Asus K56CB İşlemci Hızının Az Gözükmesi

Cmonn1

Hectopat
Katılım
8 Şubat 2016
Mesajlar
4
Asus k56cb modeli bir bilgisayarım var. İntel i5 3317U işlemcisine sahibim. 1.7ghz 4 çekirdek işlemcim var. Sorun 3-4 gün önce başladı. Bilgisayarda güncel olmayan ne kadar sürücü varsa güncelledim. Bilgisayarda bf4 guild wars 2 gibi oyunlarda hiç kasma yokken kasmalar başladı. Sorun ne diye arayıp dururken birşey bulamadım ve format attım. Eskiye geri döndüm. Formattan sonra düzelmemişti hala.
Geçenlerde bir sitede karşılaştığım bir program aracılığı ile işlemcimin hız değerini gördüm. Bir baktım 1ghz olarak gözüküyor ve pil modunu nasıl ayarlarsam ayarlıyayım bu değer değişmiyordu. Yani pc güç tasarrufu modunda da 1 ghz kullanıyor tam performansta da 1 ghz kullanıyordu. BIOS'a girdim BIOS UEFI BIOS'tur. BIOS'ta çekirdek ayarlarına erişim yok. Zaten çok fazla seçenekte yok. Boot seçeneği ve usb grafik kartı erişimler var onlarda da bir iki şeye erişim var. Sonra fark ettim ki BIOS'um güncel değil. 205 sürümü var benim BIOS sürümüm 204 Güncelledim BIOS'umu.
Girip baktığımda işlemci hızım 1.7 GHz gözüküyordu. Sonra sevinçle açtım oyun oynadım. Gece ise bf4 indirmek için açık bıraktım PC'yi. Kapanmadı yani PC sadece ekran kapandı. Sabah geldiğimde bir baktım yine 1 GHz olmuş. Tekrar BIOS'a girdim deault çektim sorun düzeldi. Sonra 15 dakika guild wars 2 ye bir girdim çıktım. Yine 1 GHz olmuştu. Yeniden başlattım BIOS'a girmeden düzeldi. Kafasına göre davranıyor. Ama sürekli durmadan BIOS'a girip default mu çekmem gerek? Ya da sürekli restart mı atıcam her oyundan sonra?

Yok mu bunun kökten bir çözümü?
Araştırdım internette fakat sağlıklı bir çözüm yok. Birkaç yerde BIOS ayarlarından CPU configrationa girip enabled yapın bir kaç değeri demişler. Fakat benim BIOS'um da çoğu ayar gizli. Hiç bir ayara ulaşamıyorum.
Konuyu umarım doğru yere açmışımdır.
İşletim Sistemi: Windows 10
Sistem Özellikleri:
Asus K56CB Laptop
İntel İ5-3317U 1.7Ghz 4 çekirdek İşlemci
6 GB RAM
Nvidia GeForce 740M

Arkadaşlar sorunu buldum. Sorun cpu çarpanlarından kaynaklanıyor. Şu an pcyi yeniden başlattım ve cpu çarpanım 24 ile 26 arasında gidip geliyor. Fakat oyuna girip çıktığım zaman bu durum 10a sabitleniyor ve öyle kalıyor ilk başta reset atsam düzeliyordu ama şu an resette atsam düzelmiyor. Bazen düzeliyor bazen düzelmiyor. En kesin çözüm biosa girip default çekmek. Fakat neden tekrar eski haline dönüyor biosa default çektiğim halde anlayabilmiş değilim. Bu konuda yardım edecek kimse var mı
 
İhtiyaca göre hız düşer veya yükselir; 1 Ghz'de iken OCCT ile kısa bir deneme yap, değerler yükseliyorsa sorun yoktur. Yok gene yükselmiyorsa; BIOS defaulta alma işleminden sonra kayıt edip çık şayet kayıt etmeden defaulta alıyorsan.
 
İşte yükselmiyor. Sorunda o zaten kaç gündür uğraşıyorum. 1ghz hıza düştü mü tekrar geri yükselmiyor o şekilde sabitleniyor. Oyunlar oynanmaz hale geliyor. Biosa girip deafult çekiyorum save yapıp çıkıyorum düzenli bir şekilde her pc açtığımda düzeliyor ama bir süre sonra eski haline geri dönüyor. Tekrar biosa girip default atana kadar düzelmiyor.
 
Fakat laptopum var. Altını açmıştım biosunu sıfırlarım diye ama bios pilini bulamadım büyük ihtimal anakart altında komple sökmem gerekiyor herhalde

Şimdi bu w10da fabrika ayarlarına geri döndürme var ya onu yapsam bios ilk baş ayarına geri döner mi?
Birde benim pcye yeni bir anakart mı gerek yoksa biosun yeniden yüklenmesi mi çünkü anakartı hala 900 lira bu modelin
 
Forumda tamirci var mı bilmiyorum ama ben değilim, yani sana anakart al gibi birşey söylemem mümkün değil, BIOS için de aynı şey geçerli.

OCCT ile frekans artmadıysa:
Multimetren varsa adaptörün voltajını ölçebilirsin. Adaptörün üzerinde yazan değerleri sağlıyor olmalı.
Aynı sorun bataryadayken ve batarya yokken sadece adaptöre bağlıyken oluyormuyu da test edebilirsin dilersen.
Son olarak Acronisle imaj alıp, sonrasında sıfırdan -imajsız- Windows kurup bir de öyle bakabilirsin. Sorun tekrarlarsa dilersen imajdan eski kuruluma geri de dönebilirsin.

Kolay gelsin.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı