Sata 3.0 SSD'ler Sata Express Portuna takılabilir mi?

mustafaguney

Kilopat
Katılım
9 Eylül 2014
Mesajlar
299
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar başlıktan da anlaşıldığı gibi Sata 3.0'a takılarak kullanılan bir SSD'yi Sata Express (Sata 3.2) portunada takıp kullanabilir miyiz, Sata Express'in o meşhur saniyede 2 gb aktarım performansını verir mi yoksa illaki Sata 3.2 (sata express) destekli bir SSD almak mı gerekir ki piyasada hiç Sata Express SSD bulamadım beni bu konuda aydınlatır mısınız?
 
Arkadaşlar konuyu hortlatmak gibi olacak ama sata express yuvasını 2 adet sata 3 yuvası olarak kullanabiliyoruz bildiğiniz gibi. Ancak bu şekilde sata express yuvasına 2 adet diski normal sata 3 portu gibi kullanıp bağladığımızda ve bu konfigürasyonda disklerden birinin üzerine işletim sistemi (win 10) kurup, kurulum bittikten sonra işletim sisteminin kurulu olmadığı diski çıkardığınızda (yani win 10 yüklü tek disk kaldığında) sistem boot device hatası veriyor. Bunun mantığı nedir?
 
Cevabınız için teşekkür ederim. Olayı şöyle senaryolaştırayım: Mesela sata express port u 2 adet sata 3 port olarak kullanıyoruz. Buraya bir adet ssd bir adet de normal hdd taktığımızı düşünün. Bu konfigürasyonda ssd ye işletim sistemi kurup kurulumu tamamladıktan sonra ssd ye hiç dokunmadan hdd yi söktüğümüzde boot device hatası veriyor? Sonra söktüğümüz hdd yi tekrar aynı yuvaya takınca sistem tekrar boot edebilir oluyor? Acaba sata express ile alakalı bir durum mu ki?
 
Son düzenleme:
OK. Önceki yorumum senin durumda geçerli değil.
Makinanın laptop olduğunu ve express carddan sata çıkışı aldığını düşünmüştüm, express kısmından karıştırmışım.
Sende PC var ve ek bir parça kullanmıyorsun sanırım?

BIOS'da HDD'i çıkardıktan sonra boot sırasına bakıyor musun? Yani sıralamada SSD'yi seçiyor musun?
 
Aslında bu durum direk benim başıma gelmedi bir arkadaşımın başına geldi ancak BIOS da SSD seçili olmasa HDD takıldığında boot edip hdd çıkarıldığında boot device error hatası vermemesi lazım. Zita SSD hep takılı ve BIOS ile hiç oynanmaksızın HDD yi sökünce haya takınca boot oluyor. Üstelik bu arkadaşımın bir başka arkadaşı da telefonda arkadaşa "iki disk sata express portu ile birbirine bağlandığında disklerden birini sökersen diğeri de çalışmaz" diyor ve arkadaş da sırf meraktan bunu yaptığında diğer arkadaşın haklı olduğunu görüyor. Ben de yaptığım araştırmalarda ve okuduğum anakart kitapçıklarında sata express porunu 2 adet sata 3 portu olarak kullanabildiğini okumuştum, yani birbirinden bağımsız olarak kullanılabiliyor olmalı. Ancak birileri bunun böyle olacağını telden bile bildiğine göre burada bir hata değil, bilgimizde bir eksiklik var? Bu arada tespitler doğru bu bir masaüstü PC ve herhangi bir aparat kullanılmaksızın doğrudan sata kablo ile bağlantı yapılıyor. Bilgi eksiğimiz nerede acaba..?
 
İkisi birden takılıyken SSD'den boot ettiğine eminsen bir fikrim yok, normal de senin dediğin şekilde çünkü.
Dediğim şekilde olma olasılığı ise hala mevcut, yani HDD boot sırasında ilk sıradaysa belki baştan beri boot eden hep o da olabilir, diğer diskin imajıyla kurduysa gözünden kaçmış olabilir.
 
Tekrar merhaba, bugün gidip sisteme kendim baktım, sorun çözüldü. Arkadaşım kurarken Windows ekranında iki diski de böleyim derken iki diske de sistem ayrıldı bölüntüsü oluşturduğu için, sistem boot ederken iki bölüntüyü de arıyor. Disklerden biri olmayınca sistem hata veriyor. Yani bizde bilgi eksiği değil, arkadaşlarda kurulum hatası vardı :) İlginiz için teşekkür ederim :)
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı