Her şey nasıl öğrenilir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

M4NM

Hectopat
Katılım
14 Haziran 2015
Mesajlar
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar her şeyi bilmek istiyorum. Okumadan merak etmeden duramıyorum. Ne yapmam gerekir? İyi bir şey mi kötü bir şey mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bence çok güzel bir özelliğe sahipsin. Kitap okumak, dizi ve film izlemek insana çok şey kazandırır.
 
İlgin olmadığı bir şeyi nasıl öğrenmek istiyorsun ? Mesela ben sayısalım ve şiirli, uzun paragraflı sorulardan nefret ederim, şiir içinde redif, kafiye, tema, konu vb. şeyler ararken de acayip sıkılırım. Bence hedeflediğin meslekle ilgili ''her şeyi'' öğrenmeye çalış. Boş yere genç yaşta hafızanı doldurma, işine yarayan veya yarayacak bilgileri öğrenmeye bak derim. :)
 
Her şeyi bilmek çokta iyi bir şey değil bana göre, şimdi papua yeni gine'nin kanalizasyon sistemini hangi firmanın yaptığını bilsen nolur bilmesen nolur, sana bir şey kazandırmaz. Saçma bir örnek olduğunun farkındayım ama özellikle alakasız ve gereksiz bir şey seçtim ki, her bilginin işimize yarar olmadığını gör diye.
 
Her şeyi bilmen öğrenmen mümkün değil. Bunu aklından çıkarmalısın. Bir alanda ilerlemen ve uzmanlaşmak gerekiyor. Bu devirde çok şey bilmek değil bir alanı çok iyi bilmek lazım. İlgi alanını ve merakının üzerine gidip uzmanlaş. Böyle daha başarılı olursun. Diğer türlü her şeyi bilmen mümkün değil. Başarılar dilerim.
 
Her şeyi bilmen şu devirde çok zor. Zamanında Ömer Hayyam'ın o devirdeki tüm bilimsel bilgileri bildiği iddia edilmiş. Tabi bilimsel bilgiler. Zaten o dönemde tıp alanında gelişmeler yeni yapılırken, Kimya bilimi yoktu insanlar simya ile uğraşıyorlardı ve Fizik bilimi de çok azdı insanlar fiziksel olayları felsefe ile de açıklamaya çalışıyorlardı. Belki tüm konular hakkında her şeyi bilemeyebilirsin ama bir konu hakkındaki bilgilerin tümünü belki bilebilirsin. Bakınız belki diyorum çünkü bu bilgileri bilsen bile bilmediğin bir şey illaki olacak.

Eğer bilim hakkındaki tüm gerçekleri bilmek istiyorsan sana diyeyim. Her şeyi hiçbir zaman bilemezsin! Çünkü her şeyi bildiğini sandığın anda ve hatta öyle bile olsa bilim kendini her an geliştirdiği için mutlaka bir şeyleri bilmemiş olacaksın. Bu yüzden de her şeyi bilememiş olacaksın. Daha genç ve okumaya azimli olduğunu sanıyorum. Biz insanız ve bir sınırımız var ancak bu sınırlar aşılamaz veya genişletilemez mi? Hayır, kesinlikle değil. Azim ve yeteri kadar çalışmayla sınırlarını tahmininden de fazla genişletebilirsin.

Bilgi birikimini genişletmek için şu anda keyif aldığın şeylerden öğrenmeye başla. Eğer okula gidiyorsan çok iyi olman gerekiyor. Yani okul derslerini çok iyi halledip zaman harcamaman gerekiyor ki okul dışındaki zamanında yeni şeyleri öğren. Bu öğrendiğin bilgileri aklında tutabilmen için çok iyi bir hafızaya sahip olman gerekir. Kısaca çok öğrenmek istiyorsan -her şeyi değil ama çok şeyi- hafızanı geliştirmen ve zekanı geliştirecek aktiviteleri yapmalısın. Bulmaca çözebilirsin ve satranç, go gibi oyunları oynayabilirsin.

Şunları da söyleyeyim madem. Yazmayı unutmuşum şimdi aklıma geldi. Ansiklopedi oku bol bol. Diğer kitapları okumadan evvel ansiklopedileri bitir. Özellikle de tarihte bir sürü kitap var. Ve ne kadar tarihi iyi anlatan kitap olsa da kötü anlatan kitaplarda var. Hatta palavra üstüne kurulmuş kitaplar var. Onları eline alma. İlk başta bu kitapları okursan kayalara çok çarparsın. Ama ansiklopediler tarafsızdır, böyle palavralar göremezsin ansiklopedilerde dolayısıyla ilk başta ansiklopedileri bitirirsen daha sonra kitap okumaya başlarsan -tarih için diyorum- sonraları palavra kesen kitapları hemen anlayıp elinden atabilirsin. Ve kayalara daha az çarparsın böylelikle.

Diğer bilimler için özellikle fiziksel ve formal bilimler için (matematik, fizik, kimya, biyoloji, astronomi ve yer bilimleri) Türkçe kaynaklar çok az. Daha doğrusu tüm kaynaklara oranla Türkçe yazılmış kaynaklar az. Diğer dillerden çevrilmiş müthiş kaynaklar olduğu gibi çevrilmemiş binlerce kitap var. Ve bu kitaplar çok kaliteli yazılmış kitaplar. Ama çeviren yok malesef. Bazı kitapları da çeviriyorlar ama çevirileri yüzünden kalitesi yitiriliyor. Yani kısaca yabancı dil bilmezsen bu değerli kaynakların çevrilmesini bekleyeceksin ve güzel çevrilmesi gerçekten zaman isteyen ve zor bir iştir. Bu yüzden yabancı dil öğren. İngilizce öğrenebilirsin başlangıç olarak.

Daha çok tarih ile uğraşacaksan Türk tarihi ile ilgileneceksen Osmanlı Türkçesi, Farsçayı öğrenebilirsin. Fiziksel bilimlerde uğraşacaksan başlangıç olarak İngilizce öğrenebilirsin. Bu dilleri de kaynakları okuyup, gayet iyi şekilde anlayabilecek kadar bilsen yeter. Daha sonra kendini dilde geliştirirsin. Ama önceliğin kaynakları toplamak için olsun.

Yani kısaca şunu da söyleyeyim. Her şeyi öğrenmek gereksizdir. Her türlü bilgi gerekli değildir. Yani milletin donunun markasının kimin yaptığı ve şirketin ne zaman kurulduğu çok önemli değil ve gereksiz. Eğer bilim öğrenmek istiyorum ve bu yüzden her şeyi öğreneceğim diye yazdım diyorsan da her bilim dalında her şeyi bilmek imkansız çünkü bilim sistematik bilgi birikimi içinde büyüyüp gidiyor ve her geçen gün yeni bilimsel çalışmalar oluyor. Hepsini takip etmek çok zor. Ancak liseyi bitirip üniversitede Fen bilimlerindne birini okuyup, üniversitede kalıp daha sonra başka bir fen bilimini üniversitede okuyup daha sonra da tüm Fen bilimlerini üniversitede okuyup sosyal bilimleri de aynı şekilde okumalısınız. Hepsi yaklaşık 4 sene ve Fen bilimleri 16, sosyal bilimler sanırım 8 toplam 24 seneni üniversitede geçirmek sana bir şey katmaz. Yüksek lisans ve doktora yapmalısın. Bunlarda her alan için uzun yıllar istiyor. Maaşın anca karnını doyuracak kadar ve bütün bu fakültelerde eğitim görüp her şeyi kaliteli bilemezsin. Bu yüzden bir veya iki bilim dalını öğrenmeye çalış ve üniversitede bu ikisini oku. İkisinde de yüksek lisans doktora yapabilirsin ve kaliteli bilimsel çalışmalar da yaparsın.
 
Her şeyi öğrenmek diye bir şey yok. Şunu öğrenmek istiyorum diye bir şey var.(y)
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı