GTX 970 Oyunlarda Yeterli Performans Alamama

@GCN "Düşük çözünürlük, düşük ayar = Performans" demek değildir. Asıl yanlış anlaşılma buradan kaynaklanıyor. Teknik konulara düz mantık ile yaklaşmamak lazım. Düşük çözünürlük ve çok düşük ayarlar ekran kartının performansını düşürmek ile kalmayıp işlemcinize yük bindirir. Buda sisteminizin senkronize çalışmasını engeller.
 
@schaler
Bahsedilen oyun CS GO. Yani işlemciye aşırı yük bindirecek bir oyun değil o yüzden bu dediğiniz düz mantıkta da geçersiz farklı düşünseniz de geçersiz. Başka bir oyun olsaydı 32 kişilik çevrim içi bir oyun. O zaman çözünürlüğü arttır gpu yükü %100 olsun diye. Zaten bu şekilde fps artmaz sadece görüntü kalitesi artar ve ekran kartının hakkını verirsiniz. Yani fps düşüklüğü ile çözünürlük arttır azalt işlemci-ekran kartı dengesi ile yapılacak bir şey değil.
 
@schaler
Dostum sen şu an ciddi misin? :D. CS GO yük bindiren bir oyun değil dediğiniz bütün her şey başka oyunlar onda da kare aynı kalır görüntü netliği artar bu kadar. Hiç bir oyunda çözünürlüğü artırdığımda fps yükselmedi böyle bir şey olsa kontrol ederim doku paketleri yanlış mı sıralanmış diye. Dediğiniz şey aşırı absürt. Oyun motoru ne kadar değişik olsa da bu dedikleriniz yanlış.
 
@Spontune er @GCN Söylediklerimi tam anlamıyor veya anlatamıyorum sanırım. Ben çözünürlük yükselince fps yükselir diye bir kelime kullanmadım. Şöyle açıklayacağım sana.
Öncelikle bir işlemcinin bir ekran kartına darboğaz yapması için en önemli etken FPS'dir.
Eğer ki oyun yüksek saniye kare çalışıyorsa büyük ihtimalle ekran kartı rahattır ve işlemci darboğaz oluşturuyordur.
Öte yandan 100 FPS'de oynadığınız bir oyunda "grafik işle" kısmı çok çabuk bitmekte, buda işlemcinin grafik kartının grafiği işlemesini beklemesine olanak sağlamamkta ve diğer kareye başlayarak işlem yapmasının gerektirmektedir.

KISACA SEN ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ NE KADAR DÜŞÜRÜRSEN ALACAĞIN KARE SAYISI ARTACAK VE İŞLEMCİ DAHA BİR ÖNCEKİ GÖRÜNTÜYÜ İŞLEYEMEDEN DİYERİNE GEÇECEK VE BUDA FPS DROPLARA YOL AÇACAKTIR. TEŞEKKÜR EDERİM HEPİNİZE UMARIM ANLAMIŞSINDIR HOCAM. Büyük yazmam tepkimden değil daha nasıl teknik detayı azaltıp anlayabileceğinizi çözemediğimden yazıyorum.

@Spontune @GCN Çözünürlük Yükseldikçe İşlemciye Binen Yük Azalır Mı ? Çok fazla detaya girmeden anlatmaya çalışmıştım size. Ancak beceremedim anlamak istemediniz. Buyurun burada gerçekten donanım ve bilgisayardan anlayan arkadaşlar olayı anlatmaya çalışmış. Ama yaşınıza inanarak verdiğiniz tepkileri hoş görüyorum.
Sadece bir google aramasına bakar bu konu hakkında ki yanlış bilginiz. Ama ısrarla halen araştırmadan yorum yapıyorsunuz. Bu konu hakkında 500 tane yazı var. İsterseniz farklı bir konu açıp tarafları toplayıp teknik konuşalım? Zoruma giden kısım çok büyük yanlışınız var ve halen sanki ben yanlış biliyormuş gibi cümleler kurup dalga geçmeniz. Abi ne tür bir ergensiniz?
@GCN Yetheeer ve tekrar tekrar yazdıklarımı okuyorum. Yorumlarda bahsettiğim şey fps arttırır düşürür vs vs dememişim. Performansı fps olarak algılayan bir nesil galiba. Performans dan bahsederken dar boğaz ve işlemci yükünden bahsediyordum.

@GCN @Spontune Bilmiyorum durduk yere sinir oldum ve İlber Ortaylı hocamızı andım. Cahile cahil olduğunu anlatmak zordur. Ben fps artar demediğim halde konuyu fps'e çekilmiş farklı yerlere gidilmiş. Dur tekrar yazayım rahatlayayım. OYUN FARKETMEZSİZİN ÇÖZÜNÜRLÜK DÜŞERSE İŞLEMCİYE YÜK BİNER. YÜK BİNDİKCEDE DAR BOĞAZ OLUŞUR VE FPS KAYBI YAŞANIR! İnsanı bildiğinden şüphe ettirir duruma getirirsiniz

Birde olur da yine yanlış bilginiz de ısrarcı olursanız bundan sonra argümanlar sunarsanız daha iyi olur. Yani sağlam bir kaynaktan bu olaya karşı bir yazıyla. "ABİ DÜŞÜR ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ ARTTIR PERFORMANSI MİSS OOOHHHH" Daha sonra "ABİ OYUNUM TAKILIYO EN DÜŞÜK AYARLARDA FPS BİRDEN DÜŞÜYOR, DONUYOR NEDEN?" bu mantıktaki arkadaşların yorumlarıyla gelmeyin de.
 
@schaler Bahsedilen oyun CSGO i5 en düşük çözünürlükte de işlemci dar boğaz yapmayacak en yüksek çözünürlükte de yapmayacak. Kast ettiğiniz performansı da açıklayayım yani işlemci-ekran kartı dengesi. Herhangi bir oyunda işlemci %100 çalışıyor gpu %75 çalışıyor. Yani dar boğaz var eğer siz çözünürlüğü artırırsanız görüntü kalitesi artar fps düşmez artmaz gpu %100 e yaklaşır işlemci yine %100 çalışır. Diğer yandan %100 çalışan gpu ile işlemci %30 çalışıyorsa burada da çözünürlüğü düşürürseniz kare artar işlemciye binen yük artar. Çözünürlük düşer. Burada ki sorun başka. Ben şu an CS GO yu 1440*900 çözünürlükte APU ile oynuyorum ve hiç bir sorun yaşamıyorum. Buradaki olay ya gpu kendini bilerek çalıştırmıyor (bunu bazı testlerde görebilirsiniz işlemci %40 çalışsa da gpu %60 çalışır dikey eşitleme kapalı olsa da) ya da başka teknik sorun var güç kaynağı yetersizliği gibi veya sürücü ile alakalı. i 5 her türlü ayarda CS GO da işlemci dar boğazı olmaz. Sorun işlemci-ekran kartı dar boğazında değil.
 
@Spontune Ben burada ki sorunu cs go ya bağlamadım zaten. Rica ederek tekrar bir yazılanları okumanı tavsiye ederim. @Tristan23 e söylediğim bir olaydı bu. Tekrardan benim söylemediğim şeyleri sö kendi kendinize yorumlayıp alakasız bir olgu çıkartmışsınız. @Tristan23 oyunda anlık fps drop yaşadığını belirtiyor. Fps dropların asıl sebebi de işlemciden kaynaklıdır. İşlemcinin anlık olarak aldığı kare sayısını işleyememesi ve görüntü akışını sağlayamamasından kaynaklanır. Bu arkadaşın sorunu bu olmaya bilir ama @Tristan23 ün sorunu bana göre bu.

Zamanın bu sefer kısıtlı olduğundan kısaca bahsedeceğim.

Ayriyetten CS GO oyun motoru sandığından daha değişik bir türde şekillenmiş. İşlemci yükü oyun olarak çok yüksektir (tüm fpslerde böylede cs go da daha fazla)
CS GO da görüntüyü cpu algılayıp gpu'a yönlendiriyor daha sonra tekrar cpu'a geliyor. Yani işlemcide görüntü önce bir filtreleniyor. Yani oyun motoru çalışma sistemi çok farklı. Tekrar tekrar üstüne basarak söylüyorum lütfen dayanaklı bir argüman sun bana. Buraya cs go ile argümanımı sunamıyorum link barındırdığından ancak. CS GO işlemci yükü. Diline güveniyorsan cpu diyede aratabilirsin. Çalışma sistemini bir oku.

Kolay gelsin.

@GCN bu arada bizim dünyanın en iyi sistem uzmanımız nerede. Hala kendi uydurduğu birşeye inanmaya devam ediyor mu ? :)
 
Steamın oyun motoru işlemci üzerinedir. O sebepten dolayı FPS'ler 300-500 lere çıkıyor, fakat 50 kişilik serverlarda o GTX970 ile aldığınız 250 300 FPS'ler yüzlere seksenlere iniyor, ama tekrar belirteyim buradaki arkadaşın sorunu çok farklı.

Konu maalesef dağılmış ama koca gözlüklü arkadaş haklı.
 
Benim anlamadığım bu arkadaş çok seviyor insanlarla tartışmayı her şey hakkında bilgi sahibi gibi yapmana gerek yok @Spontune .
@schaler arkadaşım doğru anlatmış sen olayı başka yere çekmişsin. Bir ağabeyimizin konusu vardı bulsaydım paylaşacaktım fakat bulamadım. Adam çok güzel yazmış ayarlar düşürdüğün vakit GPU ya binen yük azalacağı gibi düşük çözünürlükte ve ayarlarda GPU rahat çalışacak ve sahneyi çok hızlı oluşturacak ama CPU daha ilk sahneyi tam kodlamamış iken GPU ikinci sahneye geçicek ve işlemci yetişemediği için darboğaz dediğimiz olay gerçekleşecek, bunun bir tersi de ayarları çözünürlükle birlikte yükseğe çektiğimiz vakit CPU kodlamayı başlatacak ilk sahneyi gönderecek GPU ilk sahneyi dokurken CPU ikinci sahneyi gönderecek GPU yetişemeyecek bunda da yine yırtılmalar vs. oluşacaktır çok da hakim değilim konuya okuduğum ve yaşadığım şeylere dayanarak böyle bir örnek verdim bu örneği de yine yazıyı paylaşmış bir hocamızdan esinlenerek anlatmaya çalıştım keşke hatırlasaydım da o konu üzerinden gösterilse idi o zaman en azından kaynak sağlam olurdu.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı