Eski bilgisayarlar için Linux tavsiyesi

hisar

Hectopat
Katılım
30 Aralık 2013
Mesajlar
53
Yer
Youtube
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Youtuber
Eski bilgisayarlar için önerebileceğiniz stabil çalışan ve rahatlıkla kullanabileceğim bir linux işletim sistemi lazım.

Genel olarak herkesin kullanabilmesi için sistem özelliklerini bilerek belirtmedim. Amacım kendim ile beraber diğer arkadaşların da bilgisayarlarına Linux kurası ve tekrar canlandırmasıdır. Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Bu arada bilgisayar bilgim fazla ama Linux tecrüben o kadar da fazla değil.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sistem özellikleri nedir? Linux dağıtımından ziyade burada değişken masaüstü ortamı olacak. Yeni olacağınıza göre Linux Mint derim ama hangi masaüstü ortamı işte? Sisteminize bağlı.
 
Merhaba.
Lubuntu özellikle bu iş için biçilmiş kaftan. Lubuntu zaten eski bilgisayarların güçlü ve verimli çalışması için derlenmiş bir linux sürümüdür. Yani aradığınız tam olarak da budur. Bir de Xubuntu var ki yine aynı amaç için tasarlanmıştır. İlk olarak Lubuntu sonra da Xubuntu önerimdir.
 
Birinci olarak Xubuntu ikinci olarak Lubuntu öneririm. Xubuntu'yu görsel açıdan daha tatmin edici buluyorum. Lubuntu daha hafif bir sistemdir Xubuntu'ya göre.
 
Linux Mint Mate en uygunu olacaktır. Eğer o da ağır gelirse Lubuntu derim. O da kesmezse Lxde kurun. En hafif sistemlerden biridir ancak Türkçeleştirmesinin yeterli olmadığını da göz önünde bulundurun.
 
Konu hortlayacak ama eğer hala karar vermediyseniz Xubuntu denemenizi tavsiye ederim. Düşük sistemler için birebir.
 
Eski bilgisayar için en kaliteli sistemlerden biri Elementary OS Luna sürümü olacaktır.

Kaliteli bir arayüze sahip olursunuz, temel işlemlerin hepsini rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz, saçma sapan kasma ve donmalarla karşılaşmazsınız.

Yüklü gelecek yazılımlar eski olacak olsa da güncellemek sizin elinizde. Ayrıca Laptop kullanıyorsanız Opera tarayıcısını indirip Power Saver özelliğini kullanabilirsiniz ki bu özellik açık olduğunda, %30 daha fazla süre film izliyorum. Test ettiğim, ona göre yazdım.
 
Konuyu hortlatmak olacak ama bunu yazmak için üye oldum. Ayrıca bu konuyu okuyup 3 ayrı bilgisayarda denediğim için yazmak istedim. Sözlerim bilişim sektöründe çalışan/okuyanlar veya girmeyi düşünenler için değildir.

Sözlerime başlamadan benim gibi 10 senedir falan Linux kullanmayıp ne olduğunu merak eden varsa boşuna merak etmesin, hala aynı yerde otluyor. Sorunun cevabına gelince, en hızlısı Windows XP fakat maalesef desteğin hem Windows hem de diğer yazılım şirketleri tarafından verilmediği için en hızlısı Windows 7. Windows 7'nin Starter sürümü veya özel hazırlanmış light sürümleri kurulacak. Yalnız servisleri kendi ihtiyacınıza göre ayarlayıp kullanmadıklarınızı kapatacaksınız. Bilgisayarı da yönetici hesabıyla değil normal kullanıcı olarak kullanacaksınız. Böylece antivirüsü gerçek zamanlı çalıştırmayacaksınız.

Linux hakkında söylenenlerin yarısında çoğu yalan veya abartıdır. Linux kullanıyorum, Windows şöyle böyle diyenlerin de emin olun çoğu yalan söylüyor veya cool (Artık cool takılmak neyse?) takılıyorlar. Gençlere tavsiyem böyle kişilere kanmasınlar. Ben zamanında bilgisayar dergilerinin gazıyla çok zaman harcadım, siz zamanınızı harcamayın. Gidin zamanınızı Photshop, Autocad gibi faydalı yazılımlara harcayın. Bu yazılımları bilmek demek eşittir meslek sahibi olmak demektir. Mesela inşaat şirketinde Autocad Operatörü diye geçer bu meslek ve makine operatörleri kadar maaş alırlar. Yani İİBF mezunu büro çalışanlarından fazla maaş alırlar. Diğer taraftan çok iyi Linux bildiğinizi düşünün. Ne işinize yarayacak?

Bir konuyu daha belirteyim. Linux hakkında anlatılanları duyunca veya Linux forumlarında gezince insana çok cazip geliyor. Herkes sorununu yazıyor ve hemen kullanıcılar yardım ediyor sorun çözülüyor falan. Yok öyle bir şey. Orada gördüğünüz konular seçme. Bir kişi sorununu çözüyorsa 3 kişinin sorunu çözülemiyor. Çözülemeyen konular ise siliniyor. Belki benim buraya yazdıklarımda silinecek? Son söz, Windows baş ağrısı yaparsa Linux adamı kanser yapar. Belasını arayan buyursun denesin.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı