Windows 10 Bellek Yönetimi (Yeni Teknoloji)

Mustafa@PC

Hectopat
Katılım
8 Ağustos 2012
Mesajlar
480
Makaleler
2
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
In Windows 10, we have added a new concept in the Memory Manager called a compression store, which is an in-memory collection of compressed pages. This means that when Memory Manager feels memory pressure, it will compress unused pages instead of writing them to disk. This reduces the amount of memory used per process, allowing Windows 10 to maintain more applications in physical memory at a time. This also helps provide better responsiveness across Windows 10. The compression store lives in the System process’s working set. Since the system process holds the store in memory, its working set grows larger exactly when memory is being made available for other processes. This is visible in Task Manager and the reason the System process appears to be consuming more memory than previous releases.

Kısaca Windows 10 ile beraber ram yönetiminde de major değişiklikler var. Cache (yazılım .dll ve çalıştırıcıları .exe) mekanik sabit disk üzerine yazmaktansa ram içindeki "odalara" sıkıştırılmış şekilde yazılıyor. Başka bir tabirle eğer raminizde yer sorunu oluşursa diske yazmaktansa kullanılmamış sayfaları belirlenmiş algoritmalarla sıkıştırıyor. Pagefile.sys dosyası halen var ve kullanılmakta ama bu teknoloji ile olabilecek en az seviyede.

Bu hem ram kullanımını optimize ediyor hem de yazılımların ve genel olarak Windows'un daha hızlı tepki vermesini sağlıyor. "System" işleminin bazı zamanlarda, bazı Windows kurulumlarında ve bazı programlarla aşırı bellek tüketmesinin "görünümü" işte tam da bu yüzden.

Özellikle düşük rame sahip cihazlarda diğer Windows'lardan daha stabil çalışmasının sebebi bu teknoloji teoride. Pratikde de bir çok örnek mevcut.

Yani merak etmeyin Windows raminizi "yiyerek" bitirmiyor. sadece rame verdiğiniz parayı sonuna kadar çıkarmanız için çalışıyor, beraberinde stabilite ile.

Yeni Windows çok güzel ama kaput altı daha da güzel :)
 
Son düzenleme:
Buna şöyle de diyebilir miyiz; sistem ram'imizin yediğini sandığımız kısmını uyanık tutuyor ve bizim kullanmamız gereken bir uygulama olduğunda o kısmı bize sunuyor? Doğru mudur?
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı