Süpernova Nedir ?

Erstaunlich

Hectopat
Katılım
22 Mayıs 2016
Mesajlar
25
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek

Birçok kişini merak ettiği asıl konulardan biri, güneş sistemimizin yapı taşı olan süpernova.
Peki bu nedir ?
Süpernova, diğer adıyla enerji kaynağı olarak bilinir, Bizim, kendi enerji kaynağımızın oluşmasının sebebi de süpernovalardır tabii ki de. Sönmekte olan bir yıldızın, büyük bir patlama geçirerek etrafa cisim yaymasıdır süpernova. Bizim güneş sistemimiz ve biz de bundan tam 4.5 milyar yıl önce, bir süpernova patlaması esnasında oluşmuş olabiliriz. (Güneşin var oluşu) SüperNova esnasında ortaya çıkan patlamada yayılan enerjiyi hesaplamaya kalkarsak, güneşin yaydığı enerjini 10 katını hesaplamamız gerekir. Şu anda bile oluşan bir patlama vardır belki, şu an bile yeni güneşler oluşmuş olabilir, belki o güneşin sistemi de gelecektir. Ama şunu unutmayalım ki, hiçbir şey düzene aykırı gerçekleşmez, her şey belirli bir düzen çerçevesinde gerçekleşir. Örneğin, Nebula'nın içindeki oksijenin çökmesiyle oluşan yıldızlar... Unutmamalıyız ki, bundan büyük patlamalar da vardır, Hipernovalar, bunlar ise Süpernovalardan kat kat daha güçlü ve daha zararlı bir patlama şeklidir. Bunlar, etrafa bolca radyasyon yayar. Etkileri de kalıcıdır.


1 (1650 x 1098).jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Her yıldız karadeliğe dönüşmez. Büyük kütleli yıldızlar Hipernova olarak patlar. Hipernova patlamalarında yıldızın kutuplarındaki basınç düşük olduğundan kutupsal olarak iki yönlü patlar ve daha uzun mesafelere etki eder. Supernovanın etki alanı ise daha düşüktür fakat Supernova tüm yönlerden enerji açığa çıkarır. Hipernovada iki yönde olmayan cisimler daha az etkilenirken Supernovada etki alanında ise her cisim etkilenir.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı