Intel'in Bu Kadar Sık Soket Değiştirmesinin Arkasında Yatan Sebep

Bu Konudaki Fikriniz Nedir ?

  • Tamamen duygusal

    Oy: 16 30,2%
  • Yeni teknolojilerin eski soketlere uygulanamıyor oluşu

    Oy: 23 43,4%
  • Diğer

    Oy: 17 32,1%

  • Oy verenlerin toplamı
    53

celeron1200

Kilopat
Katılım
27 Ocak 2015
Mesajlar
396
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1521752898
Sizce Intel neden bu kadar fazla soket değiştiriyor ? Soket 478 ve 775 arasında hatrı sayılır bir zaman geçtiği söylenebilir. Yani her iki teknoloji de gayet parasının hakkını vererek ömrünü tamamladı.

Ancak asıl hikaye bundan sonra başlıyor demek yanlış olmaz. Kronolojik sırasını tam olarak bilmiyorum ama sanırım LGA 1366 geldi LGA 775'den sonra. Günümüzde LGA 1366 anakart bulmak Sayısal Loto'yu tutturmaktan daha zor olsa gerek. Bu teknoloji neden bu kadar çabuk ömrünü tüketti ? Core 2 Duo ve Core 2 Quad'ın halefi olan I serisinin ilk nesilleri bu anakart için üretildi... Bugün bile baktığınızda I7 9xx serisi gayet performanslı işlemciler olarak dikkat çekiyor.

Daha insanlar ne olduğunu anlayamadan 1155 Soket anakartlar piyasaya çıktı. Burada da i5-2500k gibi efsaneler henüz yaşarken Intel'in şirket politikaları sonucu günümüzde gayet performanslı olmasına rağmen ölü bir yatırım olarak görülüyor. El yakan fiyatları da cabası...

Sonra da LGA 2011'ler geldi herhalde. Intel'in dört ve üzeri çekirdek sayısına sahip işlemcileri bir tek bu soket için çıkarıldı, eğer yanlış bilmiyorsam. Bu soketin üretilmesini bir türlü kabul edebilirim. En azından, en iyimser tahminle, çok daha profesyonel şekilde bilgisayar endüstrisinde yer alan kişilerin uzun yıllar üst düzey performans alarak kullanması amaçlanmış olabilir. Fiyatlardan da anlaşılıyor zaten.

Ve muhtemelen bu serinin en çok tutanı ancak geleceği de en belirsiz olanı Soket 1150'ler.. Günümüzde Intel cephesinde en yaygın kullanılan Soket budur herhalde. Hatrı sayılır da bir Upgrade imkanı tanıdıklarını söylemek mümkün. Gönül isterdi ki I7 4790K'dan sonra da bu soket için bir şeyler üretilsin ancak DDR3'ün yolun sonuna gelmesi ve DDR4 ile beraber Skylake işlemcilerin yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte gelecek teknolojilerin Soket 1151 platformu için geliştirileceğine şüphe yok.

Bu kolay kolay biteceğe benzemiyor her iki yılda bir pratik olarak sistemlerimizi kullanmaya devam etsek de teorik olarak pek de güncel olmayan sistemlere sahip olacağımız bu dünyanın bir gerçeği. Bunun ardında bir mantık aramak da yersiz olacak sanırım.
 
Özellikle şu son soket değişikliği bana %100 anakart satmak içinmiş gibi geldi. Şu anki anakartlar zaten çok güçlü. En ucuzunu bile alsanız bir sürü özellikle geliyor. Anakart satışları da haliyle duruyor bir yerden sonra. Keşke "6. nesil işlemci alcaksan yeni anakart almalısın çünkü DDR4 uyumlu değil" diyip aynı soketleri kullanıp yeni anakartlarla eski işlemcilerin uyumunu da sağlasalardı. Bugün biri çıkıpta 1 pin dünyaları değiştiriyor demez herhalde. Intel'in duygusal yönü 1 pin eklemeyi uygun görmüş. Çünkü yeni soket yapmasalar insanların yeni anakart+eski işlemci+GPU kombinasyonu yapacağını biliyorlar. Keşke o kombinasyonu yapabilseydik ama Intel'in duygularıyla oynamış olurduk.
 
Tasarımlarda aşırı fark oluşmadığı takdirde, soket değiştirmenin tek nedeninin ticari olduğunu düşünüyorum. Bundan 2 önceki bilgisayarım Intel soket 775 G31 yonga setliydi. G41 ile ddr 3 verebilen intel bir sata 3 veremedi mi diye soruyor insan.

Daha sonra AMD ye geçtim. Elimdeki Amd işlemci Intel kadar tek çekirdek performansı veremiyor olsa da anakart desteklediği teknoloji ve hız aşırtma desteği yönünden daha iyiydi.
 
İşlemciyi tasarlarken boyutu fazla veya küçük kaçırırlarsa o boyutu uydurmak için yeni soket çıkartılıyor olabilir.
 
Tam olarak araştırma sahibi olmamakla birlikte, tamamen ticari amaçlı olduğu yönündeyim.

Bilindiği üzre, AMD Ryzen işlemcileri çıkartınca, Intel, o fazladan para verdiğimiz işlemcilerin fiyatında bir indirime gitti. Kanımca, bu tek ve yeterli bir delil olabilir. Yine de inanan biri olduğum için, bu kadar şeyi söylememi doğru bulmuyorum, neyse...

İlk başta söylendiği gibi, Intel ilk nesil i3, i5 ve i7 işlemcilerini çıkartığı soketi, yokmuş gibi unuttu. Kim ne derse desin, benim işlemci tutkum, Pentium, Core2 Duo, Quad ve özellikle Extreme (Herkes bu işlemciyi de bilmez, unutur. Zira @Recep Baltaş dahi, bir konuda 775 soket için en güçlü işlemci sorusuna Quad işlemcilerin son modeli olan 9650'yi söylemişti. Halbuki, Core2 Extreme denilen ve piyasa fiyatı halen daha uçuk olan işlemciler mevcut.) ile başlayıp i3, i5 ve i7'nin piyasada adı geçmeye başlayınca tamamlanıp bitti.

AMD ciddi bir başarı elde etti. Eğer bu başarısını devam ettirebilirse rekabet artar, rekabet artarsa fiyatlar düşer, Intel'in zırt pırt yeni sokete geçmesini de engeller, engellemese bile Intel'e ciddi zararlar verir. Böylelikle en büyük kar, biz kullanıcılara olur ve benim de dediklerim desteklenmekle kalmayıp, kanıtlanmış olur.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı