E-spor nedir, nasıl yapılır?

BERKOWW

Hectopat
Katılım
28 Temmuz 2016
Mesajlar
142
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar e-spor nedir, nasıl yapılır, nasıl katılınır, nerede yapılır, ekipmanları ve bilgisayarı kendimiz mi götürürüz, interneti onlar mı karşılar, katılmak paralı mı, yaş sınırı var mı? Şimdiden sağ olun!
 
Eğer bir oyunda profesyonel isen CS:GO, LOL, Dota 2 gibi oyunlarda özellikle, bir e-sporcu olabilirsiniz tabii bir takımda yer almanız gerekiyor bunun için. Başarılı bir oyuncuysan ekipman, bilgisayar gibi şeyler gittiğin yerde olur (İstersen ekipmanını yanında götürebilirsin bu ayrı konu). Yaş sınırına da gelirsek, yetenekliysen ve rakiplerinden üstün oynayıp takımın ile iyi bağlantı kuruyorsan yaşın çok da bir önemi yok açıkçası.
 
Eğer bir oyunda profesyonel isen CS:GO, LOL, Dota 2 gibi oyunlarda özellikle, bir e-sporcu olabilirsiniz tabii bir takımda yer almanız gerekiyor bunun için. Başarılı bir oyuncuysan ekipman, bilgisayar gibi şeyler gittiğin yerde olur (İstersen ekipmanını yanında götürebilirsin bu ayrı konu). Yaş sınırına da gelirsek, yetenekliysen ve rakiplerinden üstün oynayıp takımın ile iyi bağlantı kuruyorsan yaşın çok da bir önemi yok açıkçası.

Peki hocam +15 +18 gibi o yaşın altında e-sportcu olamayacağı bir yaş kitlesi varmı?
 
E-Spor %90 takım oyunu için geçerlidir. Katılma durumu ise katılmak istediğiniz turnuvanın öncesinde bir lig yada ön eleme gibi bir şey yapılır bunun sayesinde turnuvaya katılacak takımlar seçilir. Nerede yapıldığı konusuna gelirsek oynadığın oyunun türüne göre değişir. Yurt dışında daha yaygındır ama Türkiye' de de yavaş yavaş yapılmaya başlanıyor. Bilgisayarları değil ama ekipmanları kendiniz götürüyorsunuz.(üst seviye turnuvalardan söz ediyorum) İnternet ve bilgisayarları onlar karşılar. Katılım ücreti turnuvadan turnuvaya değişebilir. Bazılarında hiç olmazken ufak turnuvalara katılım ücretlidir. Yaş sınırı Türkiye için genellikle yok. Ancak yurt dışındaki turnuvaların bazılarında +18 ve +15 olmak üzere yaş sınırı var. Oyunu ve konumunuzu belirtmediğiniz için ancak bu kadar bilgilendirme yapabildim.
 
E-spor resmen bir meslektir. Geçenlerde bir haberde, e-spor profesyonellerin Usain Bolt'tan daha çok para kazandıklarını duydum. Tabii ki bazılarının. Yazılımcılıktan farkı yoktur. Şöyle farkı yoktur. Yazılımcı nasıl ki neredeyse tüm gününü pc başında geçirir. Sen de bir e sporcu olarak buna benzer bir vakit ayırmalısın. Yani ilerde avukat olurum, bir de e spor ile uğraşırım, gibisinden bir şey değildir e spor. Ya avukat olursun, ya da e-sporcu.
 
Sen profesyonel seviyedeysen yani ne bileyim LoL'de Challanger ya da Dota 2'de +6000 MMR zaten artın var burada. Bazen takımlar yeni oyuncu arayışı içine giriyorlar özellikle yükselme liginde ki takımlar(LoL'den bahsediyorum çünkü Türkiye'de daha yaygın). Bu takımlara girebilirsin veya kendi takımını oluşturup turnuvalarda kendini kanıtlayabilirsin ki turnuvalar için de internette ufak bir araştırma yapıp yer ve zaman öğrenmeniz de fayda var.
 
E-Sigara'nın yaptığı gibi E-Spor'da gerçek spor yerine sanal spor yaptırarak sizi dışarıdaki tehlikelerden uzak tutuyor.
(GERÇEK DEĞİL)
 
E-spor arkadaşların da dediği gibi ciddiye alınıp yapılması gereken bir disiplindir. Yani bunu hobi olarak değil bir iş olarak benimsemelisin. Ancak bu şekilde para kazanırsın. Genelde takım ile turnuvalara katılım olacağından kendine birkaç takım arkadaşı bulman lazım. İlk başlarda sokak başlarında düzenlenen amatör veya profesyonelce yapılan turnuvalara katılmanız ve tecrübe kazanmanız çok önemli.

Yaş sınırı aslında yok. Ancak Türkiye'de düzenlenen bir turnuvada birinci olup da ülkemizi yurtdışında temsil etmeye gidersen +15 veya +18 gibi yaş sınırları olabiliyor. Basit internet kafelerde yapılan turnuvalar genelde herkesin verebileceği bir ücrette olur. Ancak sponsorları olan büyük internet kafeler veya oyunu yapan firma tarafından düzenlenen turnuvalar beleştir genelde. Yani isteyen katılır. Basit turnuvalarda genelde pc veya ekipman getirmenize gerek yok. Ancak profesyonel turnuvalarda kendi ekipmanlarınızı (mouse, kulaklık veya klavyeniz) getirebilirsiniz.

Nerelerde yapılır demişsiniz. Nerede düzenlenirse orada yapılır. Yani siz takım kurup profesyonelleşmek isterseniz ve sponsor da bulursanız turnuvalar Türkiye'nin neresinde yapılırsa büyük ihtimalle ulaşım ve barınma masraflarınızı karşılarlar.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı