R9 280X ve A10-7850K sistemde Battlefield 4 FPS Düşmesi

JaroxJamaica

Megapat
Katılım
21 Aralık 2013
Mesajlar
15.145
Makaleler
12
Çözümler
5
Yer
Balıkesir
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Yakın zamanda yeni bir PC topladım. Çok fazla bir bütçem yoktu. Orta düzey bi sistem toplamak istedim. Sistemim: R9 280X, AMD A10-7850K Kaveri işlemci, Gigabayte F2A88XM-DS2, 120GB SSD, 1 TB HDD, 8 GB Kingston HyperX 1600 MHz bellek. Bu sistemle Far Cry 4 Ultra’da çalışıyor ancak BF4 Ultra’da ara ara donmalar yaşıyor. Neden kaynaklanabilir? Battlefield 4 60 FPS civarı kalırken nasıl donabilir? Ayrıca sistemime ilerde GTX 970 taksam bir sorun olur mu?
 
Bu sorunun birden çok denedi olabilir. Bunlardan bir tanesi ekran kartının frekans düşürmesi, diğeri de işlemcinin frekans düşürmesi ya da yetersiz olması –ki düşük bir ihtimal. A10-7850K güçlü bir işlemci. Bu bağlamda darboğaz yapacağını sanmıyorum. Ama siz yine de MSI AfterBurner kurun ve OSD seçenekleri altından CPU frekansı, GPU frekansı ve CPU kullanım yüzdesi gibi değerleri ekranda gösterecek şekilde ayarlayın oyunu. Oyunda FPS düştüğü anda sol üstte yer alan bu değerlere bakın. Mesela CPU kullanımı %100 oluyorsa bu demektir ki CPU darboğazı var.

Eğer GPU frekansı 900 MHz ya da 1 GHz gibi bir değerden 300 MHz’e düşüyorsa bu demektir ki ekran kartında ısınma sorunu ya da başka bir arıza var. İşlemci frekansı düşüyorsa birden, bu demektir ki işlemcide aşırı ısınma var. Bunlara bakarak sorunu net bir biçimde anlayabilirsiniz.

Bunlara ek olarak size şiddetle tavsiye edeceğim iki şey var: Windows 10 6 Bit’e geçmeniz ve en güncel AMD sürücüsünü kurmanız. Ben bu satırları yazarken en güncel sürücü 15.7 idi. Ek olarak AMD Mantle ile de denemenizde fayda var. Mantle’ın çoklu çekirdek kullanımı çok daha ileri düzeyde.
 
Bütçem yok diye dizdiğiniz sistemdeki işlemci 450 500 lira bandında, bu nasıl bir tercih anlamak güç.

860K kullandım(a serisinin grafik işlemcisiz hali), buna rağmen 270X ile bile darboğaz yaşadım. Sizin darboğaz yaşıyor olmanız çok çok fazla bir ihtimal bu durumda. FPS ler ara ara çakılır doğal olarak. Ayrıca recep bey fazla gevelemiş fakat her ne kadar inkar etse de bu darboğaz olayından gram anlamadığı gün gibi ortadadır. Ayrıca o kartla hangi haritada 60 fps alıyorsunuz? Ben genelde r9 280 aldım 3 gb vramden ötürü(biliyorsunuzdur Mantle daha çok vram kullanır BF4 te), onda bile 100 fps civarı performans elde ediyorum. En kötü 80 lere iniyor. AA kapalı diğer ayarların hepsi Ultrada bu arada. (Daimi olarak Mantle kullanılmıştır)

A 10 7850K güçlü bir işlemci olmadığı gibi parasına göre tam bir fiyaskodur ayrıca bunu da bir kenara yazın, bunlar tecrübe ile s abit a8 7600 de kullanmış birisi olarak(çekirdek performansı olarak 7850k ile farkı yok denecek kadar azdır) o kartın hakkını en az i5 4460 verebilir. Ben sırf Mantle için i7 920 aldım ve donma ve darboğaz ortadan tamamen kalktı gpu usage %90 ın altına düşmüyor neredeyse.

Sizi windows 10 da kurtarmayacaktır(şu an w10 dan yazıyorum) bu konu yazılımın çok ötesinde klasik bir darboğaz örneğidir.
 
oyunu daha düşük ayarlarda oynamanızı tavsiye ediyorum muhtemelen işlemciniz, ekran kartınız grafikleri kaldırmıyorlardır. Ne kadar doğru olur tartışılır ama vysnc yani fps sabitleyici kullanabilirsiniz eğer iyi bir ekrana sahip iseniz bunu önerebilirim.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı