.

IMG_20211024_114929.jpg

İki kabloyu da boyası sökülmüş yere vidaladım. Yalnız vidayı orijinal boyalı vidası yerine boyasız vida ile değiştirdim.

IMG_20211024_115249.jpg

- Pembe kabloyu, LED kablosunu soktuğum yerden dışarı çıkardım. Ve diğer kablolar ile birleştirip kablo gizleme bölmesinden prize götürerek prizdeki topraklamaya bağladım. Bu sayede kasada herhangi bir statik elektrik olsa bile doğrudan topraklamaya gidecek ve parçalara zarar vermeyecek.

Yalnız bu yöntem tamamen sorunumu çözmedi. Konu başında belirttiğim gibi, oturduğum yerden kalkarken, harici aygıt takarken, hatta klavyeye bile dokununca ekranda çizgilenmeler oluyor/PC kapanıyordu. Bunu yapmam sayesinde ekrandaki çizgilenme VS. gitti. Ayrıca PC artık çok nadir kapanmaya başladı. Birkaç saniyeliğine monitör gidiyor, sonra geri geliyordu.

Bir seferinde kulaklığı başımdan çıkarırken cızırtı oldu ve kalktığım sırada ekran gitti. Harici bileşenlere zarar vermesinden korktuğum için başka bir yöntem arayışına girdim.

Bu yüzden beyaz kabloyu üstteki resimlerde belirttiğim gibi ekledim:
- Beyaz kabloyu kasanın içinde bıraktım. Sadece açık olan ucunu biraz dışarıda bıraktım. Ara sıra bu kabloya dokunuyorum ve üzerimdeki statik elektriği alıyor. Harici aygıtların hepsini arka portlara taktığım için kabloyu oraya koydum. Harici aygıtı takarken bu kabloya temas ediyorum.

Bu sayede kalan sorunlar da çözülmüş oldu.

Bu çözümü basit olan sorun beni uzun süre boyunca rahatsız etti. Hatta bundan önce O.C yaptığımda ekranda çizgilenmeler/kapanma VS. oluyordu. O.C'dan sanmıştım meğersem statik elektriktenmiş. Tabii aylar sonra fark ettim.
Fark ettikten sonra (16gün önce) "Kasada Elektrik Var" adlı konuyu açmıştım.
 
Konuyu yeni gördüm ancak yine de yazmak istedim. Sağlıklı bir çözüm olduğunu düşünmüyorum. Her priz topraklı değildir ve hele ki prizde sıfırlama yapılmışsa, hatta olacak bir kaçakta yük toprağa gidemeyeceği için kasada birikmesine sebebiyet verebilir.

Düzgün topraklama yapılmış bir prize takılı sistemde zaten buna gerek olmaz. O nedenle sorunu priz dışına çıkmadan çözmeye çalışmak en sağlıklı seçenek olacaktır.
 
Konuyu yeni gördüm ancak yine de yazmak istedim. Sağlıklı bir çözüm olduğunu düşünmüyorum. Her priz topraklı değildir ve hele ki prizde sıfırlama yapılmışsa, hatta olacak bir kaçakta yük toprağa gidemeyeceği için kasada birikmesine sebebiyet verebilir.

Düzgün topraklama yapılmış bir prize takılı sistemde zaten buna gerek olmaz. O nedenle sorunu priz dışına çıkmadan çözmeye çalışmak en sağlıklı seçenek olacaktır.
Priz topraklı ve sağlam tabii ki. Topraklama olup olmadığına bakmadan yapılması mantıklı bir şey değil zaten.

Düzgün topraklama yapılmış bir prize takılı sistemde zaten buna gerek olmaz.
Topraklamayı kontrol etmek böyle bir durumda akla gelecek ilk çözüm zaten. Ancak topraklama normal çalışıyor. Ona rağmen bu sorun oluyor. Zaten aşırı garip olduğu için konu açtım.

Yaptığım ek kablo sorunu tamamen çözmedi ama büyük ölçüde giderdi. Önceden hareket etsem monitör kapanıyordu ya da çatırtı çıkıyordu. Şu an hem ek kablo ile kendi statik elektriğimi alıyorum hem PC'nin metal kısımlarının. Artık çok az oluyor.

@SideWinder Daha iyi bir çözümünüz varsa mutlaka duymak isterim. Ayrıca nedeniyle ilgili bir fikriniz var mı acaba? Odamda halıfleks serili belki ondandır diye düşündüm ama bütün odalarda serili. Bir tek benim odamda böyle oluyor. Ayrıca hava sıcaklığı fark etmeksizin oluyor onu da belirteyim.
 
Son düzenleme:
Halıfleks => Statik elektrik
1) Ben elimi bol sabunlu suyla yıkıyorum ve kaloriferin metal borusunu (basbaya) kaşıyorum.
2) Evde terlikle dolaş.
3) Oturduğun kat sayısına "n" dersek: 10+(n*5) metre uzunluğunda 1.5mm^2 çok telli kablo ve 1 metre uzunluğunda 2.5mm^2 tek telli kablo alın. Kalın kablonun yalıtkanının tamamını, ince kablonun yaklaşık yalıtkanını 10cm sıyırın ve iki kabloyu uçlarından birleştirin. Kalın kabloyu toprağa gömün. Ev yapımı topraklama hazır!(Evde denemeyin.)
 
Ev yapımı topraklama hazır!(Evde denemeyin.)
🧐
Halıfleks => Statik elektrik
Diğer odalarda olmuyor ama? Mesela şimdi halıfleksin üstüne halı serdim hala nadiren oluyor.
2) Evde terlikle dolaş.
Terlikle dolaşıyorum.
1) Ben elimi bol sabunlu suyla yıkıyorum ve kaloriferin metal borusunu (basbaya) kaşıyorum.
Elimi sık sık sabunlu suyla yıkıyorum.
 
Sabunlu suyla yıkamaktaki amaçım, suyun iletkenliğini arttırarak su sayesinde topraklama yapmak. @SideWinder'in dediği gibi sıfırlama yapılmışsa kendi topraklama hattını çekebilirsin ama elektrikçiye yaptırmalısın.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı