Çözüm Isınma ve Performans Düşüşü

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

FaNTaSTiCaS

Kilopat
Katılım
27 Ocak 2014
Mesajlar
750
Makaleler
1
Yer
İstanbul, Türkiye
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar,

Konu açmadan önce bu rehberi ayrınlı bir şekilde okumanızı tavsiye ediyoruz. Genelde bir çok kişi bu sorunlarla karşı karşıya. Çoğu kişi konu açtığında bu cevapları alacağı için bunları yapmış biri olarak konu açmanız sorununuzu en kısa sürede çözmenizi sağlayacak.

Bilgisayarınızın ısınması, zamanla tozlanması içerisindeki parçaların verimli şekilde çalışmasını engeller. Bilgisayarı kullanmaya başladıktan itibaren her bir, bir buçuk yılda bir rutin bakımını yapmanız gerekiyor ki sorun yaşamayasınız.

*Bilgisayarınız garanti kapsamındaysa içini açmanız gereken adımları servise yollayıp yapmanızı tavsiye ediyorum.

Bu adımları yapmadan önce bu rehberi okuyup izlemeniz işinizi daha da kolaylaştıracaktır. MSI UEFI BIOS, Firmware ve Ekran Kartı BIOS Güncelleme Rehberi - Technopat

Yapılması Gerekenler:

1. (Önemli!) Eğer varsa BIOS, Firmware ve Ekran Kartı BIOS (V BIOS) güncellemeleri yapın. Üstteki rehberden yardım alabilirsiniz. Bu güncelleme dosyalarını bilgisayar markasnın sitesi dışında başka bir yerde bulamazsınız ve modele özel olur. Bu yüzden dikkatli bir şekilde güncelleme yapınız. Güncellemeler genelde BIOS'a girilerek yapılıyor, bazı bilgisayarlarda Windows üzerindeki ***.exe dosyası üzerinden yapılabiliyor. Genelde bilgisayar marka siteniz bu açıklamayı yapıyor.

2. Bilgisayarınız garanti kapsamı dışındaysa içini açıp fan, toz temizliği ve ardından termal macunların değişimini yaparak ısınmayı büyük ölçüde azaltırsınız. Google üzerinden "Bilgisayar marka ve modeli clean" yazdığınızda genellikle videoları bulabilir, videolar yardımıyla temizlik yapabilirsiniz. Ben açamam diyorsanız servise verin lütfen.

3. Program ekle kaldırdan ekran kartı sürücülerini kaldırın ardından, bu DDU Rehberi ile ekran kartı sürücülerini tamamen kaldırın: Display Driver Uninstaller (DDU) AMD+NVIDIA Sürücü Kaldırma Aracı (Intel, AMD, Nvidia)

4. Intel'in sitesinden güncel Intel Graphics driverları kurun. Drivers & Software

5. Eğer varsa Nvidia ya da AMD ikincil ekran kartı sürcülerini kurun. Nvidia: Sürücüleri Yükle | NVIDIA AMD: Download Drivers

6. Eğer varsa diğer sürücülerinizi (driverlarınızı) güncelleyin. Bilgisayarınızın sitesinden ya da driver üretici sitesinden güncelleyebilirsiniz.

7. (Tavsiye) Eğer sisteminiz destekliyorsa Windows 10 güncel sürümünü kullanın; Windows 10 Teknik Özellikleri ve Sistem Gereksinimleri - Microsoft Windows 10'a format atacaksanız 3. adımı yapmadan atlayarak güncel sürücüleri yükleyebilirsiniz.

Bu adımları yapmanıza rağmen, bilgisayarınız normalden farklı ise lütfen konu açarak bizlerden yardım isteyin.

Herkese iyi sosyaller.
 
Hocam benim pc Samsung 4 senedir elimde. Son 1 senedir pc sıkıntıda aşırı şekilde ısınmaya başladı. Specy adli programdan ısınma derecelerine baktım ve beni şok etti.
  • CPU 105 Derece
  • Ekran Kartı 90 Derece
  • Motherboard 96 Derece
Termal macunu degistirsem sadece yeter mi? Bide laptop'a sogutucu alacağım max 100 liralık bir öneriniz var mıdır?
Şimdiden tesekkurler
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam benim sistemde metin2 gibi bir oyunda cpu 95 dereceden aşşağı inmiyor. 2 gün önce cooler master hyper T4 taktırdım aynı sorun hala ekran kartı sürücülerini kaldırsak sıkıntı olmaz mı? Nvdia GeForce 9800 GT kullanıyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bende metin2 açıyorum 5 adet eskiden sıkıntı olmazdı şimdi yanıyor. Bide lol oynadığında low ayarlarda oynamama rağmen ısındığı an oyunu kaybetmeye başlıyoruz acaba sorun ne?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Intel tarafında benim laptop için sürücü yok, AMD tarafında da en son gelen sürücüler hata veriyor sürekli mavi ekran + restart. Sanırım en bahtsızı benim. Lenovo sitesinde de güncelleme namına hiçbir şey yok zaten. Allah kahretsin böyle firmayı da bilgisayarı da yahu.:lanet:
 
Hocam benim pc Samsung 4 senedir elimde.Son 1 senedir pc sıkıntıda aşırı şekilde ısınmaya başladı.Specy adli programdan ısınma derecelerine baktım ve beni şok etti.
CPU 105 Derece
Ekran Kartı 90 Derece
Motherboard 96 Derece
Termal macunu degistirsem sadece yeter mi?Bide laptop'a sogutucu alacağım max 100 liralık bir öneriniz var mıdır?
Şimdiden tesekkurler

Bu rehberdeki adımları tek tek uyguladığınızda eğer ısı sorununuz çözülmezse yeni konu açarak ve bu rehberi uyguladığınızı yazarak yeni konu açın.

Büyük ihtimalle BIOS güncellemeleri ve macun değişimini yapınca düzelecektir. Soğutucu olarak önereceğim bilgisayarınızın altındaki deliklere denk gelen bir soğutucu almanız.

Hocam benim sistemde metin2 gibi bir oyunda cpu 95 dereceden aşşağı inmiyor 2 gün önce cooler master hyper T4 taktırdım aynı sorun hala ekran kartı sürücülerini kaldırsak sıkıntı olmazmı? Nvdia GeForce 9800 GT kullanıyorum
Bende metin2 açıyorum 5 adet eskiden sıkıntı olmazdı şimdi yanıyor. Bide lol oynadığında low ayarlarda oynamama rağmen ısındığı an oyunu kaybetmeye başlıyoruz acaba sorun ne

Büyük ihtimalle kullanmaya bağlı tozlanma ve macun yenilenmesi gerekiyor.

Metin 2, Knight online gibi oyunlar tek çekirdek üzerinden çalışır ve işlemciyi yorar. CPU ile GPU farklı şeylerdir. Ekran kartını kaldırdıktan sonra yeni sürümüyle yüklemeniz sıkıntı çıkarmaz ( yeni sürümünü yüklediğiniz takdirde.) Bu rehberi sırasıyla uygulamanız herhangi ileride oluşabilecek sorunu çözecektir. Bunun dışında yapabileceğiniz pek bir şey yok, soğutucu vs alabilirsiniz.

Ek olarak bu konudaki yorumları okumanı tavsiye ederim: Asus ROG Serisi GameFirst III Türevi Programlar
 
Intel tarafında benim laptop için sürücü yok, AMD tarafında da en son gelen sürücüler hata veriyor sürekli mavi ekran + restart. Sanırım en bahtsızı benim. Lenovo sitesinde de güncelleme namına hiçbir şey yok zaten. Allah kahretsin böyle firmayı da bilgisayarı da yahu.:lanet:

Intel tarafında kesinlikle sürücü vardır siz bulamamışsınızdır. İşlemcinizin tam adını ve HD graphis ismini yazın. Sizin yerinize bulmaya çalışıyım. Bilgisayarım>Özellikler diyerek işlemci adınızın tamamını öğrenebilirsiniz. Hangisi bilmiyorsanız ekran görüntüsü alın.

AMD için ne yazıkki bilgisayarınızın ekran kartı eski ise AMD yazılım desteği sağlamıyor. En son çıkan sürümü ile ya da lenovo sitesindeki sürücülerle idare etmelisiniz.

Nvidia bu konuda daha iyi, 2010 da çıkan karta bile 2016 da yeni driver geliyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemcime entegre HD 4600 var onun son çıkan güncellemesini bulup yükledim, aynı zamanda AMD sürücüsünü de yükledim ama şu an bilgisayar AMD kartımı görmüyor. Bir önceki sürümü deneyeceğim şimdi, o da olmazsa sistem geri yüklemesi yapıp en eski hâline getireceğim. :/
 
İşlemcime entegre HD 4600 var onun son çıkan güncellemesini bulup yükledim, aynı zamanda AMD sürücüsünü de yükledim ama şu an bilgisayar AMD kartımı görmüyor. Bir önceki sürümü deneyeceğim şimdi, o da olmazsa sistem geri yüklemesi yapıp en eski hâline getireceğim. :/

Doğru sürücüyü yüklediğinizden emin olun. AMD konusunda pek bir bilgim yok. Bu rehberin 1. adımını her şeyden önce mutlaka yapın.

Bu rehberi tamamen uygularsanız sorunlarınızın çoğu çözülür.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı