Bilim Öğrenme Yolları

letsninja

Hectopat
Katılım
24 Ekim 2015
Mesajlar
92
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar artık bilgisayarda oyun eğlence sıktı. Pozitif bilimler ve ilgi çekici olayları öğrenebileceğim site, gazete, kitap, dergi vb. öneriniz varsa yazın. Mümkünse siteler daha iyi olur maddi olarak kolay olması için.
 
Fizik ve astronomi alanında kaynak önerebilirim. Astronomide Kozmik Anafor birçok konuda kendi makalelerini yayımlar. Astronomi Diyarı güncel haberleri takip etmek için idealdir. Bunun dışında gokbilim'in forumu var ordaki kaynaklara bakabilirsin. ODTÜ ve Ankara Üniversitesi'nin Öğrenci Topluluklarının sitelerini takip et. Orda yararlı bilgi bulursun. Kozmik Anafor aslında hem astronomi hem fizik konuları üzerine makaleler yazıyor. Bunun dışında Bilimfili güzel sitedir. Evrim Ağacı'nı da evrimsel biyoloji dalında öneririm. Nbeyin daha çok nöroloji alanlarında yazar kurucuları iki nörolog olduğu için. Ancak biyoloji ile alakalı makaleler de yazarlar.

Bunun dışındaki internet siteleri çok güvenilir değilken eğer ülkemizde sitelere bakarsak hiç güvenli değil. Özellikle haber sitelerinin bilimsel haberlerini mümkünse hiç okuma. Hiçbir zaman araştırmadan kopyala yapıştırla haber yapıp sağa sola "ışık hızı aşıldı", "genel görelilik teorisi yanıldı" gibi saçma sapan doğruluğu hiç olmayan haberler yapıp dururlar amaçları da insanların ilgisini çekmektir. Tübitak'ın dergisini al istersen ama ben olsam almazdım. Çünkü son yıllardaki çalışmaları hiç iç açıcı değil. Fizikist'i de takip etmene fazla gerek yok çünkü o da söylediğim haber siteleri gibi bilim haberciliği yapmaya başladı. Sitelerindeki 100 içerikten en fazla 1-2 tanesini kendi yazarları yazmıştır yani. Hep sağdan soldan alır paylaşır. Kaynaklarına bakarsan çoğunlukla tek kaynak yazar. Yani bir yerden kopyalayıp yapıştırmıştır.

Önerilerimi yaptıktan sonra bilimin böyle öğrenilemeyeceğini söylemek isterim. Eğer amacın da bir şeyler öğrenip kendine saklamak yerine etrafına anlatmak olursa hem kendini hem de çevrendekileri yanıltmak gibi bir hatayı çok çabuk yaparsın- ki öyle olduğunu söylemiyorum eğer bu şekilde düşünüyorsan düşünme şeklini değiştir demek istedim. Bilimle ilgileneceksen doğru dürüst ilgilenmeni tavsiye ederim. Bunun içinde en ideal ilgilenme şekli akademik eğitim almaktır. Eğer özellikle ilgilendiğin bir bilim dalı varsa üniversite veya lisansüstü seviyede öğrenirsen bilimi daha iyi anlar ve seversin.
 
Çok teşekkür ederim aydınlatıcı oldu. Fiziğe ve astronomiye hobim var. Etrafımdakilere anlatmak gibi bir derdim yok ama yaşadığım evreni ve olayları tanımak istediğim için bir uğrasıya giriyorum. Önerdiğiniz siteleri ve dergileri takip edicem.
 
Evet hoşuma gitti içeriği kitap sırasına ekledim onuda. Elimde Stephen Hawkingin Büyük Tasarım kitabı var onu okuyorum. Stephen Hawkingin kitapları hakkında düşünceleriniz nelerdir? Daha önce hiç okudunuzmu?
 
Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi'nin, ODTÜ Yayınları'nın, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları'nın, ALFA Yayıncılık'ın, NTV Yayınları'nın, Metis ve Ayrıntı Yayınları'nın bilim serilerini incelemenizi şiddetle tavsiye ederim. Harika bilim kitapları çıkarmaya devam ediyorlar.

Bilim ile ilgili makaleleri internetten takip etmek istiyorsanız eğer, şu tavsiyeleri incelemenizi öneririm:
Kozmik Anafor - Güvenilir Türkçe Bilim Kaynakları
Medium - Güvenilir Türkçe Bilim Kaynakları
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı