Intel Pentium E4600 Sistem 4 Farklı Diskte Bad Sector Sorunu

moonson

Kilopat
Katılım
27 Eylül 2016
Mesajlar
163
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. Arkadaşımın bir bilgisayarı var ve bu bilgisayarın hayatımda hiç görmediğim sıkıntıları oldu. İlk sıkıntısı sağ alttan ses seviyesini yüzde 50'nin üzerine getirince jak çıkarıldı diye hata vermesiydi. Bu sorunu görev yöneticisinden Realtek HD Audio'yu sonlandırarak aşar gibi oluyorduk. Bu soruna sahip anakart Foxconn Turbo-X G31MXP-K. Daha sonraları harddiskinde bad sector oluştu ve ben bu bad sectoru HDAT2 programıyla düzeltip bir miktar daha PC'yi kullanmaya devam etmesini sağladım. Fakat ilk harddisk eninde sonunda yine pert olmuştu. Sonra başka bir harddisk temin ettik bir arkadaştan. Aynı sorun bu sefer oluşan bad sectorler düzeltilemeyecek şekilde onda da oluştu. Varan 2. Sonra ben kasayı komple baştan değiştirmeye karar verdim. Çünkü görüntü vermemeye başlamıştı. Bilgisayarcıya götürdüm, adam dedi ki harddiskte bad sector var, işlemcin yanmış, ekran kartın da görüntü vermiyor. Ekran kartını söktürdüm, işlemciyi değiştirdim ve yeni harddisk taktım. PC 2-3 gün çalıştı yine bad sector. Varan 3. Fakat aldığım harddiskin 3 ay garantsi olduğundan değiştirdim ve yenisini aldım. Ardından acaba sorun anakartta mı diye düşünerek Gigabyte G31M-ES2l marka bir anakart aldım. Bu seferki harddisk 10 gün boyunca sorun çıkarmadı fakat 10 günün sonunda donmalar vs derken bad sector oluştu yine. Varan 4. Ben de bugün yine harddiski değiştirdim.

Şu an PC'de 5'nci harddisk var. Ve kafamda ise deli sorular!
  1. Acaba aldığım bütün harddiskler sorunlu olabilir miydi?
  2. 4 GB DDR2 RAM kullanıyorum, bu RAM'ler bad sector oluşturabilir mi?
  3. PSU'da sorun olabilir mi? Ve bu bad sector oluşmasına sebep olabilir mi?
  4. Kasa toplama değil, üzerinde Turbo-X yazıyor. Muhtemelen eskilerin oyun bilgisayarı, acaba DVD-RW mi bad sector oluşmasına sebep oluyor? Çünkü kasadaki PSU da zamanında değişti ve orjinal kalan tek şey RAM'ler ve DVD-RW.
  5. Arkadaşımın evine kendi kasamı getirip uzun süre orada kullandım. Yani sorunun elektrik tesisatında da olacağını sanmıyorum çünkü kasamda bir sıkıntı yok.
  6. Kasa günde sadece birkaç saat açık kalıyor, normalde bad sector oluşabilmesi için aylarca açık kalmış olması gerekmez mi?
  7. HDD'nin SATA kablosu biraz dandik gibi. Bad sector oluşmasına sebebiyet verebilir mi? Hani biraz sağa sola dönüyor pek oturmuyor gibi.
  8. Anakartın üzerinde jumper yok. Olsa da nerelere takacağımı bilmiyorum. Bu bir sorun olur mu?
  9. PC'de ekran kartı yok ve anakarttaki VGA girişini TV'ye bağlayıp 1680x1050 çözünürlükte kullanıyorum. Bu PC'yi zorluyor olabilir mi?
  10. PC'ye Windows 7 ve 8.1 kuruyorum ve kurulumu flash disk ile yapıyorum. Bad sector oluşumuna bu sebebiyet veriyor olabilir mi? Sizce CD'den mi format atmalıyım? Ve acaba XP mi kullanmalıyım?
Şu an kasada 2 adet 4 GB DDR2 RAM, Intel Core 2 Duo E4600 2.4 GHz işlemci var.

Bu sorunu çözebilen kişiye tek kelimeyle helal olsun. Çünkü aylardır uğraşıyorum ve bir şey elde edemedim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...
 
Son düzenleyen: Moderatör:
  1. Epey düşük bir ihtimal, hepsi arızalıysa cidden şanssız olmalısınız.
  2. Araştırdığım kadarıyla aralarında bir bağlantı göremedim. RAM temin etmek kolay, farklı RAM deneyip test etme imkanınız olmalı.
  3. Bad sector oluşması için birçok sebep mevcut. PSU kaynaklı sorun olabilir, sistem üzerindeki kapasitörler iyi değilse sorun çıkarabilir, ani elektrik dalgalanmaları sistemde hataya sebep olabilir.
  4. DVD-ROM ile bir alakası olduğunu sanmıyorum.
  5. Bunda sorun olmayabilir.
  6. Bu kadar kısa sürede bad sector oluşumuna daha önce şahit olmamıştım. Tüm bu saydıklarım bile geçersiz olabilir bu yüzden.
  7. Kabloyu kaliteli olanla değiştirin. Kolayca yenilenebilecek donanımların değişimini yapın. Eski, dandik ürünü kullanmanın bir manası yok. Boşuna risk benim gözümde.
  8. Jumper sorma sebebinizi anlamadım, BIOS sıfırlamak için mi soruyorsunuz?
  9. Hayır.
  10. Flash disk ile kurmak bad sector oluşturmaz. Kurarken kullandığınız disk imajı oluşturur mu emin değilim. Farklı bir imaj temin etmeye çalışın. Windows 10 kurmayı deneyin. Eski sistemlerde bile sorunsuz çalışabiliyor. Harici ekran kartınız da olmadığı için tahminimce Windows 10 konusunda bir sorun yaşamazsınız.
Sorunu çözebilir miyim bilmiyorum ama bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalıştım. Fırsat bulursam konuyu araştırırım.
 
Sorunu çözebilir miyim bilmiyorum ama bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalıştım. Fırsat bulursam konuyu araştırırım.
Teşekkür ederim cevabınız için, jumperlar anakartın daha hızlı çalışmasını sağlayabiliyormuş diye öğrendim. Hani işlemin gereksiz yollardan dolaşmadan zıplayarak gitmesi için. O sebeple sormuştum.
DDR2 RAM bulabilir miyim bilmiyorum. Ayrıca sorun PSUdan kaynaklanabiliyorsa tahminen oraya yoğunlaşmak gerekiyordur. Benim size asıl sormak istediğim sizce bad sector oluşma sebepleri nelerdir? İnternette yazanlardan ziyade bilginiz dahilinde olanları merak ediyorum. Bir de bad sector olan son 2 harddiski bir şirketten aldım. Şirketin ismi "Geri Dönüştürme Anonim Tic. ve Lim." gibi bir şeydi. 59 TL verip 250 GB harddisk almıştım. 2 kere değiştirttim şu an elimdeki 3'ncü. Benim şirketle ilgili merak ettiğim acaba bad sector oluşan harddiskleri geri dönüştürmek için bir yol mu biliyorlar?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Benim size asıl sormak istediğim sizce bad sector oluşma sebepleri nelerdir?
"Bence"si pek kalmadı çünkü zaten düşüncelerimi aktardım üstteki mesajımda. Bildiğime araştırdığımı ekleyip öyle cevap vermeye çalıştım. O tarz eski HDD'ler alıyorsanız çok da dert etmemek lazım. 250 GB disk kalmadı artık, ömrü bitmiş ürünleri 2. el aldığınızda bad sector çıkmasına çok şaşırmamak gerek. Sıfır ürün aldığınızı varsaymıştım. 2. el disk pek tercih edilmez bad sector çıkabileceği için. Satan kişinin HD Tune sağlık ve hata raporlarını paylaşması gerek ki ikna edebilsin. Bu şekilde satın aldığınızı da sanmıyorum. Bad sector'ün pek geri dönüşü yok, genellikle başladı mı ilerler.
 
Yok zaten sıfır HDD ama 3 ay garantisi var sadece. Sıfır olmasa garanti vermesi hatta değişim yapması imkansız olmaz mıydı? Ayrıca kendi bilgisayarımda 6 senelik 500 GB HDD var hala kullanıyorum sıkıntı çıkarmıyor. Belki de arkadaşın bilgisayarına SSD almalıyım?
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı