AMD Polaris 10 Mimarisi

maga93

Hectopat
Katılım
15 Mart 2015
Mesajlar
17
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
AMD R9 480

2304 akış işlemcisi; 144 doku haritalama birimi; 36 grafik işlem birimi.
Temel çekirdek saat hızı 1210MHz; beklenen maksimum fabrika hız aşırılmış çekirdek saat hızı: 1270 MHz.
Minimum RAM konfigürasyonu: 8GB GDDR5 1900MHz; min. - maks. bant genişliği: 243,2GB/s - 256GB/s.
Min. - max. işlem gücü: 4,356TFOLPs - 4,572TFOLPs; termal tasarım gücü: ~120W.
Kart performans konumlandırması: GTX 970 < R9 480 < R9 390X
Yurt dışı satış başlangıç fiyatı: 259$.



AMD R9 480X

2560 akış işlemcisi; 160 doku haritalama birimi; 40 grafik işlem birimi.
Temel çekirdek saat hızı 1210MHz; beklenen maksimum fabrika hız aşırılmış çekirdek saat hızı: 1300 MHz.
Minimum RAM konfigürasyonu: 8GB GDDR5 1925MHz; min. - maks. bant genişliği: 246,4GB/s - 256GB/s.
Min. - max. işlem gücü: 4,84TFOLPs - 5,2TFOLPs; termal tasarım gücü: 135W.
Kart performans konumlandırması: GTX 980 < R9 480X < R9 FURY
Yurt dışı satış başlangıç fiyatı: 299$.
 
Son düzenleme:
Kartların TDP değerleri düşük ve performans sıralaması iyi değerler doğruysa. Galiba Videocardz sitesinden aldın değerleri. Piyasa kızışacak.
Şimdi baktım Videocardz sitesindeki 3DMark Graphics testine 1080'den daha ucuz fakat 3DMark skoru 1080'e çok yakın. Güç tüketimi konusunda da iyi çalışmışlar gibi duruyor.
 
Son düzenleme:
Çıkacakmı bilmiyorum ama eğer çıkarsa 490, en fazla $380 dolar civarında olur diye hesapladım. Performans olarakta inşallah geçen serilere benzer (rekabet olarak) . Çünkü 970, 390'dan performans olarak 1 tık geride (sosyale göre) . İkiside aynı fiyatlarda olursa gerçekten çok iyi bir sene bizi bekliyor.
İnşallah konuya çok yabancı olduğum belli olmuyordur :) .
 
Kartların TDP değerleri düşük ve performans sıralaması iyi değerler doğruysa. Galiba Videocardz sitesinden aldın değerleri. Piyasa kızışacak.
Şimdi baktım Videocardz sitesindeki 3DMark Graphics testine 1080'den daha ucuz fakat 3DMark skoru 1080'e çok yakın. Güç tüketimi konusunda da iyi çalışmışlar gibi duruyor.

GTX 1080'e yakın olan kartın Crossfire kombinasyonu olduğu söyleniyor, zaten yanında da "CF" ibaresi var.
Öte yandan AMD'nin Vega 10 mimarili 490 serisi kartlarına gelecek olursak; Vega 10 muhtemelen Fiji çekirdeklerinin 14nm Finfet üretimi için optimize edilmiş ve çıkış portlarında da bazı geliştirmeler yapılmış versiyonu olacaktır. AMD yeniden eski stratejisine dönüp eski mimariyi yendine mi pazarlıyor diye düşünülmemeli bu konuda. Nvidia'nın Pascal'da yaptığı geliştirmeler pek çaktırmasa da Maxwell'in biraz elden geçirilip hız aşırılmış hali:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
. Bu açıdan bakıldığında AMD'ye eski kartı yenilemeden ziyade 14nm FinFet ile beraber hem frekans hem de verimlilikteki artışla beraber HBM2 teknolojisi ve IPv9 geliştirmeleri de eklenecek olursa yeni bir mimari sunuyor denilmesi gerekir.
En tepe Vega 10 kartın 4K'da Ultra ayarlarda hiçbir sıkıntı yaşamayacağını düşünüyorum. Ama işin içine HDR yani 10-bit kodlama girdiğinde işin rengi hem hem Vega 10 hem de Pascal tarafında değişecektir. Çünkü HDR otomatik olarak %25 civarında karta ek bir yük bindirecektir, bu da performansta %20'lik bir düşüş demek.
Kartın 4K'ya kadar olan çözünürlük değerlerinde GTX 1080'den daha performanslı olmasını bekliyorum. Hatta bant genişliğindeki fark sebebiyle 4K'dan sonra bu fark daha da açılacaktır.
Fiyata gelecek olursak, muhtemelen R9 490X 500$ ile 478$ arasında, R9 490 ise 425$ ile 418$ arasında bir yere konumlandırılacaktır. Muhtemelen 490 ile 490X arasındaki perfromans farkı 1080 il 1070'tekinden daha az olacağı için AMD'nin R9 490'ı GTX 1070'ten aşağı bir fiyat seviyesinde tutmaması gerekir.
 
@maga93 senin bu anlattıklarını gerçekten yaşayacağımız günler gelir mi dersin? Bu soruyu sorarken bile ellerim titredi sen düşün :) :)
 
AMD hem işlemciye hem de grafik kartlarına dair radikal atılımlar yaptı. Nvidia'nın insanların gözüne olduğundan güçlü gözükmesinin en önemli nedeni AMD'nin 2013-15 yılları ve arasında meydanı boş bırakmasıydı. Şimdiyse işler tam tersine dönecek gibi duruyor. En azından gelişmeler o yönde. Zaman ilerledikçe hep beraber göreceğiz zaten.
 
Şimdi baktım yanında CF yazıyormuş. Bunun dışında kartların fiyatıda uygun gibi duruyor. AMD yeni atılımlarla birlikte pazar payını arttırırsa fiyatlarda düşüş olacaktır.
 
En iyisini yapmak en ileri teknolojileri kullanmak finansman ister, maliyet getirir. AMD ise bugüne kadar hep "çok iyi ama en iyi olmayabilir" iddiasında bir politika izlediği için zaten bugünlere kadar gelebildi. Tabi şirketin başına Dr. Lisa Su gelmeden yaklaşık 4 yıllık bir süreçte stratejik hatalar yapmış ve yanlış yönetilmiş olması muhtemel ki, şirket Dr. Su geldikten sonra bile bir süre kan kaybetmeye devam etti. Ancak Dr. Su gelir gelmez Zen projesini başlattı, Radeon Technologies Group'u AMD'den ayrı ama yine AMD'ye bağlı bir bölüme dönüştürdü. Yılmadan çalışmalara devam etti. Bu gayretlerinin meyvelerini de toplayacağa benziyor. Örnek olarak Fiji söylenebilir. Fiji mimarili FURY serisi bu meyvelerin ilk habercisiydi. Yeni çıkacak olan Polaris 10 mimarili kartlar da öyle olacağa benziyor. Bunların devamında merakla beklediğimiz %40'tan %100'e kadar (iddialar değişmekle birlikte) daha iyi performans vaat eden Zen mimarili yeni nesil işlemciler var. Ondan sonrasında ise muhtemelen bizi Vega mimarili grafik kartları bekliyor olacak. Bunlarla beraber Sony'de ve Xbox'ta AMD'nin SoC'lerinin kullanılacağı neredeyse kesin durumda. Öte yandan geçtiğimiz haftalarda AMD Çinli bir teknoloji deviyle sunucu işlemcisi üretimi konusunda patent anlaşması yaptı. Öyle görülüyor ki AMD muhtemelen 2017'de kuyruğu doğrultmuş ve rakipleriyle ciddi bir rekabete giriyor olacaktır. Dr. Lisa Su tuttuğunu koparan ve işini seven birine benziyor. Onun liderliğinde AMD çok daha ciddi bir rakip olacak, endüstride buluşları ve geliştirmeleriyle öncülük eden ve adından sıkça söz ettiren bir konuma yükselecektir diye umuyorum.
 
@maga93 bu bilgilere tarihsel açıklamalara nasıl ulaştın ve böyle güzel yorumladın. Aklına fikrine ellerine sağlık. AMD Türkiye Temsilcisi gibi konuşuyorsun :)
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı